Am urmarit miercuri seara impietrit in fata televizorului marea operatiune de spalare a lui Gabriel Oprea de ultimele pete de sange, dupa ce Parlamentul a blocat luni orice posibilitate ca fostul ministru sa fie anchetat in cazul mortii politistului Gigina. De acum pot face orice, m-am gandit aproape dezarmat. Lor, totul le este permis, inclusiv crima. Se acopera intre ei, indiferent de rivalitatile politice din trecut. Am vazut ca nu le pasa nici cand vorbim despre moartea unor oameni, trimisi pe lumea cealalta de comportamentul lor abuziv. Sigur, cauza directa a mortii e o groapa, Oprea statea pe bancheta din spate. Dar ce facem cu abuzul de putere? Il stergem complet din lantul cauzalitatii?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Da, il stergem si va spalam si voua creierul. Asta au decis Parlamentul, Antena 3, Gadea, RTV-ul lui Ghita, Basescu si toti cei care incearca sa ni-l prezinte azi pe Oprea drept o biata victima politica, lovita de o crunta nedreptate. Spalatorii de sange de pe reverul generalului au impins cinismul atat de departe incat au prezentat un interviu cu sora mamei politistului, care punea printre suspine toate intrebarile corecte. Daca se simte nevinovat, de ce fuge de procurori? De ce se ascunde in Parlament? De ce nu merge in fata instantei, singura capabila sa stabileasca adevarul? Pe Oprea l-au adus in studio in timpul difuzarii interviului tocmai pentru a-i dovedi inocenta din moment ce poate asista la o revarsare de durere fara sa clipeasca des ca de obicei.

Dincolo, la RTV-ul lui Ghita, Traian Basescu facea oficii de avocat pentru Oprea, care i-a cadorisit micul sau partid cu tot cu filialele din tara, zestre importanta la alegerile din decembrie. Am avut surpriza sa constat ca sintagma utilizata de Basescu despre Oprea, pe care l-a descris drept "primul pasager de pe bancheta din spate acuzat de ucidere din culpa", era utilizata mot-a-mot de fostul ministru, in paralel, la Antena 3. Basescu a dat-o apoi pe conspiratii. Oprea a cazut "intr-o capcana uriasa" cu Senat cu tot, capcana pusa la cale de "acelaşi creator de campanie, acelaşi maestru" avand ca scop "oamenii să iasă în stradă".

Guess what, exact asta sustinea generalul cu girofar si morti pe constiinta, in paralel, la Antena 3, folosind exact aceleasi cuvinte. Cam multe coincidente, dar misterul s-a lamurit intre timp. Adevarul publica azi informatia ca Basescu a mers acasa la Oprea in Cotroceni miercuri dupa-amiaza. Sau, ca sa-l parafrazam putin, a lins clanta mizerabila a unui suspect de ucidere din culpa. Se poate mai jos decat atat pentru un fost sef de stat? Mai lipseste sa-l ia pe listele PMP.

Pe acest fundal melodramatic, miercuri seara a aparut pe surse informatia ca sotia lui Oprea a fost internata de urgenta. Reala sau nu, stirea a amplificat imaginea de victima politica construita fara scrupule fostului ministru de interne. Ce a urmat apoi intrece orice limita, sfideaza bunul simt si inteligenta medie, reprezinta o bataie de joc fata de memoria unui mort, fata de familia lui. Care capcana? Cum pot minti oamenii astia un popor intreg fara sa le crape obrazul? Nu le-a cerut insusi Oprea senatorilor sa respinga cererea de urmarire penala? N-au facut aparlamentarii scut in jurul oricarui mare borfas in ultimii ani?

Cand l-am auzit apoi ca tot el se simte hartuit, ca se prezinta drept victima si ca moartea unui om este folosita, nu e clar de cine, in scopuri politice n-am avut in fata ochilor decat chipul femeii devastate de durere si de neputinta. Acestei familii ravasite, Ion Cristoiu i-a cerut in mod incalificabil sa taca, sa-si tina gura, acuzand-o ca face jocuri politice.

Acest tip de politicieni si pseudo-gazetari nu mai au nimic uman in ei, s-au golit de orice sentimente daca le-au avut vreodata. Sunt pradatori politici desavarsiti, asasinul perfect, dispus sa supravietuiasca oricum, cu orice pret, indiferent de costuri, pierdut intr-o lume a lui. Pentru Oprea si aparatorii lui, viata oamenilor n-are nici o valoare, decat una pur utilitara, contabilizata in voturi, cifre, numere, bani, contracte.

In timp ce la televizor se derulau aceste scene ingrozitoare, Liviu Dragnea s-a repezit pe Facebook pentru a anunta publicul deja gata fiert de indignare ca nu-l va pune pe listele PSD. A realizat ca e groasa dupa ce partidul sau l-a salvat pe Oprea de procurori si dupa toata oroarea in desfasurare la televizor. A sesizat valul de indignare ridicat pe net si s-a speriat exact ca acum un an.

Se rasuceste mortul in sicriu la urmatoarele scene, oroarea inca nu s-a incheiat. Gadea s-a dezlanuit din nou pe groapa in care a cazut politistul Gigina si pe autorul ei, intr-o tentativa grosolana de arunca vina pe acari pauni. Vrea sa mai stie de la Oprea de ce nu sunt anchetati subalternii sai din politia rutiera care s-au ocupat de coloana, insira acuzator un pomelnic de nume. Aproape ca striga mimand indignarea: de ce nu sunt toti astia luati la intrebari?

In treacat fie spus, procurorii nu mai pot stabili responsabilitati pe lantul decizional deoarece pe Oprea nu-l mai pot intreba absout nimic. In caz ca sunt probe care sa-i indice vinovatia, dosarul nu poate fi deocamdata anchetat, cu atat mai putin judecat. Si-au castigat temporar statut de Dumnezei, de intangibili. La o adica, vor fi aparati si spalati de sange de un intreg sistem, infricosator de cinic, gata sa stearga urmele, sa falsifice realitatea, sa blocheze anchete, sa darame la nevoie institutii intregi, sa arunce in aer statul.

Repet, acesti oameni au ajuns sa-si bata joc pana si de mortii nostri, sa profaneze morminte, sa calce pe cadavre. Viata ne-ati furat-o, macar de moarte nu va atingeti. Ne-ati confiscat viitorul, banii, dreptul la vot, aroape totul. Azi revendicati si dreptul de a ucide.

Nu veti putea sa-l ingropati pe Bogdan Gigina cu nesmitirea voastra atat de adanc incat sa uitam cu totii ca sunteti atat de corupti incat nici moartea nu va mai misca! Voi puteti calca peste cadavre, am vazut asta in Parlament si in toate grozaviile scoase azi pe gura. Nu-i credeti cand se ascund la loc in blanitele de oaie. Nu va vom lasa sa ne urmariti cu batjocura voastra pana pe lumea cealalta! Un singur lucru i-ar putea scapa din nou: indiferenta noastra.

PS: Putem discuta cat doriti despre incadrare, daca acuzatia de ucidere din culpa se sustine sau mai degraba vorbim de un abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. De acord, discutabil. Numai ca toate astea se stabilesc doar in cursul unei anchete si intr-un proces care deocamdata nu mai pot avea loc.