Recent, intr-o scrisoare deschisa, domnul Gabriel Liiceanu (http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-10267021-balta-statuta-facultatilor- noastre.htm ) face cunoscut publicului o noua „crima” academica in toata regula, savarsita de camarilele si gastile universitare incompetente, corupte, mediocre, ahtiate de putere si bani. Crima a fost savarsita impotriva unuia dintre cei mai valorosi tineri filosofi romani, domnul Cristian Ciocan (http://ad-astra.ro/whoswho/view_profile.php?user_id=1265⟨=ro) si s-a petrecut la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Filosofie. Domnul Ciocan are doctoratul la Sorbona, postdoctorat la alte mari universitati ale lumii, a publicat o monografie in cea mai prestigioasa editura stiintifica din lume (Springer) si 11 articole publicate in reviste stiintice cotate ISI. Contracandidatul nu are nici macar un astfel de articol stiintific, dar a publicat in revista de la Zalau. In fapt, vina domnului Ciocan este ca e mult prea valoros si deci necontrolabil si nesantajabil de catre camarilele universitare ce detin puterea in mod absolut in feudele pe care le controleaza de 20 de ani

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Concursul acesta, din pacate, nu este o exceptie ci o regula in toate universitatile din tara: chiar la facultatea unde este profesor rectorul UB Ioan Panzaru (http://www.romaniacurata.ro/articol-1826.htm) a avut loc un concurs contestat pentru modificarea metodologiei in timpul concursului. Nu mira pe nimeni ca senatul a invalidat contestatiile formulate (http://www.unibuc.ro/n/organizare/dirresumane/post-vaca/Personal_Didactic.php). Vreme de peste 20 de ani, camarilele universitare au alungat sistematic tinerii valorosi si in locul lor si-au adus la catedre persoane obediente, mediocritati si insi fara personalitate, cu un singur scop: sa le asigure votul la alegeri prin care sefii de clanuri isi mentin la infinit dominatia de tip feudal intr-o universitate publica. Dominatie ce are un sigur scop: puterea si banii.

Mesajul pe care-l transmit si cu aceasta ocazie nefericita gastile universitare protejate de conducerile la varf ale universitatilor, a caror emanatie sunt, este cat se poate de clar:

Ne doare’n cot de Legea Educatiei Nationale, de performanta stiintifica autentica, de valoarea tinerilor, de banii contribuabilului roman. In feuda noastra, noi suntem baronii si facem doar “ce vrea muschii nostri”! In plus, transmit avertismentul clar adresat tinerilor care ar indrazni sa se abata “de la linie”: Nu aveti nicio sansa, in afara obedientei absolute…’

Asociatia Edu Cer solicita rectorului Universitatii din Bucuresti sa prezinte scuze publice domnului Cristian Ciocan si sa comunice opiniei publice explicatiile referitoare la acest caz, motivele pentru care aceasta insitutie finantata din banii publici prefera in locul unui tanar cu doctoratul la Sorbona si opera stiintifica exceptionala la nivel international, un om de « casa » cu doctoratul in Bucuresti si publicatii la Zalau.

Totodata, pentru a pune punct batjocurii de la concursurile din facultati, solicitam Ministrului Daniel Funeriu completerea imediata a Ordinului de Ministru privind atributiile CNADTCU precum si a Hotararii de Guvern privind ocuparea posturilor intr-o universitate platita din bani publici, cu urmatoarele puncte :

1) Modificarea atributiilor CNACTDU care trebuie sa avizeze si concursurile de lector, conferentiar si profesor.

2) Contestatiile la concursuri trucate si aranjate in stil dambovitean si nerezolvate de Senatul Universitar sa fie rezolvate de Minister prin numirea unei Comisii formate exclusiv din oameni de stiinta sau profesori universitari din strainatate, asa cum s-a procedat recent la evaluarea granturilor CNCS.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro