Un spital din Franta va deschide un bar de vinuri pentru bolnavii in faza terminala pentru a le imbunatati calitatea vietii, intr-o masura fara precedent, dar caracteristica francezilor, scrie The Telegraph. Pacientii de la spitalul universitar Clermont-Ferrand vor putea sa participe la sesiuni "de degustare de vin, supravegheate medical". Acestia vor putea sa isi invite si prietenii sau familia.

Ideea ii apartine medicului Virginie Guastella, care considera ca pacientii "au dreptul sa se bucure" de ultimele zile din viata.

Pacientii au sustinut cu entuziasm proiectul, care a fost aprobat de catre autoritati. Barul se va deschide in septembrie intr-un centru al spitalului.

"De ce ar trebui sa privam oamenii care mai au foarte putin de trait de aromele traditionale din tara noastra?", se intreaba Dr, Guastella.

Barul va avea pe stoc o gama de vinuri donate de localnici. In cadrul acestuia se vor servi si whisky si sampanie. In cazul in care barul va fi un succes, doctorii de la Clermont-Ferrand spera ca ideea va fi preluata si de alte spitale din Franta.

Personalul spitalului va beneficia de o pregatire speciala de la un antropolog social pentru a stii cum sa se comporte cu pacientii care vin in bar.

Francezii se agata, in general, de convingerea ca doua pahare de vin pe zi sunt benefice pentru sanatate, desi studiile recente pun la indoiala aceasta idee.