Spre un Guvern global?

de Marius Lazurca     HotNews.ro
Duminică, 20 decembrie 2009, 22:50 Actualitate | Opinii


Ar fi oare exagerat sa credem ca traim virsta cea mai intensa a diplomatiei?

As spune ca nu, din mai multe motive. Niciodata in dinamica scenei internationale nu au fost angajati atitia actori: state, organizatii regionale sau mondiale, institutii de asistenta, lobby si caritate cu programe extinse la scara internationala, banci si companii colosale, agentii media dimensionate global si religii cu ambitii universale. In al doilea rind, procesele politice nationale nu au fost, probabil nicicind, atit de expuse: tirania nu mai e azi un fenomen discret, dupa cum nu se mai pot disimula coruptia, sau dimpotriva, virtutile unei vieti publice nationale. Asistenta globala - formata din telespectatori, cititori, ascultatori si navigatori virtuali - pretinde sa fie la curent cu cele mai obscure fapte ale actualitatii planetare. Decizia politico-diplomatica se ia azi, prin urmare, in public sau, in orice caz, cu gindul la reactia publicului. In al treilea rind, niciodata agenda globala nu a fost mai abundenta: nonproliferarea nucleara, guvernarea pietelor financiare, dialogul civilizatiilor, problematica populatiei, interzicerea minelor antipersonal si a bombelor cu fragmentatie, combaterea discriminarii si contracararea schimbarilor climatice exprima toate, fara sa epuizeze, materia profesionala a diplomatilor contemporani.

E prin urmare natural sa prolifereze vocile care denunta inadecvarea instrumentelor diplomatice traditionale si care sa reclame aparitia altora noi. In vizor, de mai multa vreme deja, sunt institutiile clasice ale actiunii multilaterale: de la ONU si agentiile sale, la institutiile financiare din sistemul Bretton Woods (Banca Mondiala,  Fondul Monetar International). In aceeasi logica se incadreaza initiativele regionale de integrare economica sau militara. Uniunea Europeana, Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, Liga Statelor Arabe sau ASEAN au toate in comun identificarea unui set de interese transnationale si exigenta unei actiuni solidare.

Asistam de o vreme la cresterea exponentiala a sentimentului ca problemele strict locale au disparut si ca aproape orice poate dobandi relevanta internationala: nu doar cursul yuannului, ci si costul proprietatilor imobiliare in Dubai, gripa aviara sau minaretele elvetiene. Nu e asadar surprinzator ca efortul de a defini solutii cuprinzatoare la probleme aparent universale s-a intensificat. Din nou, nu e de mirare ca se vorbeste cu din ce in ce mai mare naturalete de global governance. In al treilea rind, nu e neaparat neobisnuit faptul ca principalii actori diplomatici traditionali - marile puteri, daca doriti - au si capacitatea politica si dexteritatea intelectuala de a se pronunta asupra temei.

E oare uimitor sa regasim Vaticanul intre agentii cei mai activi ai reflexiei despre globalizare? Poate doar la prima vedere si numai daca neglijam vocatia universala a diplomatiei pontificale. Fiindca nu are interese nationale nemijlocite, Sfantul Scaun se pune programatic in serviciul marilor cauze ale umanitatii: fie ca e vorba de libertatea religioasa,  fluxurile migratorii, dialogul multicultural si interreligios, schimbarile climatice sau criza financiara, Vaticanul e profund angajat in efortul gestiunii planetare. Il indreptateste nu doar reputatia de autoritate morala neutra, ci si excelenta intelectuala a propriilor experti.

Ce surprinde totusi este atentia, cred, insuficienta care se acorda acestui fapt: combinatiei de elemente - unele fortuite, altele deliberate -  care fac din Sfantul Scaun unul din actorii cei mai relevanti ai actualitatii si perspectivei internationale. Orice observator obiectiv al scenei internationale stie ca Vaticanul face parte dintre cei, foarte putini, care au un raspuns coerent la toate problemele actuale. Intr-adevar, nu exista dosar important pentru care Sfantul Scaun sa nu fi pregatit o strategie, un document programatic, o comisie de experti: a pledat la ONU pentru reforma reprezentarii permanente in Consiliul de Securitate; a solicitat la OSCE un angajament sporit pentru promovarea libertatii religioase; a mobilizat citeva zeci de experti, pentru o luna de zile, pentru a discuta situatia din Africa; are o viziune coerenta despre subiecte atit de diferite precum Procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tratatul de la Lisabona si Procesul Durban.  

Vaticanul - "cea mai mica dintre marile puteri", cum se spune - gindeste si actioneaza global. E angajat, prin urmare, nu doar in explicarea globalizarii, ci si in crearea de instrumente conceptuale pentru administrarea ei.  Este ceea ce remarca recent si ministrul italian de finanțe, Giulio Tremonti:  intr-un comentariu al ultimei Enciclice a Papei Benedict al XVI-lea, oficialul italian saluta clarviziunea cu care acest text propune ”un guvern mondial”. Intr-adevar, paragraful 67 al Caritas in veritate e cum nu se poate mai explicit: ”Pentru a gestiona economia mondiala; pentru a insanatosi economiile lovite de criza, pentru a preveni inrautatirea acesteia si dezechilibre majore; pentru a realiza o necesara dezarmare totala, siguranta alimentara si pacea; pentru a garanta salvarea mediului si pentru a administra fluxurile migratorii, e urgent necesara o reala Autoritate politica mondiala.”

E o propunere cu multe sanse de a alimenta dezbaterile si de a face, poate, o interesanta cariera.

Marius Lazurca
longtelegram.shortlist.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4824 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  arborele organizational (Duminică, 20 decembrie 2009, 23:38)

  sefir [anonim]

  inca nici experimentalul ue cu numai 27 de tari nu functioneaza,daramite un guvern global.
  poate,peste vreo 50 de ani,de tratament egal si investitii,de toate felurile(financiare,tehnologie, resurse umane,politice,economice, sociale,energie,agricultur,infrastructura,religie,sa) de catre tarile bogate in cele sarace.
  am putea avea un arbore organizational cu urmatoarele straturi:
  ....| universal | interplanetar | planetar(guvernul mondial) | continental() | regional(ue,..) | vecini | tara nationala(central) | regiuni | districte(judete) | local(orase,comune,sate) | pluralism recesiv grupuri(partide) | bilateral recesiv grupuri(familia) | singular individ(cetatean) | constient | subconstient | biologic |...
  • +1 (1 vot)    
   NWO, varianta papistasa (Luni, 21 decembrie 2009, 13:53)

   cristian dogaru [anonim] i-a raspuns lui sefir

   deci si Vaticanul se gadeste la Guvern Global...nt, nt, nt...si la extraterestri am vazut ca se gandesc, de vreme ce papalitatea le-a lasat o portita spre...crestinatate intr-o declaratie recenta...ma rog, popii de la Vatican n-ar rata nici o miscare conspirationista/oculta daca li s-ar promite suprematia in plan religios...din pacate pentru ei, catolicismul a devenit cam desuet...oricum, inrolarea Sfantului Scaun pe post de agent electoral pentru Bilderberg&Co e o mare lovitura de imagine...astept cu mare nerabdare sa-l aud pe Papa vorbind de o singura armata, la nivel global, sub stindardul ONU, evident....in tot cazul, se va gasi cineva care sa le ierte pacatele celor care vor impune cu forta Noua Ordine Mondiala...
   • -2 (2 voturi)    
    Papii SUNT NWO = Imperiul Global (Luni, 21 decembrie 2009, 18:57)

    Cetateanul turmentat [anonim] i-a raspuns lui cristian dogaru

    Vorba cuiva: "mai copii", voi chiar credeti ca papimea incepe ACUM sa participe la NWO?

    Pai dragii mosului, ei sunt TEOCRATIA care au preluat stafeta imperiului roman - nu se bat ei de mai bine de 1000 de ani cu regii si imparatii, care trebuie sa li se supuna pentru ca, nu-i asa, ei sunt loctiitorii autodeclarati ai lui Cristos? Nu i-ati vazut pe Boc si pe Oprescu, de exemplu, in toamna asta, dand fuga la Vatican sa primeasca instructiuni? Nu se lauda Vadim c-a fost primit de nu-s ce papa?

    NWO = "imparatia cerurilor" made in Vatican!

    Vedeti filmul "Kingdom of Heaven" ca sa vedeti ca de pe la 1000 si ceva ei erau hotarati sa faca asta, iar cruciadele au fost doar primele incercari.

    Mai spre zilele noastre, vedeti ca niste tratate foarte importante pentru crearea superstatului fascist numit "Uninea Europeana" au fost semnate la Roma, cu "binecuvantarea" lor.

    Dragii mosului, EI sunt cei care au infiintat inchizitia si au produs holocaustul aferent, EI sunt cei care au inventat si cavalerii templieri, si iezuitii, si biserica anglicana, si francmasoneria, EI sunt cei care l-au sustinut pe Hitler pentru un nou holocaust, EI sunt cei care au sprijinit infiintarea CIA, cea mai mare organizatie terorista din lume etc.

    Asa ca treziti-va si nu mai fiti copii!
 • +1 (3 voturi)    
  deja exista (Duminică, 20 decembrie 2009, 23:56)

  cucvaia [anonim]

  statzi linistitzi si ascultatzi radio yerevan.
  cineva, acolo sus, ne iubeste.
  liberte, egalite, fraternite.
  (sanchi)
  • +2 (2 voturi)    
   dar tu? (Luni, 21 decembrie 2009, 12:45)

   BenHur [anonim] i-a raspuns lui cucvaia

   Si tu IL iubesti pe acel Cineva? Ca de prea multe ori am auzit: "Dumnezeu ne pazeste", "Dumnezeu e acolo sus si vede" dar tot cum vrem noi traim. Daca chiar am crede ca e acolo Sus, am tine cont de asta.
 • +1 (3 voturi)    
  .... (Luni, 21 decembrie 2009, 0:14)

  maze [anonim]

  Ne indreptam spre un guvern global destul de repede...
  Dar cel mai important lucru e ca ne indreptam spre o Constiinta Globala....

  Depinde de fiecare din voi daca vreti sa fiti parte a acesteia sau nu.

  Obsesia de a avea bunuri materiale nu va implineste. Becali, Patriciu, Tiriac, Borcea vi se par cu mult mai fericiti?! Daca ar fi asa de ce au nevoie sa se etaleze?! De ce au nevoie de atentia voastra?

  Pentru ca cel mai important lucru pe care il detineti fiecare dintre voi e Atentia. Publicitatea alearga dupa Atentia voastra.... iar acolo unde e multa Atentie sunt extrem de multi bani. De ce oare?!

  Oare ce ar fi daca am fi mai constienti unde am proiecta Atentia noastra?!

  Aveti doua optiuni: evoluati sau suferiti pana evoluati.
  • 0 (0 voturi)    
   mda (Luni, 21 decembrie 2009, 1:03)

   The Saker [utilizator] i-a raspuns lui maze

   frumos scris; sunt de acord; cu specificatia ca guvernul global, acum in constructie, este antagonic Constiintei Globale ....
   • 0 (0 voturi)    
    Absolut corect. (Luni, 21 decembrie 2009, 1:58)

    maze [anonim] i-a raspuns lui The Saker

    Globalizarea e un trend spre care vrem nu vrem ne indreptam, agenda unora e sa devieze acest trend spre un guvern global, in timp ce evolutia normala ar fi spre o Constiinta Globala.

    Goana dupa consum si bunastarea materiala nu duce decat la distrugerea planetei si sclavie prin rate la banca.
  • 0 (0 voturi)    
   bekali, patriciu, tziriac au nevoie (Luni, 21 decembrie 2009, 1:55)

   chess [anonim] i-a raspuns lui maze

   sa se etaleze pt ca nu sunt chiar atat de bogati pe cat aflam din presa, iar prin publicitate isi castiga Atentia si bineinteles contracte si alte relatzii.
 • 0 (2 voturi)    
  Vaticanul - adunatura de excroci si criminali! (Luni, 21 decembrie 2009, 8:35)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  "Vaticanul e profund angajat in efortul gestiunii planetare. Il indreptațește nu doar reputația de autoritate morala neutra, ci și excelența intelectuala a propriilor experți."

  Care reputatie de autoritate morala? Aia data de zecile si sutele de milioane de morti in numele nu se stie carui domn?

  Care excelenta intelectuala? Aia a ascunderii adevarului?

  Care experti? Iezuitii care o fac de forma pe adversarii farmazonilor, fiind de fapt mana in mana cu ei?

  Heil //, Nazinger!
 • +1 (1 vot)    
  ....... (Luni, 21 decembrie 2009, 10:17)

  Ducu [anonim]

  Ce naivi sunteti voi cei care puneti botu' la astfel de oferte de "nerefuzat"!
 • 0 (2 voturi)    
  guvern unic mondial (Luni, 21 decembrie 2009, 10:45)

  vasile [anonim]

  de 2000 ani il asteptam;sper ca nu ati uitat rugaciunea <SA VINA REGATUL TAU...>Doar ca mai inti,aceste regate vor disparea.Daniel 2:44 spune:<Şi, în zilele acestor regi, Dumnezeul cerului va ridica un regat care nu va fi nimicit niciodată. Regatul acesta nu va trece în stăpânirea altui popor. El va zdrobi şi va pune capăt tuturor acestor regate şi el însuşi va dăinui pe timp indefinit, >Ce va realiza?Ps.46:8,9scrie< Veniţi, priviţi lucrările lui Iehova,
  cum face lucruri uluitoare pe pământ!
   El face să înceteze războaiele până la marginile pământului.
  Frânge arcul, face bucăţi suliţa
  şi arde în foc carele.>
  • +1 (1 vot)    
   loooooool :) (Luni, 21 decembrie 2009, 19:10)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui vasile

   maestre tocami ai citat un text pagan, satanic. :))

   iehova (sau iah ve) nu este altul decat satan - sau mai bine zis reptilianul sef :))

   si normal ca ala e planul lor la fel cum biblia este textul lor :))
 • 0 (0 voturi)    
  :) parere (Luni, 21 decembrie 2009, 14:17)

  s3xs1 [anonim]

  Majoritatea propunerilor pe care le fac elitele astea sunt bune, insa intr-o lume in care toti oamenii sunt constienti ca suntem UNUL si incepem sa lucram pentru noi.

  Nu mai au nevoie de forma conventionala de razboi pentru ca deja au tot ce le trebuie ca sa te controleze si sa te puna la punct fara nici o sansa sa li te impotrivesti, indiferent ca ceea ce fac o consideri a fi o actiune spre bine, sau ca fac rau.

  Traim intr-o lume actualmente duala. Doar cand vom incepe sa actionam si sa gandim precum am fi toti UNUL singur, atunci vom putea converti lumina fara de Adevar in Iubire.
 • 0 (0 voturi)    
  "Autoritatea morala" a Bisericii Stat (Luni, 21 decembrie 2009, 16:08)

  Ala Bala [anonim]

  Ar fi normal ca articolele astea penibile de autoproslavire sa fie marcate cu un "P" mare, de la "Publicitate".
 • 0 (0 voturi)    
  Manifest Destiny + Noahide Laws (Luni, 21 decembrie 2009, 19:40)

  utug [anonim]

  Destinul Americanilor lasat de Dumnezeu < Manifest Destiny - O'Sullivan 1839 > implica in prezent extinderea Democratiei Corporatiste a Poporului American (ales de Dumnezeu !) la tot globul (la nevoie cu fortele armate, spune Bush). A fost rezolvata si problema religiei prn adoptarea in Parlamentul American a <Public Law 102-14> de revenire la cele 6 Legi pe care Dumezeu i le-a incredintat lui Noe cand la Potop s-a urcat in Arca. Ultimii presedinti americani (Obama inclusiv) semnaza anual o <Zi a Educatiei> pentru un fel de catehizare in noua religie care va avea la baza nu Legile lui Moise ci cele 6 "Noahide Laws" + inca una introdusa ulterior.
  ~~~~~~
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Manifest_Destiny
  http://www.u-r-next.com/PL102-14.htm
  http://www.mtholyoke.edu/acad/intrel/osulliva.htm
  http://www.christianzionism.org/Article/Davidson01.pdf
  http://en.wikipedia.org/wiki/Education_Day


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by