Important interviul acordat de Monica Macovei in emisiunea lui Robert Turcescu, avandu-l ca invitat si pe Dan Tapalaga.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Banuiesc ca iesirea publica a Monicai Macovei se datoreaza si faptului ca a simtit inceputul reconfigurarii spectrului politic, situatia inconfortabila in care se afla USL, care in afara de „jos Basescu” si sa scapam tara de PDL, nu mai produce nimic nou. Daca facem exceptie de initiativa Ecaterinei Andronescu de a trimite la facultate elevii care au picat bacalaureatul, pe banii statului. Initiativa de care s-a lepadat pana si Victor Ponta (si tu, fiul meu Victoras?)

Aparitia Miscarii Populare, dar mai ales a platformei politice „Noua Republica”, fondata de Mihail Neamtu, sunt si ele menite sa puna presiune pe clasa politica si o obliga sa faca alegeri importante.

In acest nou context politic, declaratiile Monicai Macovei vin sa ridice miza deciziilor din PDL.

La intrebarea daca considera necesara aparitia unui nou partid, ca de exemplu initiativa lui Neamtu, Monica Macovei a raspuns ca da, crede in nevoia reinnoirii clasei politice, pentru care lupta de mult timp, reinnoire care sa aiba la baza competenta si integritatea persoanelor implicate. Si ca, la o adica, va putea functiona si “extragerea” unor persoane din PDL, care sa fie atrase de astfel de initiative.

Multi am crezut ca ramanerea dnei Macovei in conducerea PDL este echivalenta cu prezenta unui bibelou de portelan in vitrina partidului, care sa dea bine in ochii alegatorului si diplomatilor de la Uniunea Europeana. Se pare ca nu este asa.

O declaratie importanta din interviul amintit este urmatoarea:

„Imi duc bataliile, imi dau o limita de timp, cand o sa le termin o sa va spun”. Motive de expirare a timpului: “Dacă se continuă de exemplu această politică de promovare a unor oameni care nu sunt competenţi şi care au probleme de integritate. Nu am fost de exemplu deloc mulţumită de decizia care s-a luat în Parlament cu susţinerea PDL cu privire la preşedintele CSA. S-a votat în BPN domnul Constantinescu şi apoi la Comisie şi în plen a ajuns altcineva”, a exemplificat Macovei.

Ea a admis şi criticile care s-au adus propunerii lui Gheorghe Iancu ca Avocat al Poporului. “Încerc din iulie să demontrez că domnul Iancu nu este persoana potrivită pentru Avocatul Poporului”, a spus Macovei.

Monica Macovei a menţionat că a primit chiar si ameninţări din cauza propunerilor sale, dar că acestea sunt riscuri pe care le acceptă şi asupra cărora nu doreşte să dea detalii în acest moment.

Monica Macovei lasa sa se inteleaga ca nu este dispusa sa-si duca bataliile pentru integritate, in interiorul partidului, pe termen nelimitat. Ca oricand ar putea decide sa plece din partid. Odata cu apropierea alegerilor, o astfel de decizie ar fi o lovitura mortala pentru credibilitatea PDL. Caruia tocmai asta i se reproseaza, ca s-a pesedizat, are comportamente identice cu acelea ale celorlalte partide cand e vorba de integritate, de persoane corupte, de obtinere de bani pentru campanii pe cai neortodoxe. Cum performantele economice ale guvernului nu au darul de a strange voturi, daca si pe aspecte de integritate pierde voturi, PDL se poate considera istorie.

Monica Macovei declara ca are sustinerea presedintelui partidului Emil Boc, dar deciziile se discuta si se iau in BPN prin vot. Asa ca, indiferent de sustinerea presedintelui partidului si, eventual, a catorva membri, decizia finala apartine greilor partidului, a celor care aduc bani si voturi.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro