Rapid si improvizat o evaluare de etapa a situatiei electorale si post-electorale:

Dragos Paul AligicaFoto: Hotnews

La acesta ora, dupa 72 de ore de evolutii, cred ca putem spune ca PSD a ratat marea lovitura strategica planuita cu o dedicatie demna de o cauza mai buna. Punctul de inflexiune politica pe care voiau sa-l creeze n-a iesit. Filmul evolutiilor pana la aceasta ora:

Obiectivul era sa transforme zilele de 25 si 26 Mai intr-un moment de turnura strategica (a) printr-o lovitura de perceptie psihologica sau de imagine publica urmata (b) de mutari rapide in planul politicii reale, concrete. Sa faca o demonstratie de forta covarsitoare care sa bulverseze adversarul. Apoi sa reaseze termenii jocului pentru urmatarele 6 luni. N-a iesit cum au vrut.

In acest scop au pregatit intai o strategie de razboi psihologic. Punctul central era asa numitul “prag psihologic”. Se creaza in mintea publicului un punct focal care apoi, fiind confirmat in practica, devine o aparenta confirmare nu doar a fortei dar si controlului pe care il ai asupra evenimentelor. Viitorul apartine deja noua, spune in subsidiar mesajul. Nu are rost sa mai va opuneti.

S-a creat astfel povestea cu pragul de 40%. Sondaj dupa sondaj s-a batut moneda cu ideea de 40%. Exiturile au fost toate calibrate “sa iasa cu 4 in fata” desi cifrele de 41 si 41,5 ne spun ca sondorii au sesizat ca statistic vorbind, nu erau peste 40. S-a incurajat si diversiunea cu boicotul ca un front lateral etc. Terenul a fost pregatit. N-are rost sa intram aici in amanunte. Ideea e ca au lucrat cu o mentalitate si dedicatie de manipulatori si conspiratori, adepti ai celui mai antidemocratic machiavelism. Dar pana la urma n-a iesit.

Cand a inceput numararea voturilor, toata perdeaua de fum si ceata a inceput sa se disipeze. Rateul a permis mutarea atentiei de pe problema victoriei covarsitoare a USD si a infrangerii umilitoare a opozitiei. In loc ca mentalul public sa fie blocat si fascinat de magnitudinea demonstratiei de forta si control, a fost reorientat catre esecul atingerii pragului psihologic si chestiile conexe.

N-a iesit nici a doua mutare majora. Pe 25 seara deja incepuse atacul la adresa PNL. Ideea era ca victimele vor intra in vrie si se vor executa conform planului PSD, fiiind paralizate si buimacie de jocul de lumini al pragului psihologic. Ca vor fi prinse la mijloc in acuze reciproce, cu o atmosfersa de incriminari si cereri de decapitari alimentata de analisti si comentatori grabiti sa scrie inainte de a judeca ce scriu si despre ce scriu si care sunt implicatiile a ceea ce fac.

(Realitatea e ca politicenii si o buna parte din comentatori au confirmat in sensul de mai sus. Deja de duminica seara incepuse circul acuzelor reciproce, pusul poalelor in cap, cereri de decapitare etc. In loc sa fie atenti la numararea voturilor, politicenii opozitiei si o parte a comentatorilor intrasera in varii forme de isterie sau depresie induse de exiturile calibrate. Frumos.)

Sa revenim: Desi intrat in strategia de avarie ceruta de incapacitatea de a manufactura “un 4 in fata”, clica PSd-ista a continuat. Au facut mutarea catre PNL. Morcovul intai (un “sa vina sa refacem USD”, lansat duminica seara) apoi batul sau mai bine zis bata, ca e vorba de Tariceanu, si asta e bata. Bata sau bolovanul a fost trimis in desant la PNL luni. Asta era a doua mare mutare majora. Atacul ce urma sa duca fie anexarea, fie la sabordarea PNL. Oricum neutralizarea sa in planul urmatorelor alegeri.

N-a iesit nici asta cum au vrut.

In acest moment cheia miscarilor in politica romaneasca este in PNL. De asta ieri actiunea a fost acolo, de asta directia principala a manevrelor PSD a fost PNL. Miscarea cu Tariceanu e o miscare pregatita de multa vreme. Trebuie sa fie clar: Daca reuseste, jocurile sunt in proportie mare facute.

Din fericire PNL a rezistat. Nu stim cum a reusit Antonescu asta dar fie si numai pentru modul in care a reusit sa pareze primul val ofensiv, merita respect. Ceea ce a facut ieri (demisia, chestia cu PPE, executia in stil a retardatului tradator) a fost spectacol politic total pentru cunoscatori. Ceea ce s-a vrut o demonstratie de forta a PSD a devenit ieri o demonstratie de forta a PNL si mai précis a lui Antonescu. Sigur, a ajutat mult si atmosfera creata de ratarea primei faze a operatiei “Soc si groaza: PSD e o mega forta de peste 40%”.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro