Calota polara artica va disparea complet pe timp de vara in urmatorii ani, iar in zece ani Arctica va fi considerata drept o cale maritima sigura, au concluzionat cercetatori britanici intr-un studiu citat de presa internationala.

Cercetarile lor au fost facute in cadrul unei expeditii de trei luni in zona, timp in care au masurat grosimea banchizei pentru a putea face prognoze despre topirea calotei arctice, scrie AFP.

Oamenii de stiinta spun ca pe circa 450 km parcursi de echipa, grosimea medie a ghetii era de 1,8 metri, iar pe crestele formate prin presiune era de 4,8 metri.

"O grosime de 1,8 metri este caracteristica ghetii formate in cursul anului, care este cea mai vulnerabila in timpul verii. Gheata acumulata in decurs de mai multi ani dispare in mod accelerat. Este un exemplu concret de incalzire climatica", a explicat Peter Wadhams, profesor la universitatea Cambridge.

Pe langa disparitia faunei, topirea va antrena o crestere a nivelului oceanelor, modificari atmosferice si curenti marini, dar si eliberarea in atmosfera a unor cantitati mari de gaz cu efect de sera, considerate responsabile de incalzirea climatica, mai spun autorii studiului.

Concluziile exploratorilor britanici vin cu cateva saptamani inaintea crucialei Conferinte ONU asupra climatului din 7-18 decembrie de la Copenhaga de unde se asteapta un acord asupra climei care ar urma sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto.