Era o seara de vineri iar papagalul motaia linistit. Fusese o saptamana calma, declaratiile politicienilor nu mai jignisera intr-atat de rau logica sau coerenta incat sa fie nevoie sa intervina. Deodata, usa se deschide si intra premierul Calin Popescu Tariceanu. Cu aer demn si miscari sigure premierul se apropie spunand, “Nu e nevoie sa va deranjati, ma descurc singur”. Dupa care culege cu un aer satisfacut un bilet, zambeste, saluta si pleaca la fel de sigur pe el. Papagalul priveste in urma uluit.

De obicei, ca sa dau biletele de papagal trebuie sa scot la iveala sau chiar sa analizez fractura de logica sau incoerenta masiva comisa de un politician. De data asta n-a fost nevoie de un asemenea efort. Dl Tariceanu si-a acordat practic singur biletul, pentru afirmatia asta:

“Nu e normal ca Guvernul sa angajeze masuri pentru viitorul Executiv.” (C.P. Tariceanu)

Aplaud absolut sincer aceasta declaratie de responsabilitate a premierului. Nu doar sincer, ci si profund uimit. Da, e absolut normal ca un guvern, mai ales unul minoritar, sa nu angajeze masuri pentru viitorul guvern, nu are mandat pentru asa ceva. Dar premierul descopera foarte tarziu normalitatea asta. As putea sa fac o lista de masuri pe care guvernul sau le-a luat, zvarlindu-le cu precizie in capul celui urmator. Nu in ultimul rand e vorba de legea pensiilor, una cu care n-au angajat doar viitorul executiv ci si toate de dupa aceea.

Declaratia politica serioasa si responsabila a prim-ministrului Romaniei poate fi analizata foarte pertinent prin intermediul bancului cu mistretul. Realitatea politica romaneasca bate insa gluma la capitolul absurd. Premierul se declara sententios impotriva vanatorii ilegale parand sa nu sesizeze deloc mistretul braconat pe care il poarta pe umar.

In aceeasi ordine de idei, un alt politician amnezic se dovedeste dl Pacuraru, care-si aminteste intr-un roz oarecum ireal vremea Aliantei D.A., si isi aminteste intr-un roz de-a dreptul mincinos ratiunile destramarii ei,

“Aceasta guvernare care a inceput pe Alianta nu a avut o problema politica intre cele doua partide. In Guvern si in Parlament, intre cele doua partide au fost zero probleme politice. (…) A fost o decizie politica a comandantului de a scoate trupa din Guvern, crezand ca atunci va cadea Guvernul. Guvernul n-a cazut si a guvernat foarte bine. Avantaj PNL: a demonstrat ca stie sa guverneze singur foarte bine.” (Paul Pacuraru)

Mai sa fie, ce feste ii joaca memoria dlui Pacuraru! Realitatea este ca trupa democrata a fost scoasa din guvern de comandatul acestuia, premierul Tariceanu – cu ajutorul PSD, care a votat noua formula guvernamentala. Daca dl Pacuraru nu-si aminteste despre cat de bine se intelegeau cele doua partide si despre cat de interesati erau cei de la PNL pentru pastrarea democratilor la guvernare, am sa-i reamintesc declaratia colegului sau de partid dl Hasotti, cea in care il face pe “Traian Boc” “mincinos, populist si demagog”, si in care se declara convins ca democratii nu vor parasi guvernarea pentru ca “nu pleaca cainele de la macelarie”.

COMPLETARE: PNL nu are nici pe departe monopolul amneziei politice. Purtatorul de cuvant al PD-L tine sa construiasca un trecut alternativ, in care reprezentantii PNL l-au huiduit pe presedinte cu ocazia sedintei de condamnare a comunismului, alaturi de reprezentantii PSD si PRM. Primeste si el un biletel, ca sa aiba pe post de aide-memoire.

Citeste si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.