Declaratiile de presa ale ministrului Igas demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, ca nu intelege nimic din ce se intampla.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

„Apreciez activitatea jandarmilor la nivel national, care ieri au asigurat ordinea si linistea publica”, spune ministrul Igas.

Ce ordine si liniste publica au asigurat, daca au fost vandalizate si incendiate cladiri, masini, bunuri publice si private? Cand actioneaza jandarmii, dupa ce raul si distrugerile s-au produs deja, sau inainte? Cand se ajunge la anarhie generalizata?

Procurorii au retinut o singura persoana. Cand toata tara a vazut la tv-uri dezastrul produs de sute de persoane, nu de una singura.

Dupa cum singur declara, doar la Iasi a existat autorizarea demonstratiei. In celelalte orase, inclusiv in Bucuresti, n-au existat autorizatii pentru demonstratii. Si atunci, de ce au permis jandarmii adunarea a mai mult de sase persoane, cum spune legea? De ce asteapta sa se adune sute, poate mii de persoane, pentru a actiona cand nu mai fac fata, desi legea le da dreptul sa intervina cand manifestatia este inca in fasa? Unde au fost gazele lacrimogene si tunurile cu apa, atat de eficiente in stapanirea manifestatiilor din alte tari?

Premierul Emil Boc este prea bland cu proprii ministri. Chiar bleg si molau. Nu vrea sa-si supere colegii. Problema sa si a PDL. Dar nu si atunci cand este in joc securitatea, siguranta oamenilor si avutul bucurestenilor, proprietatea publica si privata. Atunci nu mai are dreptul sa tolereze impotenta ministrului Igas. Trebuia sa-l invite sa plece, sa lase pe altul care intelege ce misiune are si ce spun legile. Si care sa destituie imediat sefii de arme ce nu si-au facut datoria zilele trecute.

Credibilitatea Romaniei pe plan extern are mult de suferit in aceste zile, acum cand investitiile straine sunt mai pretioase ca oricand. Si pe care le pierdem din cauza unor dementi, pentru care lupta fizica este singura forma de manifestare a existentei lor.

Consecintele acestui comportament iresponsabil al guvernului, premierului si ministrului Igas se vad deja. In piata Universitatii se strang deja sute de manifestanti si este foarte probabil sa se repete scenariul din zilele trecute. Poate cu o amploare crescuta. Cu forte sporite ale vandalilor, sosite, posibil, din provincie.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro