De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

IsraelFoto: Smile Media

La 2 ore si jumatate de zbor de la Bucuresti, aterizezi pe unul dintre cele mai sigure si bine organizate aeroporturi din lume: Ben Gurion din Tel Aviv. Cetatenii romani care stau mai putin de 90 de zile nu au nevoie de viza. Ocazional, la intrare, trebuie sa raspunzi la intrebari cum ar fi unde stai in tara sau ce vrei sa vizitezi si tot ocazional, daca nu sunt cozi prea lungi s-ar putea sa capeti de la ofiterii de frontiera si niste ponturi de calatorie. Din aeroport, spre centrul orasului sau spre Ierusalim, sunt shuttle-uri care te pot duce chiar la o adresa aleasa de tine pentru sume cuprinse intre 30 si 70 de lei in bani romanesti, indiferent de ora la care ai ajuns. Cu o infrastructura de invidiat si cu un teritoriu suficient de mic, Israelul e usor de explorat.

Hotelurile israeliene sunt, probabil, capitolul cel mai aventuros dintr-o calatorie aici. Poti cumpara camere foarte scumpe, din lanturi internationale de altfel cu staif, care sa fie mai mult decat dezamagitoare, dupa cum poti nimeri boutique hoteluri fermecatoare in care sa simti spiritul locului foarte bine. Probabil ca cea mai buna idee, atunci cand alegeti cazarea in Israel e sa apelati la o agentie locala care stie exact unde v-ati simti cel mai bine.

Israelul e o tara cu trei mari, iar clima e modelata de relieful special. Nordul e al Mediteranei, cu ierni blande, mai ales pe coasta, atat de blande ca uneori, dupa Anul Nou, plajele din Tel Aviv sunt pline de oameni care se bronzeaza sau chiar fac baie. Mai inspre mijloc, la Marea Moarta, in cel mai jos punct de pe pamant (minus 418 metri sub nivelul marii), temperaturile sunt foarte ridicate in miezul verii si perfecte pentru plutit in apa sarata mai tot restul anului. In sud, la Marea Rosie, e rost de scufundari, oricand ati ajunge. Din ianuarie pana in martie, va puteti duce chiar si la ski, pe muntele Hermon. In Ierusalim, temperaturile sunt mai scazute in sezonul rece, iar serile sunt, in general, racoroase. In 2013, cupolele orasului au fost acoperite chiar de zapada, spre surpriza absoluta a locuitorilor.

Dincolo de considerentele legate de clima, bagajul calatorului in Israel se construieste si dupa locurile in care merge. Ierusalimul, cetate sfanta pentru cele trei religii majore abrahamice, cere ceva mai multa decenta. Ca sa explorezi in pace si fara incidente, e bine ca femeile sa aiba umerii si picioarele acoperite, iar barbatii pantaloni lungi. In unele locuri, cum ar fi Zidul Plangerii, e nevoie ca femeile sa-si acopere capul cu o esarfa si barbatii cu o kiupa. Daca nu aveti la voi, in general, puteti sa imprumutati de la intrare. Regulile sunt valabile si in alte locuri de pelerinaj, ca cele din Galileea. Tel Avivul, insa, cere de la calatori mai mult chic si mai putine reguli. E un oras in care exista un cult al corpului, cu o atmosfera mediteraneeana vesela si dezinhibata, in care, oamenilor le face placere sa-si arate trupurile si sa le imbrace cat mai frumos. Oricum, nu uitati acasa costumul de baie!

In mica tara din Orientul Mijlociu e rost si de tururi culinare absolut speciale. Humusul israelian e o institutie gastronomica in sine, iar fructele si legumele, cele mai multe produse local, sunt absolut o surpriza pentru noi, cei veniti din lumea agriculturii intensive. Mancarea tipic orientala e pretutindeni, in fuziune cu retete nord-africane, amestecata cu traditii central-europene, iar Tel Avivul, in mod special, are o scena culinara care aduna restaurante cu specific etnic din toata lumea. De la micile bodegi din coltul pietelor, la locante super-sofisticate pentru foodies, in Israel le gasiti pe toate. In general, in hoteluri, mai ales cele din Ierusalim, micul dejun este kosher, ceea ce se traduce in acest caz prin faptul ca din meniu e exclusa carnea.

Vinurile israeliene sunt foarte bune, destul de costisitoare, dar nu in raport cu calitatea lor. Sucurile de fructe te asteapta la orice colt de strada, cel de rodii e incantator in mod special, iar cel de guave neaparat de incercat.

In multe privinte, Israelul e exotic. In primul rand, peisajele: cele desertice, cu frumusetea lor stranie, cele tropicale de la Marea Rosie, cu exuberanta lor, cele naturale minunate din jurul Lacului Galileei. In al doilea rand, oamenii: Ierusalimul, centru spiritual, are religiosii si ultrareligiosii lui. E greu sa nu te simti bine sau acceptat, indiferent ce esti, dar nu strica sa aplici niste reguli de bun simt atunci cand calatoresti mai ales in locuri care pentru altii sunt speciale.

Nu baga obiectivul aparatului foto in fata oamenilor, fara sa-ti ceri voie, s-ar putea ca reactia sa nu fie un simplu zambet. Nu te invarti cu selfie-stick-ul acolo unde mari de pelerini au venit sa se roage, s-ar putea ca ei sa nu aprecieze pozele 360. Nu striga daca esti undeva unde nu-i un bazar sau o piata, s-ar putea ca vocea ta puternica sa nu impresioneze. Nu te baga in sufletul oamenilor care sarbatoresc pe strazile vechiului oras un Bar Mitzvah sau fac o rugaciune pe Drumul Crucii. Chiar daca sunt in multime, tu nu esti in multimea lor.

Respecta indicatiile celor care coordoneaza oamenii la locurile sfinte: oricat de frustrant ar fi ca nu poti petrece cat timp vrei tu la Mormantul Sfant, trebuie sa intelegi ca fluxul de pelerini e constant foarte mare. Stai la cozi civilizat, nu ii calca pe altii in picioare, ideea nu e sa ajungi mai repede, ci sa intelegi ceva din toata experienta.

Jurnal din Israel este o serie de povesti foto prin care vom prezenta cele doua orase emblematice ale Israelului: Ierusalim si Tel Aviv - doua orase, o singura vacanta.

Un articol sustinut de Lapam