​Apple a ținut luni cea mai importantă conferință anuală a dezvoltatorilor - Worldwide Developers Conference (WWDC) - și a prezentat două noi Mac-uri cu noul procesor M2, noi funcționalități prin viitorul iOS 16 și optimizări de multitasking pe iPad. Compania a lansat și servicii financiare de tipul „buy now, pay later” (cumperi acum, plătești mai târziu).

Logo AppleFoto: Powerofflowers, Dreamstime.com

La WWDC 2022, Apple a prezentat un nou model MacBook Air şi un nou MacBook Pro, ambele dotate cu M2, a doua generaţie a chipset-ului dezvoltat intern după renunţarea la colaborare cu Intel.

Noul procesor M2 va fi folosit pe o nouă versiune de MacBook Air, care vine cu un nou design, inspirat de MacBook Pro. Varianta de bază are ecran de 13,6 inci, 8GB RAM, 256GB stocare şi va costa 1.200 de dolari.

MacBook Pro are ecran de 13 inci, prețul este 1.300 dolari

Pe noul iOS 16, disponibil din toamnă, vor veni o serie de noi funcționalități. Spre exemplu, pe aplicația Messages vor putea fi anulate mesajele trimise cuiva, însă doar într-un interval de 15 minute de la apăsarea butonului „Send”.

Aplicația Fitness, care este disponibilă doar pentru userii ceasului Fitness, va fi disponibilă pentru toți posesorii de iPhone, iar senzorii de mișcare ai telefoanelor, care deja înscriu date despre pași și distanță în aplicația Health, le vor pune și în aplicația Fitness.

Va putea fi personalizat „lock screen-ul”, mai multe lucruri vor putea fi schimbate și mai multe vor putea fi văzute fără să fie nevoie să mai deblochezi telefonul.

Cresc opțiunile de a dicta diverse fraze și de a edita texte, în plus, setările de control parental sunt mai simple și își permit să reglezi mai multe lucruri.

Apple promite și integrare mai puternică între iPhone și autoturismul personal, astfel că mai multe lucruri vor fi afișate și controlate prin CarPlay. Apple promite mai multe parteneriate în acest sens în 2023, dar vrea să controleze cât mai multe aspecte de la bordul mașinii, dat fiind că tot mai multe automobile chiar sunt aproape niște „smartphone-uri pe roți”.

Apple a dezvoltat și un nou sistem de multitasking, pe care laptopurile şi tabletele companiei îl vor utiliza începând de anul acesta, cu ocazia celor mai noi versiuni de iPadOS şi macOS.

Criticat uneori pentru funcţionalitatea relativ limitată a opţiunilor de multitasking, iPadOS va oferi ceea ce Apple numeşte Stage Manager - un nou manager de aplicaţii, care ar trebui să optimizeze lucrul cu mai multe ferestre.

Noul Stage Manager afişează mare şi pe centru fereastra aplicaţiei active, cu toate celelalte aplicaţii grupate pe categorii, în partea stângă a ecranului.

Sursa foto: Dreamstime.com