Alois Brunner a trimis la camerele de gazare cel putin 128.500 de evrei din Europa in timpul celui de-al doilea razboi mondial, insa caderea comunismului i-a permis sa traiasca nepedepsit, scrieThe Independent.

Este una dintre cele mai amare ironii ale istoriei recente: Alois Brunner, cel mai urmarit criminal de razboi nazist, ar fi putut infrunta justitia pentru rolul cheie pe care l-a jucat in holocaust.

Si-ar fi petrecut ultimele zile de viata in spatele gratiilor intr-o inchisoare germana sau chiar ar fi fost executat in Israel, daca n-ar fi avut loc caderea Zidului Berlinului.

Efraim Zuroff, vanator de nazisti din Jerusalim, a dezvaluit luni ca Brunner a murit in urma cu patru ani in Siria, la varsta de 98 de ani.

Zuroff a precizat ca a obtinut dovezi clare legate de moartea criminalului de razboi, de la un oficial al serviciilor secrete germane, care a confirmat ca Brunner a murit din cauze naturale.

“A fost un sadic, un fanatic nazist” a declarat Zuroff. Acesta a mai adaugat ca Brunner a declarat unei publicatii germane in 1985 ca “Singurul meu regret e ca n-am omorat mai multi evrei”.

Brunner a fugit in Siria la mijlocul anilor ’50 si se pare ca a lucrat ca si consultant special pe tortura pentru guvernul lui Hafez al-Assad, tatal actualului presedinte sirian Bashar al-Assad.

La sfarsitul anilor ‘ 80 Assad negocia cu guvernul est-german o posibila extradare a lui Brunner. Acest lucru insa nu s-a materializat din cauza caderii comunismului.

Nascut in Austria, Brunner s-a alaturat Partidului Nazist in 1931. In 1938 era deja ofiter de rang inalt in SS fiind responsabil cu “curatarea” Austriei de populatia evreiasca. Si-a indeplinit acesta atributie cu maxima brutalitate.

A devenit apoi mana dreapta a lui Adolf Eichmann, infamul architect-sef nazist al holocaustului, care a fost executat in Israel in 1962.

A deportat mii de evrei din Austria, Grecia, si Slovacia si a supravegheat deportarile din Paris la Auschwitz. A reusit sa scape de arest la sfarsitul razboiului.

Dupa spusele sale, intr-un interviu acordat unei reviste germane in 1985, se pare ca el a fost confundat cu alt fost SS-ist (Anton Brunner)care a fost executat pentru crime de razboi in locul sau.

A fugit mai intai la Roma, apoi in Egipt si in cele din urma in Damasc, unde a adoptat pseudonimul Dr Georg Fischer.

In 1961 si 1980 a fost reperat de Mossad, care trimitandu-i scrisori-bombe, i-a produs cateva pierderi fizice(un ochi si degetele mainii stangi). Totusi Brunner si-a pastrat convingerile. Iata ce declara in 1987 unui ziar american:”Toti evreii au meritat sa moara pentru ca au fost agentii diavolului si de asemenea niste gunoaie. N-am nici un fel de regret. Daca as avea ocazia as face-o din nou”.

Au existat stiri neconfirmate insa, care sustin ca Brunner a lucrat la Damasc pentru serviciile secrete vest-germane.