Intra Cornel Nistorescu de undeva din Ilfov şi ne spune că are loc o operaţiune de proporţii spune că se fraudează sigur. Avem poze şi filme care demonstrează turismul electoral, mai spune domnia sa. Am o mare problemă cu genul ăsta de jurnalism prin telefon în care doar sîntem asiguraţi de probe!

Eu ştiam că întîi se dau probele şi după aceea se dau concluziile. Dar eu sînt demodat. Cornel Nistorescu e în pas cu vremurile, s-a adaptat imediat.

Ştirile despre “nereguli” devin încet-încet tema zilei. Pînă acum veneau candidaţii să urle “Fraudă” a doua zi. Şi Vadim care anunţa înainte. Ei bine, acum se anunţă la televizor direct. Trebuie mult mai multă moderaţie. Nu-mi dau seama cui poate folosi impresia de fraudă generală.

E excelent că se colectează nereguli. Dar, repet pînă o să înnebunesc, ele sînt semnalări. Nu sînt fraude pînă cînd plîngerile nu se vor dovedi adevărate.

Libertatea netului

Am stat o oră şi am primit telefoane în studioul voxpublica.ro. Şi am strîns cîteva mici observaţii:

  • In primul rînd, efectele colaterale pe care le poate avea o bună acoperire a neregulilor din secţiile de votare: impresia generală de fraudare. Or, nu e adevărat. nu putem stabili fraudarea în timpul alegerilor. Noi colectăm plîngeri pentru ajuta organele competente. Dar efectul poate fi contrar, de concluzii pripite… Multe plîngeri sînt de notat, dar şi mai multe sînt aiuristice şi vin dintr-o neîncredere profundă faţă de orice fel de instituţie.
  • Andrei Luca îmi spune că a primit pe toate cele trei telefoane ale domniei sale îndemnuri la vot pentru Crin Antonescu. Probabil se primesc pentru toţi candidaţii. Dar întrebarea d-sale e logică: prin lege e interzisă campania electorală în ziua votării, e normal să primesc mesajele astea?
  •  Întrebarea e valabilă şi pentru internet unde Băsescu a fost sîmbătă foarte activ. Totuşi, internetul e un mediu ultraliber, dar nu cred că poate fi considerat spaţiu liber de orice îngrădire, e periculos. Sau poate interpretez eu aiurea.
  • Mulţi oameni au sunat să ne întrebe de secţiile de votare speciale. Bucureştiul e plin de nonbucureşteni. Eu însumi am trăit aici 10 ani fără buletin de Bucureşti. Este în momentul acesta cea mai preţioasă informaţie. Aş explica şi aşa coada de la Gara de Nord, nu m-aş arunca direct cu suspiciunile…
  • În continuare, referendumul conduce în topul telefoanelor pe care le-am primit. E incredibil că oamenii interesaţi de vot sînt surprinşi de faptul că sînt 3 urne!
  • Minifrauda şi greşelile fac parte din democraţie. Cînd era votat Ceauşescu nu se frauda nimic. Îl votau toţi. Cînd e perfect atunci e suspect:)
  • Libertatea de pe net mie-mi place. Numai că, în viitor, tare-mi e că va deveni un mediu manipulabil, pe măsură ce se vor prinde politicienii cum trebuie folosit. În schimb, campania prin telefonia mobilă nu e acceptabilă şi ar trebui verificate încercările de influenţare în acest mod.
  • Încă ceva. Nu ar trebui un număr fix de minute pentru cît vorbeşte fiecare candidat la urne? Mircea Geoană a vorbit cel mai mult, părea că nu se mai satură de camera.

Citeste articolul si peplatforma VoxPublica

Costi Rogozanu este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala.

Va invitam sa semnalati in comentariile dvs. cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media. In fiecare seara o sa adunam cele mai interesante comentarii intr-un articol separat.