Ce slujbe vor avea copii nostri? Dar copiii copiilor nostri? Tinand cont de modul in care evolueaza piata locurilor de munca, e greu de stabilit cu exactitate. Dar mai importante decat numele unei slujbe sau specializarea de facultate pe care trebuie sa o urmeze sunt abilitatile pe care trebuie sa le dezvolte. Viitorul lor depinde de asta. Jennifer Kushell (Presedinte si fondator YSN) prezinta aceste aptitudini in e-book-ul Preparing Young People for Jobs of the Future.

1. Ambitia

Companiile sunt din ce in ce mai interesate sa angajeze tineri cu personalitate pe care sa-i pregateasca pentru postul pe care urmeaza sa-l ocupe. De aceea, ambitia de a invata lucruri noi si sentimentul exersat al proactivitatii sunt atuuri extrem de importante, care trebuie dezvoltate din timp. Pentru tinerii care au pasiunea de a-si depasi limitele si sunt motivati de realizari, viitorul nu ar trebui sa ridice prea multe semne de intrebare.

2. Valoarea

Statutul de angajat intr-o companie este un privilegiu castigat si nu un drept. De aceea, oricine se afla in cautarea unei slujbe trebuie sa fie foarte constient de valoarea pe care o aduce companiei angajatoare si, in aceeasi masura, de motivul pentru care asta e o intrebare utila. Cheltuielile cu personalul sunt cele mai mari intr-o organizatie iar persoanele care reusesc sa aduca valoare prin activitatea lor sunt si cele care isi pastreaza slujba pentru perioade lungi de timp.

3. Capacitatea de auto-promovare

Cei mai multi tineri au probleme in a spune care sunt obiectivele lor profesionale, ce anume ii intereseaza la slujba, care sunt talentele transferabile pe care le au si cum le-ar putea folosi in pozitia pentru care aplica. Prin urmare, ofera putine informatii cu adevarat importante, lasandu-i pe angajatori sa stabileasca singuri daca si in ce conditii se potrivesc slujbei. Comunicarea si capacitatea de a te prezenta si „vinde“ catre un angajator este o abilitate care ar trebui predata cat mai devreme astfel incat tinerii sa nu se bazeze pe parinti sau superiori ierarhici pentru a fi pusi intr-o anumita pozitie.

4. Abilitatile

Cel mai bun mod de a gasi o slujba este setul de cunostinte si abilitati pe care angajatul il prezinta potentialilor angajatori. La un nivel fundamental, capacitatea de a scrie si vorbi corect fac parte din lista abilitatilor pe care companiile le cer cel mai frecvent de la angajati. In ciuda comunicarii intermediate de tehnologie, e important ca tinerii sa invete sa poarte conversatii si in viata reala.

5. Expertiza

A aduce propria expertiza la locul de munca este un atu extrem de important. Cu atat mai mult cu cat subiectul este relevant pe piata pe care activeaza angajatorul. La modul ideal, expertiza este transferabila, dar e important de notat ca ea trebuie cultivata constant, cu tinerii care trebuie sa-si maximizeze fiecare oportunitate de a citi, invata, de a intra in programe de voluntariat sau de a-si exersa talentele.

6. Terminologia specifica

Fiecare industrie se bazeaza pe propriul vocabular pentru a opera si comunica. Cel mai adesea, exista concepte tehnice, procese sau acronime care suna complet necunoscut unor persoane exterioare domeniului. A-i pregati pe tineri pentru a invata vocabularul specific unui anumit domeniu sau industrii este strans legat de succesul lor profesional, de cat de bine vor suna si cat de bine se vor face intelesi. La fel, stapanirea cuvintelor cheie poate da angajatorului o idee despre cat de mare e efortul pe care trebuie sa-l depuna pentru a-si aduce noul salariat la un nivel la care sa poata functiona.

7. Curiozitatea

Atunci cand tinerii sunt incurajati sa urmeze domenii care ii intereseaza vor depune un efort suplimentar pentru a vrea sa invete mai mult si sa devina mai versati in acele zone. Curiozitatea intelectuala conduce la oameni mai educati si mai bine informati, care se pot transforma in profesionisti desavarsiti cu putin ajutor. Cu cat mai inspirati si motivati se simt si cu cat mai mult spatiu li se ofera pentru a explora, crea si inova, cu atat potentialul lor devine mai valoros.

8. Contextul

Contextul e important pentru tineri din patru perspective cheie:

  • Piata fortei de munca functioneaza dupa un set de reguli cu totul diferit de mediul in care sunt educati cei mai multi tineri, indiferent ca e vorba de scoala sau de mediul famililal. Pregatirea lor din timp pentru intrarea in lumea adultilor presupune o schimbare dramatica a activitatilor zilnice, dar si a pretentiilor care se emit catre ei, dar ajuta la incadrarea lor mai usoara intr-un loc de munca real
  • Companiile angajatoare au pretentii diferite legate de codul vestimentar, prezenta la birou, comunicarea, etalonul dupa care sunt masurate realizarile sau chiar folosirea tehnologiei la locul de munca. Daca asteptarile angajatorului nu sunt intelese, integrarea individului ar putea fi dificila.
  •  Faptul ca multi dintre absolventii de facultate nu inteleg cum functioneaza si cum sunt organizare afacerile este un mare lips. De exemplu, care este diferenta intre departamentul de marketing, cel de vanzari sau de operatiuni? Care sunt semnele ca o companie sau o industrie face angajari care merita urmarite? Cum se raporteaza o companie la competitorii ei din piata? Cum interactioneaza industriile intre ele?
  • Cum ne incadram cu totii in contextul economiei globale ca cetateni globali? Cu un miliard de tineri care patrund pe piata locurilor de munca, exista multa competitie, dar si multe oportunitati neexplorate.

Avantajul acestor conversatii ii indeparteaza pe tineri de impresia ca se afla in centrul universului. Sau de la impresia ca traiesc intr-o lume mica, restrictionata si ca optiunile lor sunt limitate.

9. Experienta

Studentii, somerii si persoanele care isi urasc locul de munca pierd oportunitati importante de a-si imbunatati situatia si de a-si creste cautarea pe piata locurilor de munca. Experienta nu se formeaza doar la locul de munca ci poate fi obtinuta si prin actiuni de voluntariat, antreprenoriat sau participarea la evenimente in cadrul propriei comunitati. In multe dintre cazuri, voluntariatul sau chiar internship-urile pot fi modalitati perfecte pentru a castiga experienta practica si contacte si pentru a fructifica oportunitati viitoare. Si chiar daca nu vor fi remunerate, cele doua activitati sunt importante pentru mentinerea unor conexiuni active si constante cu piata fortei de munca.

10. Adaptabilitatea

Orientarea tinerilor catre gasirea unor solutii i-ar face pe acestia mai valorosi, mai competitivi, mai constienti de abilitatile si capacitatile lor si mai independenti. Atunci cand oamenii sunt adaptabili ei vor gasi intoteauna resursele necesare pentru solutii, isi vor facilita drumul catre idei noi, catre abordari inovatoare si catre posibilitati noi. Educatia intr-un spirit antreprenorial este o modalitate excelenta de a valorifica resursele necesare pentru a reusi. Iar cultivarea acestui tip de educatie ii va pregati pe tineri pentru meseriile viitorului intr-atat incat ei vor fi promotorii lor.

Initial aceste informatii au aparut intr-un articol publicat de Huffingtonpost.