Presedintele bolivian a declarat pentru CNN en Español ca se teme ca guvernul Statelor Unite planuieste un complot impotriva sa, americanii urmand sa-i puna droguri in avionul prezidential. "Statele Unite, ca putere globala, au toata experienta in realizarea de inscenari", a spus Evo Morales, citat de CNN.

Foto:

Morales a afirmat duminica ca e ingrijorat ca autoritatile americane "ii vor pune ceva" in avionul sau prezidential, atunci cand liderul bolivian participa la Adunarea Generala a ONU, in New York. "Vor pregati ceva sa ne discrediteze cu trafic de droguri", a declarat Morales in fata unei adunari a agricultorilor din Bolvia.

Ulterior, liderul bolivian si-a reluat declaratiile intr-un interviu pentru CNN en Español, realizat la New York dupa reuniunea de miercuri a ONU.

Morales a spus ca agenti din Drug Enforcement Administration (DEA) l-au urmarit atunci cand era lider sindical, iar autoritatile americane inca vor sa-l "implice" in traficul de droguri si sa-i discrediteze guvernul.

"Atunci cand presedintii nu cedeaza guvernului Statelor Unite, politicilor acestuia, se produc lovituri de stat", a adaugat el.

Presedintele bolivian a spus ca nu regreta decizia de a-l expulza pe ambasadorul american in La Paz, descpre care a precizat ca a conspirat impotriva guvernului bolivian. Morales a afirmat ca diplomatul american a avut intalniri cu opozitia, iar oficialii americani in Bolivia au incercat sa impiedice guvernul sau sa realizeze aliante cu Cuba, Iran si Venezuela.

Ambasada americana in Bolivia a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Morales, in timp ce Departamentul de Stat a calificat declaratiile sale ca "lipsite de fundament". "Presedintele bolivian nu a prezentat niciodata dovezi pentru a-si sustine acuzatiile", a precizat Departamentul de Stat de la Washington.

CNN aminteste ca relatiile dintre Bolivia si Statele Unite s-au diminuat considerabil dupa septembrie 2008, cand cele doua tari si-au expulzat reciproc ambasadorii. O luna mai tarziu, Morales, care e un sustinator infocat al plantatiilor de coca, a expulzat U.S. Drug Enforcement Administration din Bolivia, iar in acelasi an a tinut un discurs extrem de critic la adresa Statelor Unite in cadrul Adunarii Generale a ONU.