… cei care ma urmaresc macar de-o vreme stiu prea bine ca nu sunt un entuziast al referendumurilor, cu exceptia celor consultative. Nici cand vin de la stanga, nici cand vin de la dreapta. Nici cand propun legi bune, nici cand propun legi proaste. Ba, daca e sa ma iau dupa John Locke cu prerogativele executivului, ma tem mai mult de referendumurile pentru legi bune, pentru ca creeaza precedente pentru viitoarele referendumuri, foarte probabil pentru legi proaste.Vezi abuzul ordonantelor guvernamentale si al asumarilor de raspunderi.

Foto:

(In treacat fie spus, daca Federalistii americani ar fi incercat sa-si treaca mult laudata Consitutie prin referendum sau prin legislativele Statelor membre – cum ar fi fost … constitutional conform Articolelor Confederatiei, ar fi fost, fara doar si poate, respinsa. Ma credeti sau nu, Constitutia SUA e, asadar, ne-constitutionala.)

Explicatia e cat se poate de simpla : am incredere in poporul conceptual, dar nu in popor ca suma a vointelor individuale. Nu am incredere in masse. Daca preferati, am incredere in popor, nu in populatie. Convingerea ca numarul prostilor il depaseste pe cel al desteptilor si ca suma intereselor private poate usor astupa gura binelui comun nu mi-a fost inca zdruncinata nici de la stanga si nici de la dreapta. Din aceasta cauza mi-am incasat, functie de conjuncturi, papara mediatica, ba dintr-o parte, ba din cealalta.

Iata de ce astept cu sufletul la gura reactiile stangii si ale dreptei romanesti la auzul preconizatului referendum din Grecia pentru aprobarea masurilor de austeritate. Trebuie sa recunoasteti ca anuntul premierului grec Georgeos Papandreou (Partidul Socialist panelen PASOK) reprezinta o provocare pentru toata lumea – si din mai multe puncte de vedere. Sa vedem mai intai despre ce masuri de austeritate vorbim, ca sa avem o idee generala (ca exercitiu de imaginatie, ganditi-va ca ar fi vorba de Romania) :

* Numărul funcţionarilor publici scade cu 30.000 în următoarele două luni

* Până în anul 2015, aparatul bugetar grec va avea 200.000 de funcţionari, de la circa 400.000, la o populaţie de peste 10 milioane de locuitori.

* Tăieri de salarii cu până la 50 la sută în sectorul bugetar mai ales la Ministerul Economiei, unde funcţionarii primeau şi 3.000 de euro pe lună. Bugetarii debutanţi vor avea salariile scăzute de la circa 1.200-1.400 de euro, la 800 de euro.

De la dreapta, primele reactii au fost previzibile : Bursele europene au scazut pana la 3.5%, agentia de rating Fitch a avertizat marti asupra riscurilor, Sarkozy s-a aratat « consternat », Merkel va trebui sa-si convinga un Bundestag si-asa destul de sceptic, s.a.m.d.. Motivul ? Cat se poate de simplu : Sondajele de opinie indica respingerea referendumului, ceea ce echivaleaza cu intrarea in colaps nu doar a Greciei ci, potential, a intregii Europe.

[Nota 1: Ma intreb ce pozitie fata de acest referendum va lua Miscarea Noua Republica, in general, si Mihail Neamtu sau Stefan Vlaston, in particular ; nu de alta, dar acum doua saptamani ne indemnau sa ne mobilizam alesii sa respecte vointa poporului exprimata in referendumul pentru parlamentul unicameral promovat pe ritm de manele de catre Varul Sandel sau asa ceva. Chiar sunt curios.]

Citeste tot articolul si comenteaza pe

Contributors.ro