O echipa de scafandri din Birmania (Myanmar) sustine ca a descoperit pe fundul raului Yangon cel mai greu clopot construit vreodata, in greutate de aproape 300 de tone. Clopotul a fost realizat acum peste jumatate de mileniu pentru a fi pus in cea mai sacra pagoda a tarii, dar a ajuns pe fundul apei in 1608 dupa ce pluta portughezului care a luat clopotul sa-l topeasca, s-a scufundat.

HotNews.roFoto: Hotnews

AFP scrie ca de cateva zile, mii de oameni privesc fascinati de pe malul raului Yangon cum scafandrii cauta legendarul clopot Dhammazedi realizat in 1485 din cupru, bronz si argint. Avand 290 de tone, este cel mai greu clopot construit vreodata, depasind celebrul clopot al Tarului din Rusia care cantareste peste 200 de tone, dar n-a batut niciodata fiindca s-a fisurat in timpul constructiei.

Clopotul din Myanmar a stat un secol in pagoda Schwedagon si in 1608 a venit dezastrul, dupa ce negustorul portughez Filipe De Brito e Nicote l-a pus pe o pluta cu gandul sa-l topeasca pentru a face tunuri din el. Sub greutatea clopotului, pluta s-a scufundat. Clopotul parta numele regelui care a ordonat sa fie construit: Dhammazedi

In ultimii 25 de ani s-au facut sapte incercari pentru gasirea legendarului clopot despre care unii istorici spun ca nici macar nu a existat. Scafandrii spun ca in cateva zile vor scoate la suprafata clopotul care cantareste cat un Boeing 777.