Mai bine de jumatate de tara intra sambata dimineata sub avertizare de Cod galben si portocaliu de ploi si vant. Sunt vizate zonele Oltenia, vestul Munteniei, apoi si sudul Transilvaniei si centrul Moldovei, Carpatii Meridionali si de Curbura, dar mai cu seama judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Ilfov si Municipiul Bucuresti, Constanta, Tulcea, Galati si Vrancea. Temperaturile vor scadea accentuat si in regiunile sudice, estice si centrale unde, mai ales pe parcursul zilei de sambata, va fi o vreme rece.

harta ploi si vantFoto: ANM

Astfel, sambata, incepand cu ora 3.00, intra in vigoare o atentionare de Cod galben in Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei, unde cantitatile de apa vor depasi 25 de litri pe metru patrat, pana la 40-50 de litri pe metru patrat, iar vantul va bate cu viteze de pana la 60 de kilometri pe ora. In zonele montane precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare, iar rafalele de vant vor depasi 70 km/h, mai ales pe creste.

Sambata, la ora 9.00, intra in vigoare o atentionare de Cod portocaliu de ploi si vant, valabil in judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Ilfov si Municipiul Bucuresti, Constanta, Tulcea, Galati si Vrancea, unde ploile vor fi temporar abundente si se vor cumula cantitati de apa importante, in general intre 40 si 60 l/mp, iar pe arii restranse peste 80...90 l/mp.

Vantul va avea intensificari cu viteze ce vor depasi local 60 km/h, iar incepand din dupa-amiaza zilei de sambata (7 octombrie) in Dobrogea vantul va sufla tare, cu peste 80...90 km/h.

Tot de sambata de la ora 9.00, intra in vigoare o atentionare de Cod portocaliu pentru Carpatii Meridionali si de Curbura, unde vor fi ninsori consistente si viscol pe creste.

Codul portocaliu este valabil pana duminica, 8 octombrie, ora 15.00.

Codul galben este valabil pana duminica, ora 21.00.