Noua legislatie care va intra in vigoare pina la finalul anului va obliga Romania sa recicleze 50% din deseul menajer incepind cu anul 2020. In Bucuresti exista aproximativ 600 de puncte de colectare selectiva. Un container colorat costa 500-800 Euro. De ce sunt romanii reticenti fata de sistemul colectarii selective sau de ce nu vrem sa sortam gunoiul? Unde ajunge gunoiul pus la containerele speciale? Despre toate acestea am discutat cu Lorita Constantinescu, director PR Eco-Rom Ambalaje si cu Dan Ceausescu, director Filiala Urban SA Bucuresti.

Lorita Constantinescu si Dan CeausescuFoto: EurActiv.ro

Pina in acest an Romania nu a avut o obligatie nationala pentru reciclarea deseului menajer. Noua legislatie care va intra in vigoare pina la finalul anului, respectiv transpunerea Directivei Cadru Deseuri in legislatia nationala, va obliga Romania sa recicleze 50% din deseul menajer incepind cu anul 2020; acelasi document obliga extinderea colectarii selective la nivel national pe cel putin 4 fluxuri: hartie, plastic, sticla si metal.

Totusi Romania a avut inca din 2005 reglementari care prevad tinte de reciclare pentru ambalaje si deseuri de ambalaje - primul flux de deseuri reglementat. Tintele acestea cresc in fiecare an, anul acesta tinta globala a ajuns la 48%, iar tintele pe tip de material: hartie carton - 60%, plastic 22,5%, PET 42%, Metal 50%, Aluminiu - 17%, lemn 15%. De mentionat ca la finalul anului trecut autoritatile centrale au decis cresterea obligatiilor si introducerea de obligatii noi, respectiv pentru PET si Aluminiu.

Pina in anul 2008, conform datelor ANPM aceste tinte au fost realizate, cu precadere din colectarea selectiva si recuperarea deseului de ambalaj din fluxul comercial.

Interviu integral pe EurActiv.ro

Vezi si:

Dezbatere EurActiv.ro:Romania recicleaza doar 1% din deseurile municipale. Cati bani pierdem si ce sanctiuni ne pasc?