Fie ca este vorba de "Call me Maybe", "Who Let the Dogs Out", "Mickey" sau "Poker Face", cu totii am avut la un moment dat o melodie care ne-a ramas blocata in minte pentru o perioada lunga de timp. Din cauza naturii involuntare a procesului prin care unele melodii raman blocate in creier, fenomenul este foarte greu de studiat. La un nivel mai inalt, unii oameni de stiinta vad practica antica a oamenilor de a transmite cunoastere prin cantec ca o posibila sursa a acestei tendinte.

De ce ne raman anumite melodii blocate in creierFoto: MorgueFile.com

Pentru mai mult de 200.000 de ani de evolutie a omului modren, faptele, istoria, procesele si alte informatii au fost transmise prin intermediul cuvintelor vorbite si cantate. Acest lucru a determinat oamenii de stiinta sa ofere posibile explicatii, dintre care si ideea conform careia creierul uman a devenit programat sa codifice informatiile vorbite sau cantate si sa le reproduca la cerere. De notat si faptul ca pana si astazi, multe persoane cred ca este mai usor sa memorezi ceva care are rima sau ritm, scrie site-ul Today I Found Out.

Aceasta teorie s-a construit pe ideea ca muzica este "multi-senzoriala" si sugereaza ca in timp ce notele si versurile sunt memorate, si sentimentele si ideile provocate de muzica sunt stocate. Astfel, mai tarziu, atunci cand ne amintim un anume sentiment sau o idee, de multe ori il asociem cu o portiune dintr-un cantec "molipsitor", cu ajutorul "memoriei involuntare".

In cadrul unui studiu, cercetatorii de la Universitatea din Dartmouth i-au rugat pe participanti sa asculte fragmente din melodii foarte cunoscute si au descoperit ca cortexul auditiv din creier a continuat melodia in mintea participantilor chiar si dupa ce muzica s-a oprit.

De aceea, nu este surprinzator ca cu cat ascultati mai mult o piesa, cu atat exista mai mari sanse sa va ramana blocata in minte. Cercetarile anterioare au aratat ca persoanele care sufera de tulburarea obsesiv-compulsiva sunt mult mai predispuse la acest fenomen.

Potrivit Proceedings of the 10th International Conference on Music Perception and Cognition, mai mult de 90% dintre oameni au in minte un cantec molipsitor, numit si vierme de ureche, cel putin o data pe saptamana. Oamenii de stiinta au estimat ca aproximativ 98% dintre oameni au experimentat acest fenomen la un moment dat.

Factorii declansatori

Oamenii de stiinta au identificat doi factori declansatori principali ai "viermelui de ureche":

Ascultati o melodie de prea multe ori

Expunerea (cand ati auzit melodia si de cate ori) este cel mai comun motiv pentru care un cantec va ramane blocat in creier. Avand in vedere ca in marea majoritate a timpului ascultam muzica, sansele de a avea un vierme de ureche sunt destul de mari.

Asocierea

Uneori, un aspect al mediului in care traiti poate declansa un vierme de ureche, inclusiv anumite cuvinte, persoane, ritmuri, situatii si sunete.

Caracteristici

Exista anumite caracteristici atat ale oamenilor, cat si ale cantecelor care cresc sansele aparitiei fenomenului

Cantece

Melodiile care sunt mai susceptibile sa declanseze viermi de ureche tind sa aiba note cu durate mai lungi, dar cu masuri mai mici. Acestea sunt si cele doua caracteristici principale care fac unele melodii mai usor de cantat pentru cei care nu au studii de specialitate. De fapt, viermele de ureche este creierul care canta.

Exemple:

  • J. Geils Band “Centerfold,”

  • B-52 “Love Shack”

  •  Lady Gaga’s “Poker Face”

Oameni

Intr-un studiu, cercetatorii au descoperit o conexiune puternica intre oamenii care acordau o mai mare importanta muzicii si frecventa, durata si iritatia cauzata de un vierme de ureche.

Persoanlitatea obsesiva

Persoanele care tind sa fie obsesive sunt mai predispuse la a avea viermi de ureche. De asemenea, acestia au raportat si ca au mai putin control asupra fenomenului.

Oboseala sau stres

Melodiile molipsitoare apar in special la persoanele stresate si obosite, unde creierul nu este foarte ocupat si nu impiedica viermele de ureche sa se instaleze.

"Tratament"

  • Ganditi-va la alta melodie
  • Ganditi-va la altceva
  • Ascultati melodia molipsitoare care a ramas blocata in creier