Marele risc politic asumat de Guvernul Tudose prin declansarea haosului fiscal si atacul la investitorii straini
Revine obsedant in discutie intrebarea De ce? De ce a acceptat Tudose sa ia o masura contestata puternic de toata societatea, de la sindicate la patronate, de la primarii PSD la fosti autori ai programului de guverare? Imposibilitatea gasirii unui raspuns multumitor m-a facut sa iau in calcul inclusiv briciul lui Occam: unde explicatiile savante si complexe dau gres, mergi la explicatia evidenta. Adica incompetenta. Cred insa ca motivul principal e tot in lupta din partid. Dragnea l-a fortat pe Tudose sa ia o masura extraordinar de riscanta politic tocmai pentru a-l vulnerabiliza si a-l readuce sub controlul lui.
O sa spuneti ca Dragnea nu avea cum sa-l determine pe Tudose sa faca ceva impotriva propriei vointe. Partial adevarat. Dragnea are inca pirghii in partid prin care sa-i suceasca mina la spate lui Tudose, are controlul unor oameni-cheie din Guvern, si le-a folosit pe toate. Pe Dragnea l-au ajutat si cifrele: fara o masura precum aminarea partiala a Legii Salarizarii Unitare, Tudose nu isi putea inchide proiectul de buget pe 2018 cu un deficit sub 3%.
Tudose a tot clipit in ultima saptamina. Avea nevoie de ajutor ca sa scape de presiunea lui Dragnea. Un Dragnea care a vazut in schimbarea stranie a Codului Fiscal atit razbunarea fata de episodul umilitor al schimbarii lui Sevil Shhaideh, dar mai ales perspectiva readucerii la ordine a unui premier cam scapat de sub control.
In cele din urma, dupa aminari ridicole si incercari de gasire a unor solutii, Tudose a cedat presiunilor lui Dragnea si a adoptat modificarile haotice ale Codului Fiscal.
De ce sint haotice? Pe linga incertitudine si pierderi clare pentru unele categorii (bugetul de stat, primariile de municipii, angajatii din IT, angajatii cu handicap, angajatii firmelor in insolventa), modificarile fiscale aduc cistiguri minime pentru restul angajatilor. Mai mult: aratam acum o saptamina ca modificarile deschid poarta pentru evaziune, in ciuda discursului public. Dupa aplicarea lor exista doua scenarii: fie nu scade nici un salariu si masurile se neutralizeaza complet (scenariul fericit pentru Guvern), fie unele salarii vor scadea si vor aparea tensiuni sociale (scenariul nefericit).
Marea vulnerabilitate a acestor modificari o reprezinta eventuala scadere a unor salarii de la 1 ianuarie. Aici isi joaca Tudose postul de premier si pozitia in partid.
Dumitru Costin a anuntat aseara la Antena 3 ca de la 1 ianuarie vor scadea salarii ale unor categorii de bugetari. Daca vor exista si 100 de bugetari cu salarii scazute dupa intrarea in vigoare a schimbarilor absurde gindite de Vilcov/Dragnea si implementate de Misa/Olguta Vasilescu, pozitia lui Tudose se va subrezi puternic. Deja sindicatele sint in strada, alimentate de tifna permanenta a Liei Olguta Vasilescu, care le provoaca si jigneste cum n-a facut-o nici un lider PSD in toata istoria lui.
Daca la eventualele scaderi de salarii printre bugetari se vor numara si scaderi de salarii in mediul privat, lucrurile se vor agrava. Oricum, anxietatea printre salariati e uriasa in acest moment; toata lumea asteapta cu infrigurare sa vada ce va face patronul si cum va arata fluturasul de anul viitor.
Cu modificarea Codului Fiscal, Tudose si-a antagonizat mediul de afaceri, sindicatele, primarii, dar mai ales salariatii, care nu aud decit discutii despre cum guvernul da vina in avans pe patroni pentru eventualele scaderi de salarii. Observati ca de o luna nu mai vorbeste nimeni, nici macar PSD-istii cei mai exaltati, de marirea salariilor, ci de evitarea taierii lor?
Tudose isi joaca acum postul de premier. Daca aventura asta iese prost, el va deconta, nu Dragnea. Dragnea s-a ascuns total in aceste zile, nu a iesit public sa-si asume nimic. El spera ca va ramine in memoria oamenilor doar ca omul care le-a promis in campanie cresterile salariale de 25%. Dragnea a facut promisiunile frumoase, Tudose a semnat haosul.
Ii ajuta Dragnea si oamenii lui pe sindicalisti sa iasa in strada? Dan Turturica vedea deja primele semnale in acest sens inca din iulie, dupa primele gesturi de nesupunere facute de Tudose. Nu stiu daca si acum Dragnea ii atita pe sindicalisti, dar observatia ramine in picioare: comportamentul PSD fata de sindicate parca cerseste proteste. Or, protestele oamenilor vor fi indreptate impotriva Guvernului, caci Guvernul a luat masurile astea haotice.
Sigur ca in ratoiala lui Tudose si a lui Misa fata de multinationale si patronii cei rai vedem si semnalele unei pozitionari ideologice similare cu comportamentul lui Viktor Orban. Tudose asmute angajatii contra patronilor, astfel incit tapul ispasitor pentru eventualele scaderi de salarii sa nu fie Guvernul, ci capitalistii verosi (iar daca sint straini, cu atit mai bine, s-o fi gindit Tudose).
Problema e ca angajatii sint deja inspaimintati de guvern, nu de patroni. Iar ipocrizia lui Tudose in relatia cu multinationalele e evidenta. El a deschis iar poarta neimpozitarii salariilor la virful multinationalelor: a reintrodus in Codul Fiscal prevederea controversata ca si firmele care au ca obiect de activitate managementul si consultanta sa poata fi calificate ca microintreprinderi si taxate cu 1% din cifra de afaceri in loc de 16% din profit. Sint aceleasi multinationale pe care Tudose aproape ca le implora la intilniri sa dea drumul la investitii, disperat de scaderea dramatica a acestora.
Tudose nu e in nici un caz o victima. E premier, are puterea executiva, are bugetele pe mina, trebuia sa gaseasca solutii. A preferat sa mearga pe mina lui Dragnea, despre care Vlad Petreanu scria ca se comporta ca un sef incompetent, dar obsedat sa nu-si piarda autoritatea. Premierul nu a facut-o si a mers pe solutia criticata de toata lumea. Momentul decontului va veni rapid: la 1 februarie, cind vor aparea fluturasii cu salariile pe stil nou. Atunci vom sti daca va disparea vreunul din cele doua capete ale partidului, aflate momentan la Kiseleff si in Piata Victoriei.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Pai ce dovada mai buna a faptului ca Tudose este un buldog in lesa aflata in mainile sefului de la PSD, vrei, decat faptul ca guvernul a adoptat OUG prinvind pasarea contributiilor ?
Nu, PSD avea nevoie ca de aer sa inceapa sa-si respecte o parte din programul economico-social. Ori pt a se produce lucrul acesta era nevoie de acest OUG, repet, daramator, dar deocamdata pe Dragnea nu il intereseaza calitatea actului normativ, ci existenta lui fizica. Este nevoie de majorarea salariului minim. Fara aceste doua OUG-uri, legea salarizarii unitare nu exista !
In momentul in care bugetarii pe de o parte, salariatii din sectorul privat, pe de alta parte vor constata ca salariile unora nu cresc cu 25% ci doar cu 2-3-4 %, atunci cand nu scad, respectiv ca sunt pusi pe liber altii, va veni momentul ca Dragnea sa il arate cu degetul pe Tudose ca fiind vinovatul unei catastrofe ce trebuia sa fie un triumf.
La 1 februarie, daca e sa cada un cap acesta nu va fi a lui Dragnea. Vechilul asta de mosie a invatat foarte bine din vremea in care stapanea doar Teleormanul sa conduca cu biciul, cu zaharelul, cu minciuna si, spre deosebire de Tudose, care ca si Grindeanu, e un nimeni in partid, ii tine pe pesedisti in capastru.
Parerea mea este ca in ceea ce-l priveste pe Dinti de Grebla, ca si LCK isi va duce din pacate pana la capat mandatul de presedinte al PSD !
PS. Cred ca doar din cauza de Justitie, ori din cauze naturale Dragnea pierde presedintia partidului.
PPS. Poate totusi Paul Stanescu, daca cine stie cum, prin ce ratacire a mintii, Livache il inscauneaza PM, ar mai putea face ceva !
PPPS. Strada, mass-media (cata nu s-a inrosit), partidele de opozitie (USR, PNL), Justitia, Presedintele tarii, UE, fiecare separat si toate deopotriva, trebuie insa indiferent de jocurile din PSD sa tina sub presiune aceasta putere !
Tot romanul dependent a inteles ca 25% va fi la NET. Pentru ca asa ceva nu se putea (clar), s-a mizat pe neintelegere si s-a marit cu 25% BRUT de unde se scad taxele (singura explicatie pentru mutarea lor in carca angajatului) si uite-asa ne jucam cu vorbele iar in buzunar....kanci.
Sunt de acord ca totul se va lamuri in februarie cand chiar si dependentii vor descoperi minciuna.
Acum, cine pierde in PSD si cine nu, e greu de spus. La ananghie, se pot inatmpla multe.
Noi, insa, trebuie sa tinem presiunea.
Poate reusim sa scapam de jegul asta cumva.
O fi invatat el cum sa struneasca caii, i-a iesit partial pana acum, dar fiecare miscare a venit la pachet cu erodadea sa si a partidului. In inca 3 ani si 2 luni, timp in care crizele se vor tine scai, daca tot Daddy e prezidente de partid, ori se goleste Romania ori iese razboi civil.
Salarii mai mici si tinuti acolo la linie, sa nu cumva sa avansam prea mult daca nu ne zice tanti aia de la PNL cu genti si pantofi de mii de euro.
Este un complot general, securistii vechi si noi, mafiotii vechi si noi din politica au hotarat schimbarea directiei! Ei au averi furate si vieti luxoase de aparat, nu prostimea. Iar Statul Mafiot nu poate fi protejat decat de alta putere mafiota, Rusia.
multi nu inteleg exact ce fac schimbarile aste si sunt derutati... pentru ca pe hartie suna bine :marire mare a salariului brut, scadere de taxe si de impozit etc... in realitate pe de alta parte e dezastru....
deci putem sa ne asteptam la un inceput de 2018 f zbuciumat.... si un final de 2017 la fel de zbuciumat...
si pensionarii nu ii pot ajuta... ei merg la vot, dar nu poti scoate in strada oameni de peste 70 de ani... pe langa asta si o parte din pensionari o sa piarda din cauza acestei masuri... care din nou, pe hartie, la prima vedere suna bine, dar este un dezastru in realitate....
oricum mai e un rist f mare care, cred eu, si-l asuma psd... distrugerea ITului .... care contribuie cu 6%...
daca se enerveaza un Oracle si un IBM si se cara din romania s-a cam terminat cu aia 6% adusi la buget pentru ca e f posibil sa urmeze o reactie in lant...
mai mult... Renault cauta motive sa se mute de tot in Maroc... si nu au nici autostrada si la cum merg lucurrile nici nu o sa aiba multi ani de acum incolo... Plecarea lor e doar o chestiune de timp... psd e posibil sa o devanseze.... si dupa plecarea lor o sa urmeze si alte mult firme mai mici!
"Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) art. 17 din Codul Muncii în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil."
Salariul de baza face parte din elementele prevazute la alin.(3) art. 17 Codul Muncii.
Ce inseamna asta? Ca daca a venit data de 31 decembrie si patronul inca nu a dat salariatului sa semneze actul aditional privind marirea salariului de baza (brut) cu macar 20%, automat inseamna ca de a doua zi munca acestuia va fi retribuita cu mai putin pe net.
Intrucat modificarile la contractele de munca se raporteaza si centralizeaza prin Revisal, practic Guvernul va sti inca din ultimele zile ale lui decembrie ce masuri au luat (daca au luat) patronatele. In cazul in care lucrurile arata rau, ar fi bine pentru Guvern sa aiba pregatita o varianta de rezerva, altfel PSD va ramane in memoria pe termen lung a romanilor ca "partidul care a taiat salariile privatilor".
Si este foarte probabil ca la urmatoarele alegeri anumiti cetateni sa isi aminteasca acest aspect si sa decida ca totusi se merita sa amane cu un week-end excursia programata pe Valea Prahovei, doar ca sa plateasca niste polite.
Daca nu incercau sa livreze acum, nu mai aveau timp oricum. "Strada" noastra si-a pierdut rabdarea cu ei inca din ianuarie. "Strada" lor incepe acum sa freamate.
Iar cand salariile vor scadea de la anul si e clar ca vor scadea, va fi game over pt toată gasca vesela. Nu vor avea loc de ascuns in spatele lui Tudose, pt ca oamenii lor sunt doar nevoiasi, nu prosti.
Nu-i mai desconsiderati pe oamenii saraci, chiar daca, de nevoie, au cateodata un comportent prea tolerant, aparet complice.
Si nici nu-i mai ridicati asa un piedestal lui Dragnea, ca nu-i nici el decat o rotita, poate mai mare ceva, dintr-o masinarie mai mare.
Concluzia e simpla: dupa 28 de ani vedem in sfarsit linia de finish... Inca putin. :)
My fifty cents...
Pacostea va cadea pe Multinationale si Soros.
Inflatie la greu (astfel incat poti sa faci o mare chestie maro pe maririle de 3,4 % nete la bugetari, daca or fi si alea, daca nu or da cu minus cumva), gaze, curent mai scumpe, benzina mai scumpa, taieri de salarii in privat, daca nu maresc bruturile patronii.
Mictionam pe partidul penalilor comunist roman (impreuna cu toti postacii lor platiti de la buget, asistati ) ca ne aduce in faliment pe toti, cat de curand, si pe guvernele voastre minus infinit.... si asteptam si alegeri anticipate, sper sa le avem cat mai rapid, alta solutie nu vad
Referitor la ROBOR: ''De asemenea, indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,03%, de la 2,02%, cât a fost cotat pe 8 noiembrie.
Mai mult, indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,08%, de la 2,07%, valoarea înregistrată miercuri.
La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an la 0,87%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.''
Tefelistule, unde s-a dublat ROBOR-ul?? ;)
Benzina este mai scumpa?? Serios?? Vai de soarta ta...greu sa traieste din propaganda!! Pune mana si lucreaza, nu mai sta cu mana intinsa la insolventi!!
cu toate astea, o sa fie o masa semnificativa de oameni care se va lasa manatul de sentimentul xenofob si va zice bine le face strainilor, sa-si plateasca taxele corect. in realitate, guvernul nu face nimic concret pentru a impiedica sau demotiva exportul de capital. tocmai au schimbat regimul de taxe pe munca, cum ar putea impiedica exportul de profit aceasta masura? n-are nicio treaba una cu alta.
si ca sa fie clar pentru toata lumea, daca voiau sa faca ceva concret in acest sens, implementau initiativele UE legat de taxarea corecta a TVA incepute inca din 2013 (capitol la care colectarea de la noi sta foarte prost) - initiative care s-au dovedit eficiente in alte state membre si pe care actualul guvern nu a facut nimic util sa le puna in practica. cand taxezi corect si complet TVA-ul stii mult mai bine ce rulaj real are o companie si atunci stii si ce profit trebuie sa impozitezi daca chiar te intereseaza sa-i impozitezi corect (ceea ce nu rezulta din actiunele implementate), dar oricum TVA-ul trebuie sa fie prioritatea pentru ca are un cuantum mult mai mare din taxele totale incasate. ce au facut ei cu taxele pe munca este fix frectie din perspectiva colectarii - ar putea chiar duce la o scadere a incasarii prin scaderea unor venituri salariale si a contributiilor nete la fondurile de pensii private, insa vor crea un real haos in contabilitatile privatilor si bugetarilor laolalta.
va urez tuturor distractie placuta si sa ramaneti acasa si la urmatoarele alegeri. slava psd-alde!
Daca nu creste salariile si pastreaza el diferenta atunci nu e afacerist, e doar un mamaligar care o sa raman cu 2 angajati in loc de 25.
Nu vad o sansa prea curand sa mai avem asa guvern.