O echipa de salvare a fundatiei VIER PFOTEN a eliberat in ultimele doua zile ultimii 8 ursi de restaurant din Kosovo si i-a adus in noul sanctuar al ursilor amenajat de organizatie in apropiere de capitala Pristina. Echipa VIER PFOTEN a derulat aceasta operatiune sub protectia politiei, avand sprijinul ministerului kosovar al Mediului si al misiunii NATO de mentinere a pacii KFOR.

Foto:
  • Click pe poza pentru fotogalerie

In cursul zilei de ieri, echipa de interventie de urgenta a VIER PFOTEN, impreuna cu reprezentanti ai ministerului Mediului au preluat doi ursi - Arusa si Balusa - care erau tinuti intr-o cusca intunecata langa un restaurant din valea Rugova, vestul tarii. "Ursul mai tanar, Balusa, se afla intr-o stare extrem de proasta. Si-a pierdut un ochi in lupta cu Arusa, iar cu celalalt nu mai vede aproape deloc", potrivit Vier Pfoten.

Ulterior, echipa a eliberat o ursoaica in varsta de 15 ani care traia intr-o magazie de langa un restaurant din Peja. Medicii veterinari au trebuit sa-i puna perfuzii inainte de a incepe calatoria de o ora cu clinica mobila catre sactuarul ursilor.

Azi dimineata, VIER PFOTEN a eliberat si restul de 5 ursi de langa restaurantul Te Ariu, din Pristina.

"VIER PFOTEN a luat decizia de a interveni rapid dupa tragicul incident petrecut saptamana trecuta, cand patronul unui restaurant si-a dat cei doi pui de urs pentru a fi ucisi. Rambo si Luta traisera o viata mizerabila intr-o cusca stramta de langa un supermarket din Motrovita. Incidentul a avut loc miercuri, 22 mai 2013, in paralel cu operatiunea VIER PFOTEN de transfer a 4 ursi de restaurant in noul sanctuar de langa Pristina, unde o ursoaica isi gasise deja o noua casa", se arata intr-un comunicat emis de Vier Pfoten.

"Trebuie sa ne asumam faptul ca proprietarul si-a ucis ursii pentru ca stia ca urmeaza sa fie confiscati. Acest gest oribil ne-a determinat sa ne miscam extrem de repede, pentru ca ne-am temut pentru viata celorlalti 8 ursi ramasi in captivitate ilegala. Desi amenajarea sanctuarului nu este inca finalizata, vom lua de-acum incolo toti ursii in ingrijirea noastra", a declarat Heli Dungler, presedintele si fondatorul VIER PFOTEN.

"Suntem foarte usurati ca am reusit sa ferim acesti 8 ursi de soarta pe care au avut-o Rambo si Luta. De-acum incolo ei vor avea o viata mult mai buna, cea pe care o merita. A salva opt ursi in 24 de ore este o provocare logistica uriasa. Echipa VIER PFOTEN a facut o treaba extraordinara in ultimele cateva zile. Trebuie sa multumim si autoritatilor din Kosovo pentru ca ne-au oferit maximum de sprijin", a mai spus Heli Dungler.

In prezent cei 13 ursi de restaurant sunt in stare buna, fiind amplasati temporar in tarcurile de adaptare, care au suprafata de cateva sute de metri patrati. Potrivit Vier Pfoten, constructia tarcurilor mari va incepe in curand, astfel incat ursii sa fie mutati in casa lor permanenta in luna octombrie.

Pe cele 15 hectare impadurite ale sanctuarului, aflat in plin proces de amenajare, toti cei 13 ursi vor duce de-acum incolo o viata conforma nevoilor speciei, in tarcuri foarte largi si foarte apropiate de mediul lor natural.