O bufnita polara a fost recuperata de Garda de Mediu dintr-un petshop din Bucuresti care o detinea ilegal, in conditii neadecvate. Reclamatia a fost facuta de Societatea Ornitologica Romana, dupa ce mai multi ornitologi au sesizat cazul. Pasarea era tinuta intr-o colivie metalica, in vitrina petshop-ului, in conditiile in care are nevoie de temperaturi de maxim 13-14 grade. Acum aceasta se afla la Gradina Zoologica din Bucuresti.

Bufnita polaraFoto: Societatea Ornitologica Romana

"Magazinul a ramas fara unul din cele mai de succes exponate ale sale: un exemplar de bufnita polara. Pasarea se afla expusa pentru public, desi este o specie care necesita masuri speciale de conservare si pentru care trebuie indeplinite o serie de conditii speciale pentru detinere, conform Conventiei Internationale pentru Comertul Speciilor de Flora si Fauna Salbatica pe Cale de Disparitie (CITES). Pentru ca si in Romania exista persoane care stiu ce inseamna o astfel de pasare, la scurt timp de la expunerea ei in vitrina, am primit atentionari de la mai multi membri ai SOR. Am luat decizia sa anuntam autoritatile competente, dar nu inainte de a verifica informatia. Era vorba despre o femela de bufnita polara, care se afla intr-o cusca metalica. Pasarea era extrem de stresata, nimeni nu se putea apropia de ea, pentru ca sarea sa loveasca si sa muste. Respira cu greu. In magazin temperatura depasea 23 de grade, iar o bufnita polara are nevoie de temperaturi maxime de 13-14 grade", scrie Societatea Ornitologica Romana.

Imediat ce a verificat informatia SOR a facut o sesizare la Garda de Mediu, institutia abilitata sa rezolve astfel de cazuri. "Din pacate, Garda de Mediu nu este o institutie care sa actioneze de urgenta, sa intre peste infractori precum trupele speciale, iar sederea pasarii in cusca metalica s-a prelungit. Intre timp, un jurnalist a ajuns la magazinul de animale de casa din complexul Auchan, Titan. A vazut pasarea si a cerut sa fie eliberata. A izbucnit o cearta in toata regula si proprietarii magazinului au refuzat sa ia pasarea din vitrina. La cateva ore bune de la acest incident, responsabilii pet-shop-ului au luat totusi pasarea din magazin. Abia dupa alte cateva zile au ajuns si inspectorii Garzii de Mediu la magazin. Bufnita nu se mai afla aici, insa au fost gasite alte doua specii de animele de pe listele CITES, o maimuta capucin si un papagal Ara. Inspectorii au aplicat masurile legale si au cerut ca bufnita polara sa fie trimisa la un centru unde sa poata fi ingrijita asa cum se cuvine", explica SOR.

Acum, pasarea se afla la Gradina Zoologica din Bucuresti. SOR face un apel catre toti proprietarii de pet-shop sa nu mai accepte spre vanzare si sa nu mai expuna animale salbatice, protejate prin conventia CITES, sau fara acte de provenienta. Conform legilor din Romania, acest fapt constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 1500 lei, iar animalul este confiscat.