Liderul suprem iranian a atacat cartile "periculoase", pe care le-a comparat cu "drogurile otravitoare", relateaza Telegraph. Ayatollahul Ali Khamenei a facut aceste afirmatii in cadrul unei intalniri cu bibliotecari si reprezentanti ai industriei tipografice, desfasurata in aceasta saptamana.

Ali KhameneiFoto: Agerpres

Telegraph scrie ca Ali Khamenei (72 de ani) a declarat ca cititul trebuie incurajat, insa a avertizat in legatura cu cartile care au o "aparenta publica, dar contin motive politice ascunse, specifice".

"Nu toate cartile sunt in mod necesar bune si nu toate sunt nepericuloase. Unele dintre ele sunt daunatoare", a declarat liderul suprem de la Teheran, citat de site-ul sau personal, Khamenei.ir.

In discursul sau, Khamenei, ale carui afirmatii sunt interpretate deseori ca principii directoare oficiale in Iran, a refuzat sa ofere detalii despre cartile pe care le considera "periculoase". Telegraph precizeaza insa ca, in ultimii ani, Ministerul Culturii si al Orientarii Islamice a interzis mai multe titluri, intre care carti de Platon, Louis-Ferdinand Céline, James Joyce, Gabriel García Márquez, Kurt Vonnegut si Paulo Coelho.

"Responsabilii din industria cartii nu trebuie sa permita ca volumele daunatoare sa intre pe piata noastra, pe baza ideii ca ii lasam pe cititori sa aleaga ca vor sa citeasca...", a spus Khamenei in fata unei multimi entuziasmate.

"La fel ca drogurile otravitoare, periculoase si care creeaza dependenta (si care nu sunt accesibile tuturor fara restrictii)..., noi nu avem dreptul sa punem aceste carti la dispozitia celor fara cunostiinte. Trebuie sa le oferim carti bune si sanatoase", a adaugat liderul spiritual iranian.

Declaratiile lui Khamenei au fost criticate de fostul ministru iranian al culturii, Ataollah Moherajerani, care a spus ca accesul la literatura n-ar trebui limitat. Mohajerani a afirmat ca ayatollahul este ingrijorat ca titlurile "literare, filozofice si sociale" ar putea pune sub semnul intrebarii legitimitatea sa ca lider spiritual suprem.