Ultima întâmplare, revocarea ministrului Teodor Baconschi, închide demonstraţia unei situaţii intuite deja de mulţi: preşedintele Traian Băsescu nu mai are niciun cuvânt de spus în faţa baronilor PDL.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Conform unor zvonuri care circulă, preşedintele n-a fost consultat, ci a fost pus în faţa unui fapt împlinit. A luat cunoştinţă de revocarea lui Baconschi de le televizor, ca un cetaţean de rând.

„Vina” ministrului Baconschi este neînsemnată, comparativ cu alte gafe, ale altor miniştri sau şefi ai PDL. Ultima, cea mai gogonata, semnarea de către baronii Ioan Oltean, Mircea Toader şi Secretarul de Stat pentru revoluţionari, a unui protocol prin care li se restituie revoluţionarilor banii tăiaţi de legislaţia adoptată anul trecut, protocol de care s-a dezis Emil Boc, după ce a realizat gafa făcută. Aceştia n-au fost şi nu vor fi sancţionaţi. Sunt baroni PDL.

Baronii PDL, asemenea celorlalti, de la alte partide, au două mari misiuni: să aducă bani şi voturi. Cum Teodor Baconschi nu îndeplinea nici una dintre cele două condiţii, iar cultural şi intelectual îi depăşea cu mult pe baronii conduşi de Ioan Oltean, „sfidarea” trebuia eliminată. Şi a fost. Fără ca preşedintele Băsescu să se poată opune.

Miza luptei anticorupţie a fost si ea abandonată de Traian Băsescu. Atunci când s-a luat de procurorii DNA şi DIICOT, transmiţându-le, probabil la cererea PDL, s-o lase mai moale cu arestările, cel puţin cu acelea din PDL. Tot din surse media, se pare că baronii PDL i-au reproşat preşedintelui că a ştiut de iminenta arestare a primarului Clujului, Sorin Apostu, dar nu i-a avertizat.

Preşedintele a încercat în câteva rânduri să-l schimbe pe Boc din fruntea guvernului, dar acesta nu se lasă dus cu niciun chip. De fapt, nu-l lasă să plece baronii PDL, în dorinţa acerbă de a da ultimele tunuri ale guvernării, înaintea unui posibil post prelungit în opoziţie.

Din 1996, toate partidele aflate la guvernare au pierdut alegerile. Indiferent câte pomeni, salarii şi pensii au dat. Guvernarea Tăriceanu a lăsat o gaură de 5,5% din PIB, a „spart” banii obţinuţi pe vânzarea BCR, dar tot a pierdut alegerile.

Dar actuala guvernare, într-un an de criză cumplită şi cu blestemul corupţiei pe cap? Nu are nicio şansă. Nu întâmplător, Victor Ponta refuză să vină la guvernare, ştie că-şi face praf imaginea, până în toamnă, la alegeri.

În aceste condiţii, Traian Băsescu asistă neputincios la următorul scenariu. Baronii PDL nu vor să plece de la guvernare, pentru a obţine ultimele beneficii ale acesteia şi în speranţa că vor putea mitui primarii şi populaţia, cu bani bugetari, în special cei aflaţi la dispoziţia primului ministru. USL va cîştiga en fanfare alegerile din toamnă, aducându-şi baronii proprii la borcanele cu mierea bugetară, secătuiţi după lunga secetă a opoziţiei. Vor apela la împrumuturi masive, avand în vedere nivelul redus de îndatorare a ţării, aruncând pe apa Sâmbetei bruma de macrostabilitate economică obţinută în ultimii ani şi îndatorând generaţiile viitoare.

Şi ce poate face preşedintele Băsescu în acest scenariu?

Poate. Să se lepede de PDL, care oricum n-are nicio şansă în alegeri. Să le pună oglinda corupţiei în faţă, să-i execute, cum a făcut cu guvernul Tăriceanu. Drumul pe care a luat-o România, cu manifestaţii nesfârşite, nu-i dă altă cale de urmat. Interesul naţional nu este menţinerea la guvernare a baronilor lui Boc, care începe să se descotorosească de oameni incomozi, precum Baconschi. Şi care, cu pomeni electorale, riscă să arunce ţara într-o situaţie comparabilă cu aceea a Greciei.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro