Purtatorul de cuvant al guvernului libian, Mussa Ibrahim, a declarat, duminica seara, ca regimul respinge orice discutie despre o plecare a colonelului Muammar Gaddafi, implicit oferta Turciei care a anuntat ca va fi garant al eventualului sau exil.

"Respingem orice dialog cu privire la plecarea liderului Muammar Gaddafi", a declarat Ibrahim intr-o conferinta de presa, scrie AFP.

"Nimeni nu are dreptul sa-i ceara liderului sa plece. Nimeni nu poate veni aici cu un plan incluzand plecarea liderului", a repetat el. Potrivit lui Ibrahim, o astfel de sugestie este "imorala, ilegala si nu are niciun sens".

Singura tara musulmana din NATO, Turcia, a oferit o "garantie" colonelului Gaddafi pentru ca el sa-si paraseasca tara, a declarat vineri primul ministrul turc Recep Tayyip Erdogan.

Gaddafi "nu are alta solutie decat sa plece din Libia, cu o garantie ce ii va fi data. Noi i-am dat aceasta garantie. Noi i-am spus ca vom oferi ajutorul pentru ca sa fie trimis unde doreste", a declarat Erdogan, fara a preciza ce asigurari au fost date.