Cele sase mize capitale ale alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012

de Cristian Pantazi, Dan Tapalaga     HotNews.ro
Luni, 12 noiembrie 2012, 19:07 Actualitate | Opinii
Dincolo de programe de guvernare si promisiunile interne, sunt cel putin sase mize majore ale alegerilor programate pe 9 decembrie. In esenta este vorba de miza energetica, politica, militara, miza statului de drept, miza europeana si, in fine, una foarte personala. Ce inseamna in detaliu aceste mize si de ce alegerile din 2012 trebuie vazute in primul rand prin prisma atingerii sau ratarii acestor mize capitale pentru viitorul Romaniei.

1. Miza energetica. Miza declarata a Romaniei este securizarea consumului energetic si cresterea independentei fata de importurile de gaze din Rusia. De ce e atat de mare reticenta fata de importurile din Rusia? Primul motiv este comercial: Gazprom impune partenerilor slabi de negociere termeni defavorabili in contracte (preturi la gaze calculate in functie de cotatia mereu crescatoare a petrolului, cantitati pe care importatorul e obligat sa le cumpere). Al doilea motiv este politic: Gazprom, companie la care statul rus e actionar majoritar, urmeaza directia politica dictata de Kremlin in detrimentul logicii pietei, ceea ce inseamna distorsionarea actului economic.

Ultimii ani au adus pentru Romania mai multe vesti bune in ceea ce priveste asigurarea independentei energetice. Prima este legata de gazoductul Nabucco, care ar putea aduce in Europa, via Romania, gaze din Azerbaidjan. A doua veste buna este proiectul AGRI, prin care gazul natural din Azerbaidjan ar putea fi adus lichefiat in Constanta, via Georgia. A treia veste buna este descoperirea unor zacaminte consistente de gaze naturale de catre consortiul OMV Petrom - ExxonMobil in Marea Neagra. A patra veste buna este existenta unor zacaminte de gaze de sist in Romania, cu gigantul american Chevron primind patru concesiuni de explorare.

Fiecare dintre aceste proiecte depinde fie de factori externi si factori interni (primele doua), fie doar de factori interni (ultimele doua). Si fiecare proiect are rostul de a irita Rusia, care si-ar vedea diminuata capacitatea de influentare a situatiei economice si politice din zona Marii Negre.

Cursul politic pe care-l va lua Romania dupa alegerile din decembrie 2012 poate ajuta sau pune piedici celor patru proiecte. Iata cum:

Nabucco: Proiectul e inca in faza incipienta si e aprig contestat de Rusia, cu al sau South Stream. Romania (pe teritoriul careia va fi cea mai mare parte a conductei de gaz) poate juca un rol activ atit in cadrul consortiului de proiect, cit si in interiorul Comisiei Europene, de unde se asteapta finantarea substantiala. Sau Bucurestiul poate decide o pozitie pasiva.
 • AGRI: Proiectul a ajuns in faza studiului de fezabilitate. Si aici Romania poate juca o carte activa sau una pasiva, alocind resurse (materiale si de lobby) pentru realizarea proiectului. Aici apare si "variabila" Georgia, unde alegerile recente au inlocuit partida pro-occidentala cu cea mai apropiata de Rusia. Un alt factor de urmarit este destinatia Portului Constanta, locul unde ar trebui construit terminalul de gaz: daca Portul ajunge in subordinea Primariei Constanta, asa cum arata o initiativa legislativa a USL, atunci vor fi greu de garantat investitiile necesare.
 • Gazele din Marea Neagra: Consortiul OMV Petrom (Romania) - ExxonMobil (SUA) a gasit zacaminte substantiale de gaze, care ar putea intra in exploatare in 2018, conform declaratiilor oficiale. Pentru a fi exploatate gazele din platforma continentala a Marii Negre sunt necesare insa investitii substantiale, imposibil de realizat fara aportul unei companii de talia ExxonMobil. Pana acum, politica Romaniei a fost de incurajare a acestei investitii. Daca insa viitorul guvern va decide impunerea unor suprataxe sau a unor redevente care sa descurajeze investitiile viitoare, proiectul extragerii de gaze din Marea Neagra ar putea fi aminat pina cind exploatarea ar fi din nou profitabila din punct de vedere economic.
 • Gazele de sist: Un raport al Agentiei Internationale pentru Energie arata ca SUA - acum importator net de hidrocarburi - ar putea deveni exportator net in 2030, datorita amplorii uriase luate de exploatarea gazelor si petrolului de sist. Studii independente arata ca Romania are rezerve semnificative de gaze de sist, la fel ca Polonia, dar guvernul USL a ales sa opreasca explorarea in asteptarea unor ipotetice concluzii europene privind impactul asupra mediului. Daca viitorul guvern va alege sa ignore acest potential, Rusia nu va putea decit sa se bucure, iar securitatea energetica va fi in continuare subiect de seminarii si dezbateri academice.

2. Miza politica. Totul pare sa se joace in jurul procentului de 50%. Daca-l depaseste, USL va avea tot dreptul sa revendice functia de premier. Legitimati prin vot popular, PSD si PNL vor scapa de presiunea Washington-ului si Bruxellesului. Pe acest calcul simplu pariaza Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Crin Antonescu si Victor Ponta cand supraliciteaza discursul nationalist. In situatia in care USL scade sub 50%, se deschide calea unor variate combinatii politice.

PSD-ul lui Ponta va avea in fata trei potentiali parteneri, de dimensiuni relativ egale: PNL-ul lui Antonescu, PDL-ul lui Blaga si PP-DD-ul lui Diaconescu. Lor li se adauga cele 6 - 7% ale UDMR, variabile in functie de gradul de mobilizare al alegatorilor romani. In fata acestei situatii instabile, Antonescu si Voiculescu nu mai au garantia ca vor face partea din sistemul de putere. Variantele combinatorii se diversifica, formarea unui guvern devine posibila si fara ei. Miza politica este, in consecinta, foarte mare, deoarece acum se joaca practic viitorul celor doua aliante politice precum si al principalelor partide componente.

In plus, au aparut semnele unei posibile intelegeri intre Traian Basescu si Victor Ponta, arbitrate de Washington si Bruxelles. Dupa intalnirea de la Cotroceni din data de 7 decembrie, premierul Ponta a lasat sa se inteleaga ca o coabitare este posibila (a revenit ulterior cu sublinerea ca nu va coabita) si ca spera ca "dialogul serios" avut cu seful statului sa continue si dupa alegeri. Evident ca aceste declaratii pacifiste nu au cum sa-i linisteasca pe Voiculescu, Dragnea si Antonescu. Noua troica USL il suspecteaza oricum pe liderul PSD de joc dublu si se intreaba daca nu cumva, in absenta unui vot masiv in favoarea USL, Ponta va rupe intelegerile cu ei.

Troica Voiculescu-Dragnea-Antonescu ar fi avut nevoie de radicalizarea mesajelor anti-Basescu pe durata campaniei, nu de o normalizare a relatiilor presedinte-premier. Deradicalizarea electoratului USL scade sansele obtinerii unui scor neechivoc dupa 9 decembrie. Sa nu uitam ca Dan Voiculescu si-a dorit o noua suspendare. Suprapunerea campaniei electorale peste o campanie pentru demitere avea potential de mobilizare la vot, USL ar fi putut conta din nou pe cei 7 milioane si jumatate din vara. Propunerea lui Voiculescu n-a gasit, pe moment, sprijin in PSD si PNL.

Nu este exclus ca USL sa forteze totusi suspendarea imediat dupa alegerile din 9 decembrie. Acest scenariu a fost evocat chiar de catre Victor Ponta: "Amandoi suntem constienti, eu vorbesc in numele meu, dar sper ca si in numele presedintelui Traian Basescu, amandoi suntem constienti ca, dupa 9 decembrie, cel mai rau lucru care ni se poate intampla este sa intram intr-o noua criza. O noua criza inseamna asa: noi luam peste 50 la suta, presedintele refuza sa nominalizeze premierul, noi ne apucam sa-l suspendam, deci iarasi o nebunie generala. Tara ramane cu un guvern interimar, guvernul USL, fara buget pe 2013 si intr-o criza politica".


3. Miza statului de drept. Acesta nu e un concept abstract, ci o realitate. Statul de drept are la baza functionarea principiilor check&balance. Cand o putere (executiva) incearca sa-si subordoneze institutii menite a-i verifica si eventual sanctiona abuzurile, statul de drept este in pericol.

Pe durata referendumului si dupa au fost atacate public institutii cheie precum Agentia Nationala de Integritate, Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii, DNA si Parchetul General, prin campanii violente de discreditare publica si intimidare, indreptate nominal impotriva judecatorilor sau conducatorilor de institutii.

Dupa actiunile de la referendum, cand actiunile impotriva Avocatului Poporului si presiunile exercitate impotriva Curtii Constitutionale au determinat Bruxelles-ul si administratia americana sa ia pozitie in apararea statului de drept, USL a comis noi gesturi care pun in sub semnul intrebarii functionarea democratica a statului.

De pilda, parlamentarii PSD si PNL au votat in plenul Senatului impotriva aplicarii unei hotarari judecatoresti definitive pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care constatase starea de conflict de interese in care se afla senatorul Mircea Diaconu. Majoritatea USL s-a opus apoi cercetarii realizate de procurori impotriva a doi fosti ministri: Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre, blocand in acest fel infaptuirea justitiei.

Aceste institutii sunt amenintate acum cu trecerea sub controlul Parlamentului, iar procurorii cu scoaterea lor din randul magistratilor si mutarea lor in randul puterii executive. USL are in proiect modificarea Constitutiei in 2013. N-ar fi exclus ca o mare parte din intentiile exprimate azi sa fie puse in practica daca USL va reusi sa formeze majoritatea de doua treimi necesara modificarii legii fundamentale.

Insa nu doar institutiile cu atributii de verificare si control au intrat pe lista neagra, ci si serviciile secrete. Dupa toate indiciile, in ultima perioada s-au intensificat atat agresiunile publice impotriva serviciilor cat si actiunile clandestine de ofertare a esaloanelor inferioare. Surse credibile din sistem au declarat recent pentru HotNews.ro ca sunt abordati ofiteri, invitati sa faca organigrame cu viitori sefi de birouri si directori.  

4. Miza europeana. "Nu sint deloc optimist, asta ca sa fiu diplomat". Asa a raspuns un inalt demnitar european acum o saptamina la intrebarea "Ce asteptari aveti pentru Romania?". Ramine Romania in UE, respectind valorile acestei constructii, sau face tot posibilul pentru a fi marginalizata, izolata, eventual exclusa? Aceasta intrebare a stat pe buzele europenilor toata vara si continua sa ii framinte pe liderii europeni. Va redeveni Romania atasata de valorile europene sau va continua sa fie bataia de cap a unei uniuni oricum impovarata de probleme fara precedent?

Aceasta e o alta miza a alegerilor din decembrie 2012. Daca viitorul Guvern si viitorul Parlament vor continua sa sfideze cerintele minimale ale Comisiei Europene (vezi scrisoarea adresata de presedintele Jose Barroso premierului Victor Ponta), atunci sarabanda pierderilor va continua: vom avea fondurile blocate, vom sta mult si bine in afara Schengen, vom avea cea mai slaba pozitie la negocierea bugetelor UE pe viitor. Vom deveni oaia neagra a unei intregi Europe. O eventuala declansare a operatiunii de suspendare a votului Romaniei in Consiliu ("optiunea nucleara") nu e de dorit si ar reprezenta o catastrofa pentru romani. Dar trebuie sa fim convinsi ca UE nu va tolera la nesfirsit derapajele Bucurestiului.

Problema nu se pune inca in termeni ultimativi ca in cazul Greciei, insa pe durata referendumului s-au gasit voci printre politicieni germani care au invocat o posibila aplicare a articolului sapte din tratatul de aderare la UE in cazul tarilor care inregistreaza derapaje majore de la criteriul politic (stat de drept, democratie). Romania n-a ajuns acolo, insa actiunile liderilor sai au dus la suspendarea fondurilor de preaderarea in cazul unor programe sectoriale.

Pe de alta parte, se face tot mai insistent legatura intre Mecanismul de Cooperare si Verificare si aderarea la spatiul Schengen. Simplul fapt ca Romania este in continuare sub evaluarea MCV reprezinta o bila neagra, iar sansele ridicarii Mecansimului tind in acest moment spre zero. Cu alte cuvinte, Romania continua sa se comporte ca un stat de mana a doua, nefunctional in acord cu regulile UE, iar incapacitatea cronica de a absorbi fondurile europene puse la dispozitie de Bruxelles ii confirma aceasta proasta reputatie. Solutia pe termen lung este insa mai mult angajament in respectarea obligatiilor de stat membru si mai putin euroscepticism de tip populist.

Liderii USL compara actiunile Comisiei Europene cu "Inalta Poarta" cu scopul evident de a indica publicului sau un potential vinovat pentru esecurile interne in materie de guvernare. Mentinerea Romaniei pe orbita Bruxellesului este obiectiv crucial pentru a disciplina un stat guvernat de haos, incompetenta si coruptie, cu atat mai mult cu cat Romania a aderat de principiu la criteriile de guvernanta fiscala, care impun reguli stricte menite sa limiteze derapajele populiste ale unui guvern. Ramane de vazut insa daca aceste criterii vor fi introduse in preconizata modificare a Constitutiei din 2013, in caz ca aceasta actiune va avea loc.

5. Miza militara. Intrarea Romaniei in NATO in 2004 a racit relatiile politice Romania - Rusia, inscriind Bucurestiul pe orbita occidentala. Decizia SUA, sprijinita entuziast de Administratia Basescu, de amplasare la Deveselu (judetul Olt) a unei parti din scutul american antiracheta a dus relatiile cu Kremlinul la cel mai inghetat nivel de dupa caderea comunismului. In acest context se inscriu si masurile fara precedent de expulzare a unor presupusi spioni rusi, luate in 2010 si recent, in 2012, urmate de regula de replici din partea Rusiei prin adoptarea unor masuri in oglinda.  

Nu doar scutul antiracheta a iritat Moscova, ci si importanta crescinda a Romaniei in zona Marii Negre si a Marii Caspice (unde a sprijinit activ democratizarea Georgiei, a Republicii Moldova, a intretinut politica de distantare de Moscova a Azerbaidjanului).

Romania a salutat decizia Administratiei Obama de amplasare la Deveselu a bateriilor antiracheta drept solutia optima pentru apararea teritoriului national. Scutul a venit la pachet si cu Parteneriatul Strategic Romania - SUA. Kremlinul nu conteneste insa sa ceara garantii legale din partea SUA si a NATO ca scutul nu este indreptat impotriva capacitatilor sale de atac nuclear, garantii pe care Washingtonul nu le da.

Pina acum, Romania a ales sa mearga pe linia asumata de Administratia Basescu: nici o cedare in fata cererilor Rusiei, o pozitiei pro-atlantica incapatinata si coerenta. SUA au cerut in schimb intarirea statului de drept, fapt ce poate garanta investitia strategica, militara si economica a Washingtonului in Bucuresti.

Primele semne de iritare al SUA au aparut in timpul crizei politice din vara, cind un oficial inalt al guvernului federal a venit la Bucuresti. Atunci, SUA au cerut respectarea statului de drept drept conditie sine qua non a continuarii Parteneriatului Strategic. Daca Romania va continua sa se indeparteze de standardele americane, investitia SUA in potentialul strategic al Romaniei se va dimuna considerabil, si nu este exclusa o decizie radicala de mutare a componentelor de la Deveselu.

6. Miza personala. Numerosi cercetali penali, trimisi in judecata sau condamnati in prima instanta au tot interesul ca justitia din Romania sa fie ingenuncheata si trecuta sub control politic. Lucruri de neimaginat s-au produs intr-o tara obisnuita sa constate ca "lor nu li se intampla nimic" si ca "pana la urma scapa". Pana la urma, premierul Adrian Nastase a ajuns in inchisoare, la fel Sorin Ovidiu Vantu iar Dan Voiculescu a fost nevoit sa demisioneze din Senat pentru a evita o eventuala condamnare.

Aceste condamnari de rasunet au transmis un semnal puternic in sistemul de justitie, care s-a eliberat de prejudecata ca inaltii politicieni nu pot ajunge la inchisoare. La aceasta se adauga atacarea in forta a retelelor de coruptie de tip Voicu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a avut ca rezultat limitarea posiblitatilor de "aranjare" a dosarelor.

DNA si Parchetul General au continuat sa investigheze politicieni de la putere sau din opozitiei, primari, parlamentari, fosti sau actuali ministri. Relevante in acest sens raman anchetele deschise impotriva unor figuri marcante din PSD si PNL, suspectate ca au participat activ la fraudarea votului pentru demiterea presedintelui.

Condamnarile mari cu executare pronuntate luni, 12 noiembrie in asa numitul "Dosar al transferurilor" (George Copos - cinci ani; Mihai Stoica - patru ani, Cristi Borcea - sapte ani, Ioan Becali - opt ani, Gica Popescu - trei ani) vor amplifica starea de nesiguranta a tuturor celor cu probleme in justtie. Toti acesti politicieni, oameni de afaceri si alte personaje care au controlat ani de zile zone importante ale societatii romanesti au un motiv foarte personal sa se mobilizeze la maxim in aceasta campanie electorala pentru a-si apara libertatea si averile acumulate in conditii neclare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13976 vizualizari

 • +29 (37 voturi)    
  aceste.... (Luni, 12 noiembrie 2012, 19:43)

  translativus [utilizator]

  ....mize, sunt valabile pentru cetatenii minoritari care mai gandesc la viitor si care mai au patria in inima. Pentru majoritari molfaitori de mici "gratis" si pentru smecherii si "invartitii" care au vandut tara pe nimic, mizele sunt altele. Lacusta nu se gandeste la arat si semanat ci doar la propria burta iar dupa ce a secat locul, se muta in alta parte.
  • -13 (19 voturi)    
   Aberatii (Luni, 12 noiembrie 2012, 22:55)

   Colonel [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   Mizele sunt: confiscarea justitiei, readucerea comunismului, reinstaurarea coruptiei, legalizarea loviturii de stat, ruperea de UE si alipirea catre Moscova. O sa revin pe lista cu tema de campanie a PDL-ului din luna asta. Se pricep destul de bine sa va bage in cap idei aberante ca cele pe care tocmai le-am scris.
   • +16 (20 voturi)    
    Peste gard (Marţi, 13 noiembrie 2012, 8:35)

    drasus [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    Fara sa-ti dai seama se ajunge acolo daca nu esti vigilent si cedezi cantecelor de sirena ale USL. Pana si dom Iliescu si-a dat seama ca (sic)carlanii lui au sarit peste marginea drumului.
   • +7 (11 voturi)    
    Sa inteleg ca.... (Marţi, 13 noiembrie 2012, 9:56)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    ....toate relele vin doar dintr-o singura parte a clasei politice iar ceilalti sunt niste ingeri ?
    Credeti ca exista vreun politician care nu doreste confiscarea justitiei si vorbiti de "reinstaurarea coruptiei" de parca aceasta a fost vreodata stopata.
    Domnule, va laudati cu un IQ de peste 130 si chiar daca sunteti abonat la banul public, ar trebui sa nu va devoalati disperarea. Cu astfel de postari va faceti deservicii si dvs dar si celor care va platesc din banii nostrii si s-ar putea ajunge la degradare (nu marefer la cea morala caci aia deja exista) si din colonel sa ajungeti simplu soldat.
    P.S. Nu ma intereseaza minciunile PDL, asa cum nu ma intereseaza nici minciunile celorlalti politicieni. Ce spuneti de asa "aberatie" ???
 • +27 (35 voturi)    
  As mai adauga o miza, poate cea mai ceaLibertatea (Luni, 12 noiembrie 2012, 19:54)

  ovidiu35 [utilizator]

  Dan, Cristi: Eu cred ca pe 9 Decembrie se joaca Libertatea noastra, de circulatie, de munca , de gandire , a presei si a faptului ca poti spune orice pe strada, sau pe net, fara sa fii arestat , ca in Rusia.
  Daca pe 9 decembrie USL face guvern si schimba Constitutia, Romania va fi prima tara exclusa din UE, si ne asteapta soarta Ucrainei iar B1/hotnews vor avea soarta Pussy Riot.
  • 0 (10 voturi)    
   Cred ca intelegi gresit libertatea. (Marţi, 13 noiembrie 2012, 12:53)

   iMinte [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu35

   Intr-adevar este posibil sa fim marginalizati in situatia in care USL isi intra in drepturi deplin. Insa cred ca Pussy Riot isi merita soarta. Pussy Riot este genul de zazanie bagata chiar de masonii globali in interiorul tarilor cu un mare "capital" ortodox.

   Fac asta tocmai pentru a starni reactii din partea Bisericii, reactii care au ca scop caderea ei in derizoriu.

   Suntem atat de chiori la tot ce se intampla. Vedem totul stramb si suntem manipulati prin media atat de mult incat renuntam la valori care pana nu demult ne-au reprezentat perfect.

   Revolutia de la noi este un bun exemplu de manevra globala. Luati aminte! Suntem destul de inteligenti dar nu destul de atenti.

   Materialismul ne face orbi!... in conditiile in care viata sa poate trai si altfel.
  • -2 (2 voturi)    
   Ucraina?!?! (Miercuri, 14 noiembrie 2012, 14:27)

   OVali [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu35

   Pai nu acolo a fost instaurat cu mitinguri guvernul portocaliu???
 • +27 (33 voturi)    
  europa sau nu... (Luni, 12 noiembrie 2012, 20:15)

  arha [utilizator]

  Concis, la obiect, inteligent. Felicitari autorilor! Pacat ca mult prea multi romani sunt departe de a constientiza aceste lucruri. Ei cred ca in decembrie vor vota partide in loc sa inteleaga ca vor alege intre un viitor posibil european si unul cu siguranta non european.
 • +23 (27 voturi)    
  Excelenta analiza! (Luni, 12 noiembrie 2012, 20:28)

  Rasmus [utilizator]

  Dar haideti sa vedem ce vrea poporul, va incumentati sa abordate acest subiect?
  Tocmai am ascultat câteva fragmente din scrisorile lui Caragiale la Libraria Humanitas proaspăt deschisă si mă tem ca nu erau prea magulitoarea la adresa poporului.
  Sa fim realisti: ne lipsesc vreo 700 de ani de acasă, de istorie adevarata si si acest lucru nu ai cum sa îl schimbi construind mai multe biserici decât scoli.
  Îmi pare rău, suntem o minoritate care in condițiile votului universal nu avem decât cale pribegiei...
 • +16 (22 voturi)    
  Sloganu (Luni, 12 noiembrie 2012, 20:45)

  methylique [utilizator]

  Slogan pentru alegeri: Vreti ca inainte de 2004? Votati cu USL.
  • +4 (4 voturi)    
   ai sa ramai masca (Miercuri, 14 noiembrie 2012, 14:11)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui methylique

   cat de multi sunt cei care stau prost cu memoria si / sau IQ-ul si chiar vor!
 • +3 (9 voturi)    
  perfect de acord, dar... (Marţi, 13 noiembrie 2012, 9:16)

  gabrieel [utilizator]

  Salut Dan, Salut Cristi!
  Sunt de acord si eu ca si voi si ca multi altii ca mizele sunt mari si foarte mari.
  Intrebarea care ne face sa gandim mai degraba la concedii decat la aceste mize ar fi: cu cine?
  Daca USL ne-a demonstrat cu varf si indesat cum vad ei treaba (atat PSD cat si PNL care accepta tot ce-i spune liderul - acele aripi care mai ies cu cate o declaratie rasuflata neffind de fapt decat atat), la alternatve nu gasim ceva mai bun. Ok, pe vremea PDL lucrurile nu erau atat de negre, dar la sanasa pe care au avut-o cu minunatul ARD, ne-au demonstrat ca sunt acceasi. Faptul ca stiu sa-si negocieze, ei intre ei, intersele si scaunele, nu ne incalzeste pe noi cu nimic. Dimpotriva.
  Desi pe zi ce trece imi scad asteptarile de la polticieni, imi dau seama ca doar daca nu voi mai avea nici o asteptare de la oricare dintre ei, nu voi mai fi la fel de dezamagit.
  M-am uitat in colegiul meu si imi e scarba sa merg la vot. Din pacate cate unul dintre cei de acolo va ajunge senator si respectiv deputat, orice as alege eu.
  Gabriel
 • +7 (9 voturi)    
  Draga, uitara-ti... (Marţi, 13 noiembrie 2012, 18:11)

  lucky luck [utilizator]

  Niste mize, asa, cu mult mai importante pentru fiecare dintre noi:
  - Miza de a o duce mai bine maine decat astazi;

  - Miza de fi respectati de administratie, politicieni, autoritati, care sunt platite de noi si sunt in slujba (in solda) noastra;

  - Miza coerentei: intre declaratii/principii/strategii asumate/valori clamate si realitatea bugetata;

  - Miza restabilirii demnitatii unui popor saracit, mintit, batjocorit de o clasa politica oligarhica, mafiota, intim legata de trecutul securisto/comunisto/ceusist;

  - Miza sociala a milioanelor de oameni care traiesc sub pragul de subsistenta, a altor milioane care sunt iesiti din cercul productiv/ocupational/educativ/sanitar sau de consum...

  - Miza accesului la servicii de sanatate reale, europene, bazate pe proportionalitatea coplatii si adaptarea la nevoi;

  - Miza accesului la servicii educationale generalizate si gratuite care sa atenueze disparitatile sociale;

  - Miza Adevarului: "Cine a tras in noi 21, 22?" Care este dosarul de ofiter sub acoperire al lui Traian Basescu? Cand va fi condamnat penal Ion Iliescu si oligarhia din 90 pentru crimele de la Revolutie, mineriade, etc.

  - Miza stoparii emigratiei in masa cu corolarul catastrofei iminente in termeni de sustenabilitate a sistemului serviciilor publice (pensii, sanatate, educatie, social).
  Daca, peste inca 10 ani, ne trezim ca ramanem 14, 15 milioane, formate din cateva mii de oligarhi spoliatori, din copii si varstnici si din oameni care traiesc in sate, in afara timpului, cu o generatie de mijloc inexistenta, cu o clasa de mijloc disparuta?!?...

  Fata de Aceste Mize, Deveselu, relatii militare, gazuri de sist si alte bazaconii sunt fumigene lansate de cei care nu vor sa numeasca mizele reale ale societatii romanesti din anul de gratie, 2012...
 • 0 (0 voturi)    
  apel pentru reforma clasei politice (Miercuri, 14 noiembrie 2012, 22:42)

  silvaestru [utilizator]

  APEL PENTRU REFORMA CLASEI POLITICE
  1.Referendum pentru stabilirea formei de stat: republica prezidentiala , semiprezidentiala sau parlamentara si pentru schimbarea constitutiei cu propunerile facute de parlament . Delimitari clare , coerente si rationale a atributiilor parlamentului , primului ministru si presedintelui tarii .
  2.Separatia puterilor in stat : legislativa ,executiva si judecatoreasca sa poata fi constatata simplu si controlata prin legi si mecanisme eficiente si temeinice ale statului de drept . Separatia puterilor in stat sa nu fie o vorba goala ,formala numai pe hartie si in fapt sa fie incalcata zi de zi .
  3.Parlament unicameral si reducerea la 300 a numarului de parlamentari .
  4.Interzicerea traseismului politic de la un partid la altul . Inlocuirea automata a parlamentarilor care parasesc partidul in cadrul caruia au fost votati .
  5. Partidele politice vor putea adopta coduri etice de control si regulamente interne care sa permita promovarea numai a personalitatilor marcante din societate care pot impulsiona cu adevarat mersul tarii inainte .
  6 . Averea la vedere a politicienilor parlamentari sau demnitari ai statului . Dar nu ca acum pe hartie si cu conturi in Elvetia , ci cu posibilitati legale de control a tuturor averilor in mod real . Abuz de putere , trafic de influenta , furturi , conflicte de interese , evaziuni fiscale –toate acestea se intalnesc in mod obisnuit la politicieni ? Cine controleaza controlorii ? ANI , DNA si serviciile de informatii isi fac treaba in mod corect ? Ar trebui sa existe mecanisme de control ale acestora si prezentari periodice in parlament a activitatii pentru informarea cetatenilor . Dar nu de ochii lumii !
  7. Imunitatea parlamentara sa functioneze numai in ceea ce priveste declaratiile politice , un parlamentar este un cetatean ales care are aceleasi obligatii in fata legii ca oric
 • 0 (0 voturi)    
  apel pentru reforma clasei politice (Miercuri, 14 noiembrie 2012, 23:49)

  silvaestru [utilizator]

  in fata legii ca orice cetatean . Daca i se acorda prin lege drepturi speciale , atunci sa i se tripleze si pedepsele daca incalca legile .
  8.Democratie participativa : pentru anumite probleme majore, esentiale, de interes general sa fie consultate comunitatile prin vot organizat la comune, orase ,municipii,judete si la nivel national . Desigur ca nu este vorba de democratia ‘’originala’’ a propriului interes ,prin parlamentari sau consilieri municipali sau judeteni care au cu totii binecunoscute interese de grup sau personale .
  9.NU NOI SUNTEM LA DISPOZITIA POLITICIENILOR , CI POLITICIENII SUNT ALESI CA SA ASIGURE DREPTURILE CETATENILOR ! NICIODATA NICI UN GUVERN NU A DAT SEAMA PENTRU MASURILE LUATE ! Desigur ca este vorba de raspundere ministeriala ! Dupa fapta si rasplata !
  O dezbatere publica asupra modului cum ar trebui schimbata clasa politica este foarte utila ACUM , tinand seama si de dezvoltarile secolului XXI : sociale ,politice, economice, culturale,ecologice . In mod sigur se pot face propuneri de schimbari mult mai consistente .
  Am avut un vis ,poate cu totii , ca si Martin Luther King in care :
  -as dori sa am un loc de munca aici in tara mea si munca mea sa fie platita decent.
  -as dori sa am ce sa pun pe masa copiilor ,bani pentru haine ,educatie,sanatate, cultura .
  - as dori sa traiesc intr-o tara in care sa respect si sa fiu respectat de institutiiile statului , sa nu fiu
  umilit si purtat pe drumuri .
  - as dori sa –i respect pe politicieni si sa fiu mandru de cei care ma reprezinta si ma conduc .
  - as dori sa-mi iubesc patria neconditionat ,sa fiu mandru de ea si sa –mi pot da viata pentru ea.
  Cu mana pe inima marturisesc ca nu pot fi mandru de institutiile statului in care traiesc ,
  acest stat de multe ori nu ma respecta ca om , nu-mi respecta drepturile si nici nu ma reprezinta !
 • 0 (0 voturi)    
  apel pentru reforma clasei politice (Miercuri, 14 noiembrie 2012, 23:59)

  silvaestru [utilizator]

  Institutiile fundamentale ale statului nu au grija de oameni asa cum ar trebui : invatamantul , institutiile administrative , sistemul sanitar , justitia nu respecta si nu promoveaza indeajuns virtutile si valorile umane : cinstea ,adevarul , altruismul, cumpatarea ,dreptatea ,corectitudinea, curajul,datoria,devotamentul, solidaritatea .
  Oricand si la orice colt de strada poti aduna un grup de adolescenti , de adulti sau de oameni in
  varsta care iti pot spune ce le lipseste , de ce au nevoie pentru o viata decenta , de un minim necesar
  pentru a fi fericiti ! De ce nu fac acest lucru politicienii nostri ?
  DE CE POLITICIENII NU MILITEAZA PENTRU VIATA DECENTA A CELOR PE CARE II REPREZINTA ?
  Academicianul profesor istoric Florin Constantiniu (1933 -2012) marturisea in 2010: ”Exact doua decenii i-au trebuit clasei politice postdecembriste sa prabuseasca Romania in haos si mizerie.”
  “ Oamenii politici au actionat ca niste vandali , distrugand si jefuind totul .”
  “Clasa politica din Romania este intocmai ca un raufacator sigur de impunitate. Si daca stie a nu se
  teme de nimic , atunci de ce n-ar jefui in continuare?”
  “Din nefericire , am ramas un popor ca o turma de oi , care se lasa exploatata ,batjocorita ,calcata
  in picioare, fara nici o tresarire de revolta sau de demnitate”.
  DE 23 DE ANI NE LASAM CONDUSI DE O CLASA POLITICA CORUPTA CARE ISI CONSERVA SI ISI INTARESTE ZI DE ZI PROPRIILE INTERESE SI PRIVILEGII ! CAT TIMP SA MAI TOLERAM MINCIUNA ,DISPRETUL ,BATJOCURA SI DEMAGOGIA POLITICIENILOR ! NICIODATA CLASA POLITICA NU VA DORI SA SE SCHIMBE SI SA-SI DIMINUEZE PRIVILEGIILE ! ACUM ESTE TIMPUL PENTRU REFORMA CLASEI POLITICE ! NU MAI VOTATI NECINSTEA SI MINCIUNA ! SUNTEM TURMA DE OI A EUROPEI ?
  g.silvestrovici
 • 0 (0 voturi)    
  hm... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 0:25)

  Anonim AntiBasescu [utilizator]

  analiza suspect de "obiectiva"... ce urmeaza?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by