​Mai ales din cauza tensiunilor tot mai mari cu SUA, China nu mai este o țară viabilă pentru a produce acolo și a exporta apoi peste tot în lume, spune șeful companiei japoneze Kyocera. Această companie este unul dintre marii furnizori de componente pentru producția de cip-uri, dar spune că va deschide uzine în Japonia, pentru a nu mai depinde de China.

Componente electroniceFoto: Mauhorng, Dreamstime.com

Restricțiile aplicate de SUA chinezilor, pentru ca aceștia să nu mai aibă acces la tehnologie americană de top, vor face ca R P Chineză să nu mai fie un loc viabil pentru a produce acolo și a exporta apoi în toate colțurile lumii, este de părere Hideo Tanimoto, șef al Kyocera.

„Totul merge bine atât timp cât vinzi în China ce produci acolo, dar modelul economic de producție în China și export în străinătate nu mai este viabil”, spune șeful Kyocera, citat de Financial Times.

„Nu este doar faptul că au crescut salariile în China, dar contează și ce se întâmplă între SUA și China. Orice se întâmplă, devine tot mai greu să faci export din China spre anumite regiuni”, spune Tanimoto.

Kyocera Corporation are sediul la Kyoto și numărul de angajați este de 60.000.

Compania are o cotă de 70% pe piața globală de componente ceramice folosite în echipamentele de producere a semiconductorilor. Kyocera a fost și ea afectată de sancțiunile impuse Chinei de către SUA, astfel că nu mai ajung la fabricile din China componente high-tech realizate de companiile americane.

Multe companii tech au decis să deschidă uzine în afara Chinei pentru a mai reduce dependența față de țara care produce cel mai mult în lume. Este însă o tranziție de durată și nu va fi ușor ca țări precum Thailanda sau Vietnam să preia o parte consistentă din producție.

Surse: Fortune.com, Financial Times.

Sursa foto: Dreamstime.com