"Nu exista pericol de contaminare a apelor Dunarii" pe teritoriul tarii noastre, in urma catastrofei ecologice din Ungaria, a anuntat, luni, ministrul Mediului. Laszlo Borbely spune ca, in zona Mehedinti, unde Dunarea intra in Romania, ph-ul se mentine sub valoare maxima admisa (care este de 8,5).

''Valul pe Dunare va ajunge in Romania probabil in aceasta seara. Conform ultimelor date furnizate de partea ungara si cea sarba, dar si de catre colegii nostri care fac masuratori din trei in trei ore, nu exista pericol de contaminare a apelor Dunarii'', a afirmat ministrul Mediului. ''Conform ultimelor date furnizate de oficialităţile ungare, ph-ul este între 8 şi 8,35 pe sectorul unguresc al Dunării, iar in zona Mehedinti, unde intra in Romania, este de 7,94'', a precizat Borbely.

"Nu exista pericol de contaminare a apelor Dunarii, atat in ceea ce priveste situatia ph-ului si a aciditatii apei, cat si in ceea ce priveste metalele grele. Nu minimalizam catastrofa ecologica din Ungaria, e cea mai grava din istoria Ungariei. Zona este contaminata grav, sunt 7 morti, peste 120 de raniti, dintre care unii foarte grav, mai multi disparuti. Exista un pericol pentru o noua deversare, insa daca se va intampla, nu va fi la nivelul celei de acum o saptamana, acolo se si contruieste un baraj", a adaugat el.