Definitia 1. Tiranie - dictatura unei singure persoane.

Definitia 2. Autocratie - dictatura unui grup de persoane. (o clica)

Intr-o autocratie un grup de persoane se conditioneaza unele pe altele in exercitarea puterii. Regulile guvernarii nu se pot schimba prin vointa liderului fara un suport al unei parti din membrii grupului care formeaza elita.

Cel mai comun model este cel in care liderul imparte o parte din putere cu cei din grupul conducator. Acest aranjament are la baza doua institutii, un legislativ si alegeri. Poarta numele de autocratie electorala.

Legislativul are rolul de a monitoriza daca liderul isi respecta obligatiile fata de grupul conducator si de a retrage sprijinul daca nu sunt respectate aceste obligatii. De asemenea in legislativ se coordoneaza retragerea sprijinului.

Alegerile au scopul de a-i arata liderului daca liderii locali mai au sau nu sprijin la nivel local si sa-si asigure o coalitie care sa nu-i puna in pericol pozitia.

Aveti aici un articol stiintific, cu formule, in care mecanismele sunt descrise. Cel mai important lucru din toata aceasta poveste este raportul intre resursele disponibile si asigurarea unei majoritati care sa pastreze liderul.

Ce se petrece pe scena politica in acest moment este rezultatul lipsei resurselor, criza a condus la imposibilitatea asigurarii resurselor pentru cei din teritoriu, de asta nu s-a discutat decat despre bugetari. Prin acestia are loc influenta in teritoriu.

Coalizarea tuturor fortelor impotriva lui Basescu si a PDL are ca motiv nerespectarea cutumelor acestui tip de autocratie electorala in care traim. Votul nostru nu a avut rostul de a ne alege reprezentantii ci de a da algoritmul dupa care se imparte puterea intre partide (clica aflata la putere dupa 1989), proportiile.

Ca sa sintetizam. Nu traim intr-o democratie, asta e o iluzie. Votul da numai modul cum se imparte puterea. Traian Basescu nu reformeaza sistemul, vrea sa-si asigure o parte mai mare din putinele resurse ramase (de aici schimbarea tipului de vot si reducerea numarului de parlamentari). Celelalte partide s-au unit nu pentru ca Traian Basescu este un tiran ci pentru ca nu si-a respectat obligatiile fata de clica politica si incearca, fara sprijinul majoritatii, sa rareasca cainii pentru ca s-a micsorat ciolanul.

Autocratia electorala este un sistem politic care a facut ravagii prin tot felul de state, Mexic, America de Sud, etc.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.