Administratia Nationala "Apele Romane" a anuntat, luni dimineata, ca in ultimele 3 zile s-au inregistrat depasiri ale cotelor de aparare in bazinele hidrografice Somes, Crisuri, Banat, Jiu si Arges. Astfel, in aceste bazine, cotele inregistrate au fost cote de aparare (corespondente CODULUI GALBEN) si cote de inundatii (corespondente CODULUI PORTOCALIU). ANAR precizeaza ca in urmatoarele 2 zile, cotele vor fi in scadere si nu vor fi pagube suplimentare fata de cele inregistrate in acest interval.

Cote de inundatie s-au inregistrat in bazinul hidrografic Arges, cu precadere in judetele Teleorman, Giurgiu si Dambovita.

In cursul acestei dimineti, s-a atins maximul pe Valea Cainelui, la Vartoapele (judetul Teleorman), tendinta prognozata fiind in scadere.

De asemenea, raul Vedea, la Alexandria, prin crestere din propagare, va atinge cota de inundatie in cursul zilei de astazi, precum si raurile Teleorman, la Tataresti si Neajlov la Vadu Lat si Calugareni. Vor mai fi atinse cote de aparare pe raurile din NV-ul tarii, pe raurile Tur, la Turlung, Crasna la Domanesti si Berveni, precum si pe raurile din S-ul tarii, pe Desnatui la Dragoaia.

In urmatoarele 2 zile, cotele vor fi in scadere si nu vor fi pagube suplimentare fata de cele inregistrate in acest interval, precizeaza ANAR.

Fenomenele inregistrate in aceasta perioada s-au datorat efectului combinat al topirii stratului de zapada, scurgerilor de pe versanti si cresterii nivelurilor pe cursurile de apa, evenimente deosebite fiind semnalate pe raurile mici si mijlocii. Situatia centralizata a pagubelor este realizata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Pe raurile principale, Administratia Nationala „Apele Romane” a luat masuri de atenuare a undelor de viitura, prin acumularile aflate in administrare, din bazinele hidrografice Arges-Vedea, Olt si Jiu, astfel ca nu au fost inregistrate pagube semnificative. De asemenea, in zonele aparate de lucrari hidrotehnice aflate in administrarea ANAR, nu s-au inregistrat pagube, populatia si bunurile fiind in siguranta. In plus, la lucrarile hidrotehnice nu s-au inregistrat pagube.