Asculta Jurnalul de mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Comisie speciala la ministerul Mediului, pentru proiectul Rosia Montana

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a decis infiintarea unei comisii speciale in institutie, care sa gestioneze problema Rosia Montana. Ministrul s-a intalnit cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation, firma care doreste sa demareze proiectul aurifer din Apuseni.

In acest moment, procedurile de avizare ale controversatului proiect sunt inghetate la Ministerul Mediului, dupa ce mai multe acte au fost contestate in instanta de ONG-uri. Compania canadiana Gabriel Resources sustine ca statul roman va castiga 4 miliarde de dolari. Presupusul profit va fi insa esalonat pe 16 ani, dar nu exista nici o garantie in afara declaratiilor companiei. Singurul contract dintre compania canadiana si statul roman, reprezentat de licenta de exploatare, este secretizat.

Comisarul european desemnat pentru comert este impotriva unei taxe CO2 la frontierele UE

Comisarul european desemnat pentru comert, belgianul Karel De Gucht, se opune instituirii unei taxe CO2 la frontierele Uniunii Europene. Aceasta masura este sustinuta de Franta in scopul protejarii companiilor europene in lipsa unui acord mondial asupra climatului.

O asemenea taxa, numita "mecanism de ajustare la frontiere", a fost propusa pentru protejarea industriei europene in fata concurentei neloiale a produselor de import din tarile care au o politica relaxata in privinta emisiilor de CO2, in caz de esec al negocierilor internationale asupra climatului de la Copenhaga.

Mecanismul ar consta in taxarea la frontierele UE a produselor provenite din tari care nu aplica politici corespunzatoare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Comisarul european desemnat pentru comert s-a declarat, totusi, increzator in ceea ce priveste posibilitatea incheierii negocierilor din ciclul Doha privind liberalizarea schimburilor mondiale, insa a precizat ca nu este sigur ca acordul va fi realizat in 2010 sau 2011.

Expeditie romano-franceza Laos 2010

O echipa mixta romano-franceza, formata din 11 speologi si scafandri, va pleca saptamina aceasta in expeditia “Laos 2010”, ce are ca scop explorarea si jonctionarea in premiera a marilor sisteme carstice subterane din masivul Khammouane. Speologii vor incerca si sa realizeze un record de scufundare in pesterile din zona.

La finalizarea studiilor noilor cavitati subterane, rezultatele vor fi puse la dispozitia comunitatilor locale pentru a fi exploatate ulterior pentru dezvoltarea turismului, extractie de minerale sau protejarea siturilor de interes stiintific.

Zona in care se vor desfasura explorarile este cuprinsa intre 200 si 600m altitudine. Cavitatile explorate pana in prezent sunt pesteri orizontale de mari dimensiuni (galerii cu latimea de 50-100m si inaltimea de 60-80m), strabatute de rauri subterane cu debite importante sau avene ce debuteaza cu puturi verticale de minim 30 de metri.

Dificultatile unei astfel de expeditii sunt numeroase, ele fiind legate de particularitatile masivului Khammouane: clima, jungla, morfologie exocarstica precum si distantele.

Coca Cola, baterie eco pentru telefonul mobil

Un designer chinez curteaza compania finlandeza Nokia cu un concept neobisnuit: telefonul mobil alimentat cu bauturi racoritoare ce contin zahar.

Conceptul consta in folosirea bateriilor bio, cu scopul de a le inlocui pe cele traditionale si a mai reduce din poluarea mediului. “Bateriile bio sunt o sursa de energie ecologica, care genereaza electricitate din carbohidrati (de regula zahar) si utilizeaza enzimele pe post de catalizator. Este nevoie de o singura doza de bautura racoritoare pentru ca bateria bio sa functioneze, substanta generand apa si oxigen pe masura ce bateria se descarca“, explica designerul chinez Daizi Zheng, autorul conceptului.

Acest tip de baterie ar putea “rezista”, la o singura incarcatura, de trei pana la patru ori mai mult decat cele traditionale cu litiu si ar putea fi complet biodegradabila.