Poate se pricepe la deficite, echilibre bugetare, la macro, micro si alte fineturi economice. Nu e foarte sigur. Dar ne-a convins ca habar n-are sa incaseze un bir. Sa vina cu fonciirea, vorba lui Moromete, sa ne ia noua, platitorilor de taxe, banii pe noua taxa auto. Apoi, daca la atat nu se pricepe, sa ne lase. Sau sa-si ceara scuze. Cel putin. Premierul Tariceanu l-a certat vineri pe ministrul sau de finante. Cum adica, l-a certat. Doar atat? Nu da nimeni socoteala? Tot Vosganian e la finante?

Cine plateste pentru bataia de joc de la ghiseu? Cine e vinovat ca un banal act administrativ, simpla incasare a unei taxe, s-a trasformat intr-un cosmar atat pentru cetateni cat si pentru functionarii de la finante? Adica el, Vosganian, ne cere o carca de bani la inmatricularea masinilor, ca asa i s-a nazarit, si apoi ne spune ca nu stie exact ce si cum, ca a uitat sa calculeze sumele. Detalii kafkiene in Povestea unui cosmar la moda: cum nu mi-am inmatriculat masina, publicata vineri de Hotnews.ro

Nu, nu s-a fumat, a fost prea indulgent tratata. Nebunia declansata de ministrul Vosganian la sfarsitul saptamanii a trecut in presa drept inca un episod enervant din epopeea taxei auto. De fapt, ministrul Vosganian si-a dat pe 1 iulie masura incompetentei sale. Intr-o tara normala, si-ar fi dat demisia a doua zi iar Guvernul si-ar fi cerut obligatoriu scuze. La noi s-a intamplat putin altfel.

Premierul Tariceanu l-a urecheat nitelus vineri, apoi s-a asigurat ca presa a primit stirea pe surse. Il mai doare azi pe Tariceanu de miile de cetateni care s-au calcat in picioare ca sa verse milioane de lei in conturile statului? Poate in cot. Ati auzit scuze, macar explicatii sau vreun acar paun de la finante sa-si dea demisia?

"Premierul i-a spus ministrului, în şedinţa de miercuri a Guvernului, ca funcţionarii de la circa financiara nu au fost suficient de pregatiti si nu si-au însusit normele de aplicare a prevederilor legale", au relatat pentru Mediafax surse ministeriale. Si cu asta, basta! Premierul si-a facut datoria: ham-ham!

Noi am ramas cu Vosganian si cu impotenta sa fiscala. Omul nu e in stare sa ne ia banii, dar pretinde ca stie cum sa-i chibzuiasca! Daca e sa ne luam dupa stirea scursa pe surse, Tariceanu l-ar mai fi certat pentru proasta organizare in derularea procedurilor de incasare a taxei de poluare si de restiturie a diferentelor de suma. Eufemisme!

Proasta organizare? Poate nesimtire crasa, scuipat in fata. Ce taxa de poluare! Taxa pentru papagali si gorobeti! Asa e, Varujane, boul plateste! Oricat l-ai umili, mujicul racaie ca prostul la ghiseu si te roaga sa-i iei banii. Ai merita un boicot fiscal general, nesupunere si sfidare.

De ce? Pentru ca Guvernul a adoptat ordonanta care reglementeaza noua taxa auto in aprilie 2008 iar normele de aplicare au ajuns la functionarii de la finante in 30 iunie, cu numai o zi inainte ca noile reguli sa intre in vigoare. Pur si simplu functionarii n-au avut timp sa le invete. Haos explicabil.

Iar daca tot le-au mosit atat, mai puteau amana cateva zile, din respect fata de cetateni si fata de proprii functionari, intrarea in vigoare a noii taxe. Guvernul Tariceanu pare incremenit insa in nesimtire birocratica, indolenta, incompetenta la varf.

Toate aceste chestiuni tin de buna guvernare si buna administrare. Guvernul, prin reprezentantii sai de la finante, a coborat standardele sub orice limita. Nu mai punem in discutie balbaiala penibila in calcularea noii taxe, ba de prima inmatriculare, ba de poluare. Nu mai vorbim de injustetea, de caracterul ei arbitrar si neliberal. Constatam atat: Varujan Vosganian s-a purtat ca un zapciu nesatul iar premierul Tariceanu l-a tratat cu ham-ham. Si noi, cainele de paza al democratiei, tot ham-ham facem, dar seful Guvernului putea mai mult. Si n-a facut.

P.S. Ce voiam sa spun de fapt: Varujane, lasa-ne! Stiu, cainii latra...