Una din primele reactii dupa nominalizarea lui Mihai Razvan Unugureanu la postul de prim ministru al Romaniei a fost paralela facuta cu cariera politica a actualului prim ministru al Rusiei, Vladimir Putin. Mai exact - fost colaborator al serviciilor secrete, parasutat apoi direct in fotoliul de sef al guvernului. Desi, la prima vedere, afirmatia isi are rostul, la o privire mai atenta se poate observa ca traiectoriile celor doi difera destul de mult, precum difera si calitatile personale care ii definesc ca personaje in politica statelor lor.

Vladimir Putin a fost adus la putere de fostul presedinte rus Boris Eltin in 1999, intr-o perioada de criza a administratiei conduse de Eltin. Criza economica din 1998 a lovit greu in economia rusa, la care se adaugase si resurgenta din Cecenia. Putin a venit ca solutia perfecta pentru probleme Rusiei - energic, hotarat, cu disciplina de fier, experienta serviciilor secrete etc. Si dupa cum solutia pentru toate problemele unui stat este un razboi, care sa sustraga atentia publicului de la aceste probleme - Putin a actionat ca atare. A declansat cel de-al doilea razboi ruso-cecen. Desi un teritoriu federal rus, aceasta campanie a semanat mai mult cu o campanie de castigare a credibilitatii unei noi clase politice si mai ales a unui nou lider traditional - cu autoritate, ferm in actiuni si neinduplecat cu dusmanii, fie interni sau externi. A urmat episodul nefericit cu luarea de ostatici de la teatrul Dubrovka din 2000. Desi soldat cu multiple victime, Putin a reusit sa iasa din noi invingator, datorita acelorasi actiuni ferme de a elimina teroristii si de a nu lasa loc pentru negocieri cu ei. Parcursul ulterior al premirului rus, apoi presedinte ne este cunoscut. E de ajuns sa mentionam ca duminica, 4 martie, Putin cel mai probabil va fi reales in functia de Presedinte al Rusiei.

Mihai Razvan Ungureanu, spre deosebire de Putin nu a fost securist de cariera, care sa fi muncit ca agent operativ prin Germania de Est. El si-a inceput carierea politica ca ministru de externe in guvernul Tariceanu si este de factura mai degraba intelectual si diplomat, decat securist. Functia de sef la SIE pentru care si asemanarea cu Putin este irelevanta, deoarece MRU a preluat-o dupa mandatul de ministru de externe si nu a fost niciodata "spion de teren" in sensul clasic. Cu siguranta ca a avut accesul la informatii clasificate, dar sa spui ca a fost spion, este impopriu. Cu toate acestea, modul in care a fost desemnat prim ministru este destul de asemanator cu cel al lui Putin. MRU a fost numit de actualul presedinte Basescu in aceasta functie, urmand unor actiuni stradale prelungite prin care populatia Romaniei si-a manifestat nemultumirea de fostul premier de serviciu, Emil Boc.

Romania anului 2012 nu e nici pe departe Rusia anului 1999. Cu siguranta MRU nu va purta nici un razboi intern, nici macar cu Harghita ori Covasna si sper eu, nu avea parte nici de episoade cu teroristi. Desi unii comentatori au vociferat ca MRU ar avea tendinte autoritare, acest lucru nu iese deocamdata in evidenta. MRU nici nu are un context ca cel pe care l-a avut Putin pentru consolidarea puterii proprii, iar institutiile democratice sunt mult mai consolidate la Bucuresti, decat la Moscova. Nici presedintele Basescu nu da semne de slabiciune, precum a dat Boris Eltin la vremea cand l-a instalat pe Putin premier. Astfel ca ascensiunea lui MRU se poate face doar datorita propriilor lui merite si exclusiv prin mijloace democratice - lupta cu criza economica, mentinerea Romaniei pe linia de plutire si imbunatatirea nivelului de trai al populatiei. De asemenea, traseul lui MRU este destul de incert. In cazul venirii la putere a USL, MRU sigur nu mai prinde postul de premier. Astfel ca aflarea lui in functie ar putea fi una de scurta durata si fara realizari majore.

Comenteaza pe blogul La coltul strazii