Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Hilary Clinton a cistigat puncte importante dupa prima dezbatere electorala

de Alexandru Lazescu     Contributors.ro
Marţi, 27 septembrie 2016, 16:21 Actualitate | Opinii

Alexandru Lazescu
Foto: Arhiva personala

Ce se poate spune la finalul celei mai vizionate dezbateri prezidențiale americane (audiența a fost estimată la 100 de milioane de telespectatori dar această cifră nu o ia în calcul pe cea externă) din ultimii zeci de ani ?

Și care va fi impactul concret al acesteia în aritmetica electorală? David Axelrod, principalul arhitect al celor două campanii ale lui Barack Obama, spunea la CNN, înaintea dezbaterii, că în final va conta cel mai mult impresia generală lăsată de cei doi candidați, cine va fi domina podiumul întîlnirii. Ei bine, oarecum suprinzător mai ales pentru cei care plecau de la premiza că Donald Trump este un showman înnăscut, Hilary Clinton a fost cea care a deținut, în cea mai mare parte a timpului, controlul discuției.

Sigur, sunt multe de spus dar există cel puțin trei elemente care merită menționate din perspectiva impactului și a primelor impresii asupra alegătorilor. Primul, la sfîrșitul dezbaterii un focus grup organizat de CNN în Florida, compus din alegători nedeciși, dintre care o parte înclinau mai degrabă către Donald Trump, a decis cu un scor copleșitor, 18 la 2, că Hilary Clinton a ieșit cîșstigătoare. Acesta este un lucru extem de important pentru că vorbim de segmentul care va decide soarta alegerilor pentru că în interiorul nucleelor tradiționale ale candidaților nu se produc de regulă mari modificări în urma unor astfel de confruntări electorale. Mai mult, acest rezultat este oarecum surprinzător pentru că ne aflam într-un moment în care Trump era pe val, reușise aproape să anuleze avantajul în sondaje, uneori și de 10 procente, pe care Hilary Clinton îl deținuse la un moment dat.

Al doilea element important este că Trump nu a reușit să înlăture impresia destul de răspîndită că nu este potrivit să ocupe poziția de președinte. Acesta era principala sa miză și impresia generală este aceea că nu a fost în măsură să cîștige teren din acest punct de vedere. Ba, dacă ne uităm pe unele sondaje, s-a consolidat percepția contrară (în sondajul CNN 55 de procente dintre cei intervievați îl consideră nepotrivit pentru cea mai înaltă funcție în stat). Există și sondaje online care îl dau cîștigător pe Trump. De exemplu Drudge Report îl creditează cu un scor de 80 la 20 de procente în favoarea sa. Însă cum Drudge Report este un website extrem de partizan pro-republican o astfel de cifră  nu este deloc surprinzătoare avînd în vedere orientarea ideologică a audienței. De altfel alte măsurători online, mai relevante, spun altceva. De pildă cea efectuată de Zoomph, care ia în calcul datele analitice de pe rețelele sociale, care indică că în timp ce la mesajele pozitive și negative distrinuite pe Twitter în timpul dezbaterii au fost, în cazul lui Trump, echilibrate. în număr egal negative și pozitive, în cazul lui Hilary Clinton raportul i-a fost favorabil (la fiecare mențiune negativa au fost 1,5 mențiuni pozitive).

Pînă la urmă mult mai relevant este un lucru, și acesta este un al treilea element care merită spus. Wall Street Journal, în ediția de astăzi, menționează că bursele asiatice au recuperat pierderile din zilele anterioare. Motivul: sentimentul că Hilary Clinton a punctat net mai bine ca Trump, care în repetate rînduri, inclusiv astă noapte, a vorbit despre o posibilă dezangajare militară americană în Asia, cu trimitere directă la Coreea de Sud și Japonia, în timpul dezbaterii. Același lucru s-a întîmplat și în Mexic: pesosul a cîștigat teren în raport cu dolarul. E o indicație a impactului enorm pe care campania electorală americană îl are în exterior în condițiile în care Donald Trump contestă deschis consensul bipartizan din ultimii zeci de ani în materie de politică externă, în relație cu aliații tradiționali.


Citeste intreg articolul pe Contributors.ro


VIDEO Economistii-sefi ai primelor 3 banci comerciale, despre evolutia economiei romanesti. Ce proiecte mari de investitii finanteaza bancile la ora actuala?

Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, Horia Braun (BCR), Florian Libocor (BRD-GSG) si Andrei Radulescu (BT) au discutat luni dimineata, in cadrul unei mesei rotunde organizate de HotNews.ro si StartupCafe.ro, despre investitiile bancilor in economie romaneasca si starea actuala a economiei, precum si despre fluctuatiile care au tinut prima pagina in ultima perioada.
  • A. Radulescu: Daca statul nu investeste, atunci de ce sa isi asume sectorul privat riscuri?
  • F. Libocor: Banii se duc acolo unde exista certitudini, predictibilitate, stabilitate. Lipsa acestor caracteristici loveste in mai multe zone, cu precadere in investitii.
  • H. Braun: Speram la o dinamica pozitiva, insa trebuie sa puna umarulul statul,bancile, si managementul companiilor.

1467 vizualizari

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version