Intrebarile parintilor in cadrul evenimentului Federatiei Nationale a Asociatiilor Parintilor, 24.10.2009

1. Care sunt contraindicatiile pentru acest vaccin?

Nu exista contraindicatii speciale pentru vaccinul HPV, in afara celor indicate pentru oricare alt vaccin – sensibilitate recunoscuta la unul din componentele produsului si stari febrile grave.

2. Este indicat vaccinul pentru administrare dupa 40 de ani?

Da, este indicat pentru ca aduce un procent de protejare important impotriva cancerului de col uterin. Acest lucru este recomandat chiar daca nivelul de imunizare este mai scazut si persoana respectiva este posibil sa fi contactat deja una din cele doua tulpini HPV oncogenice.

3. De ce nu sunt vaccinati si baietii?

Vaccinul este recomandat de catre organizatiile medicale si pentru imunizarea baietilor, dar nu exista suficiente fonduri pentru un program de imunizare gratuit la nivel national decat pentru fete. In acest moment, analizele farmaco-economice arata faptul ca vaccinarea baietilor nu este cost-eficienta.

4. Antecedentele de cancer de col uterin in familie sunt un argument pentru includerea in grupa de vaccinare gratuita a fetelor peste 12-13 ani?

Programul gratuit de imunizare anti-HPV vizeaza numai fetele din clasele a VI-a si a VII-a; in rest vaccinul poate fi achizitionat din farmacii. Cancerul de col uterin nu este transmisibil genetic.

5. Care sunt sursele de informare ale vocilor care au argumentat impotriva vaccinului? De ce nu au fost combatute?

Cei care argumenteaza impotriva vaccinarii anti-HPV si de fapt impotriva ideii de vaccinare in general, aduc argumente nefondate sau scoase din context cum ar fi cazurile de efecte adverse raportate. Toate anchetele medicale desfasurate au concluzionat ca nu exista nici o legatura intre aceste efecte adverse si vaccinare, cauzele reale find de multe ori accidente de masina, afectiuni cronice pre-existente sau supra doze de droguri. Din pacate presa nu a mediatizat decat raportarile acestor cazuri nu si concluziile anchetelor. De asemenea, intreaga comunitate medicala internationala recunoaste beneficiile si importanta vaccinarii. Cei care contesta acest lucru sunt pseudo medici.

6. Anul trecut medicii nu au putut oferi informatiile cerute parintilor, iar parintii au fost pusi in fata unei hartii pe care trebuiau sa o semneze daca refuzau vaccinarea copilului. Ce se va intampla anul acesta?

In primul rand anul acesta medicii vor putea oferi toate informatiile necesare parintilor, acestia se pot informa din surse oficiale recunoscute puse la dispozitia lor printr-un site de internet si prin materiale informative care au ajuns in scoli. Fiecare parinte va lua o decizie proprie, dar o decizie informata.

7. Daca nu exista nici un fel de risc pentru vaccinarea fetitelor de 10 ani, de ce mai suntem intrebati? Nu se intampla asa in cazul celorlalte vaccinuri.

Vaccinarea nu este obligatorie dar este recomandata. Cine nu doreste si isi asume riscul imbolnavirii copilului cu toate bolile de care vaccinurile de astazi protejeaza, este liber sa o faca. Hartia cu semnaturi de anul trecut a fost o greseala. Anul acesta nimeni nu va trebui sa semneze nimic, iar daca decid sa nu isi vaccineze fetele, pur si simplu nu se vor prezenta la medic in ziua anuntata pentru imunizare.

8. Multi parinti considera ca daca isi educa copii corect cu privire la subiectele sexuale, ii vor feri de pericole. De ce prezervativul nu protejeaza impotriva HPV?

Foarte simplu, pentru ca nu protejeaza intreaga zona de contact la nivel genital. Este cunoscut faptul ca virusul HPV se transmite si prin contact sexual nepenetrant.

9. Vorbim de vaccinarea a milioane de fete. De ce un grup de studiu de 25 de mii de femei este relevant?

Studiile clinice se desfasoare conform unor reguli foarte clare, standard la nivel international si cu reprezentativitate dovedita in cazul tuturor produselor medicamentoase.

10. Daca in urma sondajului reiese ca mai putin de 50% dintre parintii fetelor din clasele a VI-a si a VII-a vor fi pentru vaccinare, se poate lua in considerare extinderea grupei de vaccinare?

In momentul in care avem rezultatele sondajului de opinie, vom evalua situatia si vom lua cea mai buna decizie.

Linkuri utile

  • Campania Nationala de Informare: www.informarehpv.ro
  • Ministerul Sanatatii: www.ms.ro
  • Asociatia Europeana Impotriva Cancerului de Col Uterin - www.ecca.info
  • Organizatia Mondiala a Sanatatii – www.who.int
  • Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor – www.cdc.gov 
  • Toate prezentarile si discutiile intre parinti si medici pe marginea vaccinarii anti-HPV sunt disponibile online, pe site-ul www.informarehpv.ro. De asemenea, parintii pot consulta sursele oficiale recunoscute la nivel national si international disponibile pe site-ul campaniei mentionat mai sus si pot pune intrebari prin intermediul tel verde 0-800-800-008 sau al adresei intrebari@informarehpv.ro.