Guvernul da cu o mana pensii catre un electorat sperand sa-l seduca si ia cu alta tichete de masa de la potentiali alegatori aflati la mana primarilor PD, stapanii marilor orase. PD-L incurajeaza pensionari sa lupte impotriva Guvernului iar PSD le starneste apetitul electoral propunand un milion de paste, pomana botezata a 13 pensie. Pozand in paznicul bugetului, Mircea Geoana denunta achizitia de avioane de lupta, un program de aproape 4 miliarde de euro, considerat prea costisitor. Acum e momentul cersitului. Cereti si vi se va da.

Arma resurselor publice pare sa fie utilizata, in prag de campanie pentru locale, de catre toate partidele mari: PSD, PNL, PD-L. Bugetarii si cei aproape 6 milioane de pensionari par sa reprezinte, in ochii celor trei partide, tot atatea potentiale voturi la alegerile din 1 iunie.

Guvernul a interzis institutiilor publice sa mai acorde angajatilor tichete cadou, un bonus valoric de care salariatii au beneficiat de Paste sau de Craciun, ca o recompensa sau motivare suplimentara. Tariceanu a justificat decizia prin nevoia de a reduce cheltuielile, insa economiile realizate sunt considerate nesemnificative. In plus, aceste cheltuieli cad in sarcina primariilor, cum ar fi de pilda acordarea de tichete-cadou profesorilor.

Primarii PD-L, lasati fara tichetul-cadou

Presedintele PD-L, Emil Boc, primarul Clujului, sustine ca ordonanta Guvernului incalca principiile autonomiei locale si Constitutia. Boc spune ca primarii ar trebui sa decida singuri daca au sau nu bani pentru tichete-cadou. Liderul PD-L crede ca premierul Tariceanu face “un calcul politic ieftin” si ca se teme ca banii vor fi utilizati in scopuri electorale.

Ceea ce n-ar fi departe de adevar. Primaria Clujului, de pilda, le-a platit profesorilor de 8 martie 800.000 de lei in tichete-cadou, iar pentru Paste urma sa le vireze 900.000. Ceea ce nu se va mai intampla. Altfel spus, primarilor le va fi mai greu sa angajeze bani publici campania pentru locale.

Daca a fost sau nu un gest premeditat al Guvernului impotriva primarilor PD-L, aflati la carma marilor orase, este greu de dovedit. In tot cazul, masura i-a permis premierului Calin Popescu Tariceanu sa se apere de acuzatiile ca acorda pomeni electorale utilizand resursele publice. Tocmai a taiat cheltuielile, e drept, la o categorie restransa de bugetari. Dar tot Tariceanu a marit deja pensiile si anunta ca este posibil sa devanseze calendarul majorarilor si sa rotunjeasca veniturile pensionarilor, daca bugetul i-o va permite.

Pomeni pentru pensionari

Premierul intra in contradictie cu el insusi. Neaga ca Guvernul acorda pomeni electorale, dar sta cu ochii pe cei 6 milioane de pensionari.Cadouri pregateste si PSD, care insista ca pensionarii sa capete o un milion de lei, ciosvarta de Paste. Liderii social-democrati sustin ca bugetul asigurarilor sociale a inregistrat excedent si ca Guvernul are de unde plati. Iar ca sa-si arate grija fata de visteria publica, Geoana acuza de trei zile Guvernul si Presedintia ca negociaza netransparent achizitionarea a 48 de avioane de lupta. Nu se stie in baza caror studii liderul PSD a decis ca 24 ar fi suficiente.

Un episod confuz s-a produs miercuri, cand 100 de pensionari si cativa batranei de la un partid obscur au protestat la Bucuresti impotriva Guvernului. Au cerut majorarea pensiilor pe motiv ca inflatia si cresterea preturilor au anulat majorarile acordate deja. Liberalii au acuzat insa PD-L si PSD ca au finantat deplasarea pensionarilor de la Galati la Bucuresti. Bogdan Olteanu a utilizat acest moment pentru a denunta o presupusa colaborare intre PSD si PD-L, adica a intors acuzatiile catre partidul lui Emil Boc. Or, acest tip de acuzatii devenisera specialitatea lui Boc. Liberalilor li s-a reprosat ca incurajeaza restauratia si ca guverneaza cu sprijin negociat cu Iliescu, Nastase si Geoana.

Confuzii si manipulare

Acuzatiile de mita electorala curg din toate directiile, dar la o analiza mai atenta, reiese ca toate cele trai partide, dupa posibilitati, si-ar cumpara voturile suplimentand pensii, salarii si oferind tichete-cadou de Paste. PNL, stapanul bugetului, pare in avantaj. PSD preseaza in Parlament, punctul slab al Guvernului, si impune suplimentari de lefuri si pensii (vezi proiectul privind majorarea cu 75% a slariilor universitarilor). PD-L mai are o sansa umbland prin visteria primariilor desi toate cele trei partide ar trebui sa se abtina.

PNL si PSD par sa faca de complezenta declaratii dusmanoase pentru a scapa de acuzatia de colaborare, care i-ar putea costa puncte valoroase peste doua luni. Dar singurul mod in care partidul lui Geoana ar putea proba ca nu mai sustine Guvernul este retragerea sustinerii parlamentare, ceea ce nu se intampla.