Schimbarea pluteste in aer in China, unde acum exista peste 5 000 de fonduri de hedging, piata IPO-urilor este rosie ca focul, iar bursa de valori a crescut recent cu peste 100%... dar asta nu e toata povestea. Cei din afara industriei si comentatorii sunt ocupati cu prevestirea unei Chine in incetinire, cu probleme financiare si cu bule pe pietele equity. insa principala chestie cu care am ramas din calatoria mea in China a fost urmatoarea...In primul rand, liberalizarea financiara are loc cu mai multa repeziciune decat si-ar fi inchipuit cineva, iar internationalizarea RMB este adevaratul combustibil pentru proiectul Drumul Matasii.

ChinaFoto: istock.com

Liberalizarea financiara nu ia doar forma unor chestiuni precum legatura Shanghai-Hong Kong sau Shenzhen-Hong Kong si programul pentru investitori calificati. Se poate vedea si in relaxarea progresiva a regulilor, Zona Financiara Shanghai (sau, mai corect, zona financiara si tranzactionala Liujiazui) si credinta ferma in deschiderea pietelor.

Dupa intalnirea cu oficialii din Shanghai, am avut senzatia ca pana si ei sunt surprinsi de cat de repede evolueaza "piata deschisa", o observatie confirmata de volumele in crestere nu doar la bursa de valori, ci si pe piata mai mare si mai profunda a obligatiunilor, cat si in piata locala FX.

Acest lucru ma aduce la a doua observatie importanta: internationalizarea RMB. Atunci cand am scris prima data despre Drumul Matasii in martie dupa vizita la Hong Kong, nu mi-am dat seama cat de important este.

Internationalizarea RMB va avea parte de un demaraj in forta in septembrie/octombrie, cand RMB va fi adaugat la cosul SDR.

Deja exista o mare cerere pentru autorizarea RMB, iar cateva banci centrale si fonduri suverane de investitii cauta sa-si creasca expunerea, probabil pe socoteala USD. Piata IPO-urilor, in crestere rapida, poate fi vazuta si ca participand la construirea unei piete de capital mai profunde, cresterea capitalului avand loc departe de bancile sustinute de guvern si liberalizarea pietelor financiare.

Dimineata pe Shanghai Bund: pietele chineze de capital se extind pe masura ce tara face pasi catre liberalizarea economiei.

Pretul piperat al acestor IPO-uri, desigur, nu le face o afacere proasta nici pentru guvern, nici pentru actionari...

Da, cresterea de 100% ne aduce aminte, noua, "batranilor pietei" de NASDAQ si de bula IT din 1999/2000...

Da, cred ca Shanghai Composite se va vinde la 3.000, de la maretul 5.200 sau pe aproape pe care l-am vazut anul asta...

in final, da, cred ca China va avea dificultati in a respecta promisiunea pentru o crestere de aproximativ 7 procente si poate anul viitor, dar… China are un plan.

Puteti sa fiti de acord cu el sau nu, dar ei chiar au un plan, iar acesta e Drumul Matasii.

O calatorie in medie pe an in China nu ma face expert, dar imi aminteste ca China si interpretarea ei nu poate fi facuta in mod traditional sau dintr-un birou din Londra, New York sau Copenhaga.

China are toate sansele sa aiba parte de niste imbunatatiri peste bilantul lui 2015. Relaxarea monetara agresiva va actiona ca "punte" catre momentul in care Drumul Matasii este implementat, iar fluxul de fonduri din China va incepe sa vina cu adevarat.

Ceea ce trebuie sa invatam ca investitori si ca observatori ai tendintelor macro sunt urmatoarele:

Este mult mai important ceea ce face China cu rezervele sale valutare (3 sau 4 trilioane USD) decat cand si daca Rezerva Federala va mari dobanzile.

Atat relaxarea monetara, cat si initierea proiectului Drumul Matasii arata ca China trebuie sa isi reduca rezervele. Fiecare taiere de 100 de puncte de baza din Rata Rezervelor Minime este egala cu vanzarea, de catre China, de bonduri in valoare de 260 miliarde de dolari. (China este o economie inchisa, deci trebuie sa se desterilizeze, sau sa puna banii in economie de fiecare data cand reduce ratele).

In mod similar, atunci cand Drumul Matasii trebuie finantat, acest lucru se va face din aceeasi sursa – vanzarea de bonduri SUA. Poate de aceea costul banilor, dobanzilor a crescut deja anul acesta… nu pentru ca Fed a facut o miscare, ci pentru ca China a facut una.

Aceasta noua ordine mondiala este ceva cu care trebuie sa ne obisnuim; intr-o lume in care toti sunt supra-indatorati si sub-finantati, oamenii si tarile cu economii in exces impun conditiile.

In opinia mea, RMB va excede GBP si va deveni valuta numarul trei (in volum FX) in mai putin de trei ani. China va dicta costul banilor, dar tot China va concepe un restart global al cresterii exact asa cum au facut in 2008, dar de data aceasta planul este si mai grandios si ambitios. Da, schimbarea e in aer in China, dar se va raspandi la restul lumii in urmatorii doi ani, pe masura ce China face un pas pentru a crea o singura zona de tranzactionare importanta in Asia.

Cel putin China are un plan.