Monarhistii canadieni vor ca Printul Harry al Marii Britanii sa devina regele Canadei, transmite publicatia Telegraph. Monarchist League of Canada afirma ca printul isi poate instala Curtea regala la Ottawa.

Printul HarryFoto: Agerpres

Sustinatorii monarhiei au avansat aceasta propunere in preambulul vizitei pe care Ducele si Ducesa de Cambridge urmeaza sa o faca in Canada. Regalistii canadieni au declarat ca Printul Harry, care este al treilea in linie directa la mostenirea tronului Marii Britanii, ar putea sa-si stabileasca Curtea regala la Ottawa. Miscarea ar putea sa ofere familiei regale o prezenta permanenta in Canada si sa-i reduca la tacere pe cei care afirma ca tara ar trebui sa aiba un sef de stat ales. "Avand un sef al statului care doar viziteaza tara la fiecare doi-trei ani, dam un avantaj republicanilor", spun ei.

Etienne Boisvert, purtatorul de cuvant din Quebec al Ligii Monarhiste din Canada, a afirmat ca familia regala "este o institutie care stie cum sa se reinventeze", adaugand ca acum este timpul pentru "o schimbare radicala".

"Printul Harry, care in principiu nu are nicio sansa sa devina rege, ar putea sa se instaleze aici si sa infiinteze o ramura canadiana a familiei regale", a declarat Boisvert.

"Sau viitorul rege ar putea sa alterneze: sase luni in Canada, sase in Australia, sase in Londra", a spus Etienne Boisvert, adaugand ca "familia regala este o forta unificatoare intr-o tara care are puternice diferente regionale".

Telegraph scrie ca Boisvert, care este din Quebec, este "exceptia, nu regula" intr-o provincie in care cei mai multi dintre francofoni sunt indiferenti fata de familia regala, avand mai degraba o atitudine ostila. De altfel, Ducele si Ducesa de Cambridge, care vor vizita Quebec duminica viitoare, au fost avertizati ca ar putea sa fie martorii unor proteste zgomotoase din partea republicanilor si a separatistilor de limba franceza.

Reteaua de rezistenta din Quebec (RRQ) a spus ca prezenta cuplului regal in Quebec este menita "sa umileasca si sa jigneasca" separatistii.

Telegraph precizeaza ca Liga Monarhista din Canada, care numara 10.000 de membri, a discutat ideea numirii unui membru al familiei regale in fiecare din cele 16 regiuni ale Commonwealth-ului britanic, intre care Australia, Noua Zeelanda, Jamaica si Belize.

Un alt membru al Ligii, Eugene Berezovsky, a venit cu o alta propunere, considerata "mai realista", prin care reprezentantii familiei regale sa primeasca titluri legate de regiunile Canadei.

Publicatia scrie ca, desi se asteapta ca Ducele si Ducesa de Cambridge sa fie primiti cu caldura de marea majoritate a canadienilor, "viitorul monarhiei in Canada nu este deloc clar, unele sondaje de opinie sugerand ca doua treimi din populatie prefera ca tara sa fie o republica".

Un purtator de cuvant de la St James’s Palace a refuzat sa comenteze pe marginea declaratiilor facute de monarhistii canadieni.