Influenta lui Dan Radu Rusanu la varful mediul economic si politic e la apogeu. Vicepresedinte si eminenta cenusie a PNL, Rusanu insusi a fost numit in fruntea Autoritatii de Supraveghere Financiara - institutia care va face regulile pe o piata de cateva miliarde de euro. In plus, Rusanu are o influenta semnificativa in Ministerul Finantelor, acolo unde ministru este finul sau, Daniel Chitoiu. Ultima piesa din puzzle-ul Rusanu ar urma sa fie Gelu Stefan Diaconu, sustinut de PNL pentru sefia Fiscului.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

ASF: miza uriasa

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va comasa activitatile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

ASF ar trebui sa preia de la 30 aprilie supravegherea peste piete financiare in valoare de peste 30 miliarde de euro, pe care opereaza cele doua burse de valori, companii listate de peste 15 miliarde de euro, fonduri mutuale si societati de investitii financiare, brokeri, companii de asigurari, fonduri private de pensii si administratorii acestora.

Ce va face, in sine, ASF? Va exercita rolul de arbitru al acestor piete, va emite reglementari si va impune sanctiuni. E de la sine intealesa miza financiara uriasa a sefiei acestei Autoritati, in fruntea careia Parlamentul tocmai l-a avizat pe Dan Radu Rusanu.

Ministerul Finantelor - finul Chitoiu

Daniel Chitoiu este finul lui Rusanu si apropiat al acestuia. Rusanu a ajuns sef la Finante dupa ce in Guvernul Ponta 1 fusese ministru al Economiei - o institutie cu care nu era familiarizat. Ambitia lui Chitoiu de a prelua Finantele a fost insa stirbita de decizia politica luata in USL prin care a fost dublat de Liviu Voinea, ministru delegat al Bugetului.

Cu alte cuvinte, Chitoiu a ramas fara prerogativele importante ale impartirii fondurilor bugetare. In teorie insa, in subordinea sa a ramas Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (Fiscul), o institutie extrem de rivnita de orice partid.

Ultima piesa din puzzle - Fiscul

In realitate insa, Fiscul nu a fost usor de controlat de tandemul Rusanu - Chitoiu, pentru ca la sefia institutiei a fost pastrat Serban Pop, numit in functie in mandatul premierului Mihai Razvan Ungureanu. Serban Pop este un personaj extrem de discret, care a evitat orice iesire in public, cu conexiuni stranii in lumea off-shore (vezi aici un articol amplu)

Chitoiu a incercat inca de la inceputul mandatului de ministru al Finantelor sa-l schimbe pe Serban Pop cu un apropiat al sau si-al lui Rusanu. In aceasta saptamina a aparut pe surse, la Realitatea TV (post apropiat de PNL) informatia ca Serban Popa ar urma sa fie inlocuit de Gelu Stefan Diaconu la sefia Fiscului.

Cine este Diaconu? Un fidel al lui Dan Radu Rusanu si fost coleg cu Daniel Chitoiu atit la ANAF, cit si la Ministerul Economiei. In 2007, Chitoiu a fost presedinte ANAF, iar Diaconu vicepresedinte ANAF. Imediat dupa numirea in functia de ministru al economiei, in 2012, Chitoiu l-a numit pe Diaconu director de cabinet. La scurt timp, Diaconu a primit si o functie de membru in Consiliul de Administratie de la Romgaz. Diaconu a fost implicat si intr-un dosar penal privind fapte savirsite in anii 90, dar e neclar in ce stadiu este acest dosar.

Desi luni parea iminenta numirea lui Diaconu la sefia Fiscului, premierul Victor Ponta a temporizat schimbarea, anuntind ca discuta cu ministrul Daniel Chitoiu "mai multe nume". Surse din USL au declarat pentru HotNews.ro ca Ponta nu ar fi de acord cu numirea lui Diaconu si negociaza cu PNL un alt nume pentru ANAF. Daca insa Gelu Stefan Diaconu va fi numit in cele din urma la Fisc, atunci gruparea Dan Radu Rusanu ar controla practic trei dintre cele mai influente institutii implicate in finantele din Romania.