Sud-europenii muncesc mai mult decat germanii - arata rezultatele unui studiu ce o contrazic pe Merkel
Un studiu statistic publicat de economistul sef al bancii franceze Natixis, Patrick Artus, arata ca germanii muncesc mai putin intr-un an si pe parcursul vietii fata de locuitorii din sudul Europei si ca, de asemenea, germanii nici nu muncesc mai intens decat vecinii lor.
Studiul, bazat pe rapoartele Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si datele Eurostat, dezvaluie ca durata de munca anuala a unui german este de 1.390 de ore, substantial mai mica decat a unui grec (2.119 ore), a unui portughez (1.719 ore) sau a unui spaniol (1.654 ore).
Un francez lucreaza 1.554 de ore pe an, potrivit studiului publicat luni.
"Productivitatea Germaniei pe cap de locuitor se mentine apropiata de media productivitatii muncii in tarile din Europa de Sud. Rata productivitatii pe ora lucrata este peste medie, dar nu mai buna decat cea din Franta sau Grecia", se mentioneaza in studiu.
Cu toate ca varsta de pensionare este mai ridicata in Germania - in prezent de 65 de ani, urmand sa creasca la 67 de ani - portughezii si spaniolii muncesc mai mult pe parcursul vietii. Varsta reala de pensionare in aceste tari este de 62,6 respectiv de 62,3 - fata de 62,2 varsta medie efectiva de pensionare la germani.
Varsta reala de pensionare pentru greci este de 61,5 si se asteapta sa creasca la 62,5 pana in 2015, in urma programului de austeritate impus de guvernul elen, care a stabilit ridicarea varstei de pensionare la 65 de ani.
Numai francezii (60 de ani) si italienii (60,1) se pensioneaza, in medie, cu doi ani mai devreme decat germanii, mai sustine studiul.
Luna trecuta, cancelarul german Angela Merkel a criticat concediile si sistemele de pensii ale tarilor din Europa de Sud, pe care le considera prea generoase.
"Ar trebui ca in tari ca Grecia, Spania, Portugalia sa nu se iasa la pensie mai devreme ca in Germania, ca toata lumea sa faca putin aceleasi eforturi, este important", a declarat Merkel. "Nu putem sa avem o moneda comuna iar unii sa aiba concediu din plin si altii putin, pe termen lung acest lucru nu functioneaza", a mai spus ea.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
nemtii apar mai productivi pentru ca fac marfuri ce se vand la preturi supraevaluate - parerea mea .
nemtii exporta mult , iau bani deci de la alte popoare care platesc preturi in care exista o cota de profit mai mare decat ar trebui .
nemtii cumpara de la alte popoare mancare , beutura, imbracaminte , incaltaminte si multe maruntisuri , marfuri la care competitia e f. mare si pretul mic , cu cota de profit mica .
si asa ajung nemtii sa aiba excedente comercial si valutare si apoi sa judece mai aspru decat ar tebui pe altii .
santem siguri ca automobilele germane , poate prima marfa de export germana , merita preturile care se cer ?
si inca ceva : este sigura dna merkel ca nemtii ei ar putea munci cu aceeasi productivitate in con ditiile de clima din grecia, sudul italiei ori spaniei ?
Ca nu or fi chiar la pretul real masinile, posibil, dar (de pilda) Siemens bate la fund orice software sau hardware industrial, sint mai tari ca japonezii de la mare distanta. Iar cu asiaticii, in general, las-o mai piano ca lucrez pe acolo de 8 ani si ne impiedicam de metehnele lor mereu. Numai pusi pe munca nu sint, cind pleci de linga ei si daca nu-i verifici totul e nemaipomenit de bine facut dar se strica , daca nu se dezmembreaza, la prima pornire. Iar calitate nu-mi spune, in 20 km s-au stricat 2 "mobre"
Si sa nu cumva sa-ti programezi la sange vreo excursi e prin zona ca pierzi toate programarile la avioane. Intarzierile sint mai dihai ca trenurile de la noi, 60-90 de minute e absolut normal la ei, daca nu se strica vreunul si atunci te programeaza pentru urmatorul, a doua zi. Despagubiri, rerutarea cursei, raspunderea companiei aeronautice sint povesti nemuritoare la ei. Si muuuulte altele.
Exceptie de la multe d'astea fac totusi japonezii. Ca si ei fac multe chestii scumpe dintr-o aschie de siliciu si cateva plastice, dar nu ajung la performanta germana. Dar cu o floare nu se face primavara in Asia.
Iar, ca banalitate, sa-ti inmatriculezi masina si sa pui pe drum in 20 de minute, in Germania, e uluitor de eficient. Aproape ca nu-ti vine sa crezi dupa citeva (numai un contract) luni petrecute la orezari. Dar sa vezi asta ani in sir......
Deci, daca vrei sa fii fudul intr-un proiect, foloseste echipamente si software Siemens.
Daca vrei calitate, eficienta si un cost rezonabil cauta-i pe altii.
Apoi, mai toate afirmatiile tale sunt false. Agricultura Germaniei e una foarte eficienta, acoperind peste 90% din nevoile tarii. Importurile de produse alimentare fiind relativ mici comparativ cu alte tari din UE.
Ce importa ei in primul rand sunt resurse naturale (petrol, gaze, etc), solul Germaniei fiind unul foarte sarac din acest punct de vedere. Iar daca tu crezi ca preturile la masini sunt supra-evaluate, ce zici oare de pretul petrolului? ... costul de achizitie al unui baril depasind in unele cazuri si de 15 ori costul de productie
Tot Germania e si al 5-lea consumator de energie electrica din lume, iar aproape 2/3 din energie consumata e importata.
Pricepi acuma pe ce cheltuie ei banii ? Data viitoare pune mana si te documenteaza si nu mai vorbi fara sa gandesti ca te vei face iarasi de ras.
Cat priveste exporturile Germaniei, majoritatea sunt produse industriale sau tehnologice. Iar grosul e generat de firme de dimensiuni medii.
Concret: in peste 70% din sectoarele industriale, la nivel global, in top 3 exista cel putin o companie nemteasca. O singura tara din lume concureaza aici cu Germania: USA.
Ca sa-ti faci o idee despre ce inseamna asta iti mai spun ca peste 1500 de firme nemtesti sunt in top-3 la nivel global pe nisa/segmentul lor.
Clovnii care au scris studiului de 2 lei in care se minimizeaza meritele Germaniei, probabil ca habar nu au despre astfel de fapte. Cand Spania, Italia sau Grecia, adunate, vor face macar cat jumate din Germania mai vorbim
Ba mai mult, daca verifici pib-ul pe cap de locuitor vei vedea ca cele 3 tari mentionate de tine au, in medie, 75% din pibul pe cap de locuitor al Germaniei.
Germania iese in evidenta prin produsele de calitate pe care le vinde la pret exagerat, motivand ca investeste in "cercetare". De exemplu, concret si verificat, fabrica la care lucreaza niste prieteni de-ai mei vinde produsele la de 10 ori pretul de productie (sunt in NRW). E normal ca in astfel de conditii iti permiti sa investesti in calitate/cercetare.
Ala de unul singur nu e chiar cel mai bun indicator, poate doar pentru nestiutorii ca tine, care nu pot vedea deficitele bugetare enorme, datoriile publice, faptul ca unii traiesc pe datorie iar altii din ce produc, faptul ca la unii economia se bazeaza mai mult pe imobiliare iar la altii pe industrie si multe alte variabile.
Comparativ, dupa PIB si Grecia o duce mult mai bine decat noi. Totusi ei sunt cu in picior in groapa cu o datorie publica de 20 de ori mai mare decat a nostra la o populatie de 2 ori mai mica. Daca statul intra in incapacitate de plata si or sa se trezeasca grecii ca salariile si pensiile lor se evapora sa vezi atunci distractie.
Dar hai sa ne uitam putin pe exemplele tale:
- Italia are o datorie publica de 120 miliarde de dolari si un DEFICIT numai pe 2010 de peste 62 de miliarde.
- Spania a iesit in 2010 pe minus cu vreo 67 de miliarde de dolari si are o datorie publica de doar 60 de miliarde :)
- Germania insa, numai pe 2010 a avut EXCEDENT (pe intelesul tau, a iesit pe plus) de 163 de miliarde de dolari
Vrei mai multe cifre? Hai sa vedem cum au stat lucrurile pe ultimii ani:
- Germania a avut mereu excedent:
2005: + $115,5 miliarde
2006: + $134,8 miliarde
2007: + $254,5 miliarde
2008: + $243,3 miliarde
2009: + $168,1 miliarde
- Spania nu se dezminte si iese pe negativ de fiecare data
2005: - $83,14 miliarde
2006: - $98,6 miliarde
2007: - $145,3 miliarde
2008: - $131,8 miliarde
2009: - $80,38 miliarde
La italia nici nu mai are rost sa-ti prezint cifrele (se inrudesc cu Spania).
Ti-as putea explica mai multe dar e clar ca nu ai baza necesara pentru a intelege macar chestiuni elementare
O zi buna
datoria externa, care este procentual din PIB cat spui tu, este datoria publica + datoria privata;
in datoria privata intra ce datoreaza firmele si cam tot ce nu tine direct de stat
un stat risca sa dea faliment abia cand sectorul public nu mai poate face fata datoriilor pe care le are;
atat in cazul Italiei cat si in al Spaniei, datoria privata nu este un pericol foarte mare si imediat, dar corelata cu deficitele foarte mari pe care statul le are an de an si cu datoria sectorului public car tot creste, poate deveni una
P.S. Si in Romania pare ca se "munceste" mult. Mai ales la "stat".
Deci mai bine Merkel si-ar lasa bancile sa falimenteze, si nu ar obliga pe grecu sa plateasca 10 generatii de acum incolo.
Iar cu muncam, asa e, au o gramada de concedii nemtii, mult mai multe decat romanii. De ex. acum au inaltarea, care e zi libera la ei si toata lumea isi ia 1 sapt de concediu cel putin.
- grecii muncesc ineficient si le place sa cheltuiasca mai mult decat isi pot permite
- ca sa faca maselor pe plac si sa creeze iluzia de bunastare, guvernul grecesc se imprumuta din toata lumea ca sa plateasca salarii umflate
- imprumuturile alea au o scadenta, iar daca "veniturile - cheltuielile" tale nu sunt pozitive, atunci nu vei fi in stare sa restitui banii pe care i-ai imprumutat
Culmea ipocriziei e ca grecoteii nu se vaitau cand si-au luat banii, se vaita acum cand trebuie sa-i returneze.
Expunerea mare a bancilor germane, dar nu numai e pe Bonduri grecesti, adica instrumente emise de stat pentru a finanta lucrari de infrastructura sau salariile panaramelor.
Bancile respective nu au pariat mult si prost, ci s-au ghidat in achizitia bondurilor respective pe rapoarte de stat, despre starea economiei, care s-au dovedit apoi false (falsificate cu buna stiinta a guvernului grecesc). Ori asta e furt pe fata, iar grecii trebuie stransi cu usa pana vor returna toti banii furati de la contribuabilii Germani si nu numai.
Nu in ultimul rand, ce nu te duce pe tine capul sa vezi, e ca daca Grecia da faliment va fi inceputul sfarsitului pentru ei. Nu vor mai avea banii sa plateasca salarii pe pensii si nimeni nu se va mai ingramadi sa-i imprumute, iar asta, comparat cu miscarile sociale si impactul economic inerent va fi doar o picatura intr-un ocean
@gigel123...faptul ca esti arogant in explicatii, nu presupune ca esti cel care detii adevarul. Apropos, bancile straine NU se "ghideaza in achizitia bondurilor respective pe rapoarte de stat", ci a companiilor de rating (sunt 4 mari companii- care au si ele interesele lor, dar e alt subiect).
Evident ca nimeni nu vrea sa dea Grecia faliment, dar nu cred ca tr sa-i aplaudam pe cei care fac pe justitiarii (s-a si gasit ...germania..:-D..)
Sa ne aducem aminte de planul Marshall pentru Germania????
Pornind de la premisa ca sud-europenii muncesc mai mult ca nemtii si constatand ca nemtii trebuie sa plateasca datoriile sud-europenilor, se pot trage doar doua concluzii: ori sud-europenii muncesc degeaba (noi, romanii stim cum se face), ori sunt productivi, dar cineva le fura rezultatele muncii (tot noi, romanii, o stim si pe asta).
Deci statistica e minunata, dar problema tot nu e la nemti.
Nu numara un caz individual! Normal ca s-au facut si angajari in 2009, dar firme cu care lucrez de peste 10 ani, au lucrat in 2009 si parte din 2010, cate 3 zile si jumatate pe saptamana! Asa ca nu te mai agita degeaba!
Si nu cred ca atat productivitatea inalta justifica salariile, ci mai degraba exista ca si in cazul Greciei o inversare prin care salariile au luat-o inaintea productivitatii. Un studiu de caz: tavane metalice furnizate de o firma germana sunt 18 EUR per mp (livrare la poarta fabricii) si aceleasi, repet aceleasi tavane facute de o firma turceasca (firma turceasca este acreditata de cea germana! si produce si pentru aceasta - aceleasi utilaje si conditii de calitate) costa numai 6,30 EUR per mp (livrare tot la poarta fabricii). Despre ce vorbim?
Cat despre salarii, DIN CONTRA: salariile in Germania n-au mai crescut de multi ani. Citeste orice revista economica sau blog din domeniu si vei afla acest lucru (indiferent ca are orientare de dreapta sau de stanga).
Poti sa spui cu ce procent contribuie la PIB masinile germane? Ma gandeam eu ca nu, dar si tu esti genul de microbist amator de seminte care le stie pe toate.
In Germania 70-72% din PIB nu se datoreaza marilor corporatii care oricum sunt super diversificate: de la electronice, software, masini, nave si submarine, pana la produse farmaceutice, cosmetice, retailers si banking .
Cea mai mare contributie la PIB-ul Germaniei o au companiile mici si medii din Mittelstand care tintesc cam toate sectoarele de piata posibile.
Datorita economiei robuste si mai ales foarte diversificate (cea mai diversificata economie din Europa si cam a 2-a din lume) riscul unui colaps al economiei este mult mai redus decat in cazul Spaniei de exemplu, unde sectorul imobiliar avea o pondere enorma in economie.
Argumentele tale valoreaza zero, sunt doar retorica goala si lipsita de orice baza reala. Nu intelegi nimic din mersul economiei germane, ce anume le cauzeaza cresterea si de ce aceasta economie este radical diferita de economiile din restul Europei. Tu doar apleci urechea la o gramada de stereotipuri cum ca fara masinile nemtesti din clasa de lux s-ar alege praful, uiti ca industria producatoare de masini a nemtilor e si ea una din cele mai diversifiate si competitive din lume. Ca fapt divers, ai idee cam pe unde si situeaza vanzarile Porsche prin comparatie cu cele ale Volkswagen ?
Afirmatiile lui Merkel sunt foarte indreptatite. Daca maine se decide ca 50% din economiile tale sa se duca la vecinul care de cativa ani de zile traieste pe datorie, acumuland datorii enorme, cheltuind de 3 ori mai mult decat produce si care a prezentat la asociatia de locatari documente false care sa-i ateste venitul, tu cum ai reactiona.
Produsele nemtesti, ca produsele oricarei corporatii non-nemtesti sunt produse in diferite colturi ale lumii. Daca managementul este performant si compania respectiva va fi performanta..ce e acasa cu munictorii care isi aduc aportul doar 10% conteaza mai putin.
Criza nu s-a simtit in germania pt ca partenerii lor principali: USA si China inca mai cumparau bunuri de la ei (E adevarat USA pe credit ca intotdeauna). Daca o economie mamut ca USA nu-si mai permite sa cumpere technologie si masini nemtesti..well as vrea sa-i vad pe nemti atuncea...
Murphy: tinand cont de ce s-a intamplat in WW II as putea spune ca nemtii erau cu siguranta brainwashed mai mult decat harnici si disciplinati. (defapt brainwashed sunt si acuma; eu traiesc printre ei).
Daca nu era Marshall Plan (pe care ei niciodata nu l-au rambursat, sa nu mai vorvesc de reparatiile de razboi) nemtii cresteau castraveti acuma.
1) americanii au bagat bani prin planul Marshall in cam toata Europa. Inclusiv in Grecia, daca pricepi ce vreau sa spun. Banii aia nu erau de neglijat dar succesul Germaniei se datoreaza mai degraba muncii germanilor.
2) nemtii chiar duc Europa in spate. Ei baga cei ma multi bani. Fara ei, Grecia era unde-i era locul acum, adica la groapa de gunoi.
3) te inseli si in ceea ce priveste exporturile Germaniei. Principalii partneri comerciali la care zboara exporturile Germaniei sunt USA, Franta, Anglia, Olanda si China. Spania, Irlanda si Grecia nici macar nu sunt in primii 10 parteneri comerciali ai Germaniei. Romania care importa produse germane de 5-7 miliarde pe an e un partener mai mare decat Grecia de exemplu. Exporturile catre Grecia sunt cam 0.5% din exporturile Germaniei
Data viitoare incearca sa nu mai inventezi fapte.
Daca ai timp poate ne explici si noua cum de sunt germanii vinovati de criza din Europa cand de fapt ei sunt cei care pompeaza cei mai multi bani, inclusiv zeci de miliarde intr-o tara de 2 lei precum Grecia. Nu crezi ca aia care au cheltuit in ultimii 20 de ani mai mult decat produceau (PIIGS) ar fi mai vinovati ? Nu crezi ca alea 170 de miliarde de euro date grecilor ar fi putut avea intrebuintari mai bune in alte scopuri ... de exemplu daca erau directionate catre cei care produc cate ceva in loc sa fie date tarii cu cei mai multi evazionisti din UE ?
Fals. Companiile Germane (si implicit economia Germaniei) castiga mai multi bani construind fabrici in Grecia, Romania samd si platind muncitorii cu doar o zecime din ce ar plati unui muncitor german. Apoi mai sunt si pietele de desfacere pe care companiile germane au sarit ca vulturii. De ce crezi ca tari ca Grecia, romania, bulgaria au fost primite in UE. Pt interesele marilor corporatii din west care si-au triplat profiturile. De ce crezi ca Siemens, Bosch, Audi au fabrici prin Romania, Ungaria samd.?....It's all about money.
Cat priveste Marshall Plan, da nu au fost singurii care au primit banii de la americani, dar ei au cauzat tot genocidul de acum 65 de ani.
Nu au cauzat ei criza dar UE trebuia sa stie de datoria uriasa a Greciei si implicarea Goldman Sachs. Ca orice tara parte a UE ei sunt auditati de CEB. Nemtii au o influenta fantastica in politica UE. Cum de nu au stiut din timp ce se intampla. Au stiut dar au trebuit sa taca pt ca erau interese mult mai mari. ma tem ca situtia e mulkt mai complea decat: germania da bani, grecii baietii rai cheltuitori.
Bancile germane au imprumutat Grecia fara sa se intereseze daca au de unde plati, si firmele germane au vandut produsele cumparate de greci cu banii imprumutati: UE nu salveaza Grecia, ci bancile si exporturile germane ... s-a uitat ca si "bailout-ul" Romaniei a inceput tot cu sprijinirea imaginii bancilor germane si austriece care ar fi fost "expuse" in Romania ... asta inainte ca masurile stupide ale guvernelor (scadenta imprumuturilor pe termen scurt ale lui Tariceanu sau forfetarul lui Boc, de ex.) sa transforme criza din una de imagine intr-o criza reala.
Pana la urma problema e prost pusa. Nu grecii sau romanii sunt mai lenesi decat nemtii, ci societatile sunt diferite, motivele sunt multiple. Numarul de ore lucrate nu are nici o legatura cu productivitatea.
Iar productivitatea insasi e relativa, fiindca depinde de piata muncii. Iar piata muncii e o piata aparte. Daca Merkel e asa de sigura ca nemtii sunt cei mai harnici, sa deschida piata muncii cu adevarat. Ups. Egalitate, dar nu pentru catei.
Contribuabilul german sa taca si sa plateasca, fiindca are de unde si din cauza ca e protejat (printre altele n-a platit nici reparatii de razboi dupa al doilea razboi mondial), iar grecii sa-si puna ordine in ograda lor, iar daca nu-s in stare, sa lase pe altii, fiindca pe termen lung nu poate continua jocul asa.
Cea mai desteapta remarca din toate comentariile..felicitari
Merkel dovedeste inca o data ca este doar o croitoreasa guraliva,fara anvergura de lider politic,la fel ca Sarko si ceilalti muppetzi.
Impunerea "etalonului robotic german" din productia lor industriala,unor tari ca Grecia,Spania si Portugalia,tari axate in principal pe producerea de vinuri bune,trufandale,fructe aromate,uleiuri de masline minunate,cereale,carne-adica toate cele INDISPENSABILE vietii - este o tampenie !
Robotii muncesc intr-un fel in fabrica,iar cei care produc papica necesara vietii au alte tehnici si alti timpi.
Grecia si Spania si altii nu trebuie NICIODATA sa imite Germania ! Grecii si spaniolii au o istorie cu care nu se pot rusina.Nu acelasi lucru se poate spune despre Germania,care a declansat 2 maceluri mondiale,cu faptele bine stiute.Nemtii sunt niste indivizi care asculta si executa MAGISTRAL,insa fara sa mai gandeasca, rezultatul celebrei discipline prusace care mergea pana la indobitocire ori datul coltzului.Asta s-a vazut in al doilea razboi mondial cand au ascultat in masa de stapanul Hitler.Acuma stapanul s-a schimbat,
insa nemtii au aceeasi reactie de ascultare dobitoceasca.La urma urmei,hai sa fim seriosi,fara masinile nemtesti se poate trai,insa fara mancare,nexam ! Asta se va verifica curand.
....mi se pare mie sau tocmai tu esti ala guraliv si care nu prea gandeste.
Hai sa ne uitam putin peste niste cifre Germania are:
- 600 000 de patente
- peste 100 de premii Nobel
- cateva mii dintre cele mai inovative companii din lume
- unele dintre cele mai bune universitati
- unii dintre ce mai de seama oameni de stiinta, cultura si inventatori din lume
Romania are:
- vreo 300 de patente
- doar vreo 2 nobeluri, dintre care unu luat de o nemtoaica iar altul de un individ cu cetatenie americana
-nicio universitate in top-500
- 2-3 companii de renume european
etc...
Deci ... care's mai prosti ?
Exporturile Italiei sau Greciei nu pot creste, pentru ca agricultura si industria alimentara functioneaza pe baze de cote in EU, ca sa nu vorbesc de faptul ca Italia sau Grecia nu au dreptul legal sa dea aceleasi subventii ca si Germania sau Olanda.
Francez+ statistca+ director banca...
Ceva conflicte de interese?
Doamna de fier (a Germaniei) si-a incordat bicepsul mainii stangi (ea provine din RDG!).
Doamna de fier a intinat cele mai frumoase vise ale comunismului, l-a tradat. A fost (daca a fost, un 'comunist de umplutura', ca cei patrumilioane de romani), n-a fost 'baiat de comitet'.
Domnul Iliescu, om de caracter, scolit chiar in inima patriei lui Lenin, nomenclaturist comunist de cea mai pura speta, nu a tradat, a continuat sa fie fidel invataturilor marilor Marx, Engels, Lenin, Stalin, a protejat interesele PCR -ului sub o masca FSN.trainica, osatura de azi a intregii tari.
E si vina salariatului/pensionarului in masura in care s-a complacut sa primeasca plata de nimic pe munca de mintuiala sau inutila.
Dar lasa-i pe bunici si strabunici, uita-te in primul rand la oamenii de acuma
Nu merge ca o vrea nepopulata.
De un pic de mindrie nationala ati auzit ?
1) Intr-una din zile, matusa ei i-a spus inainte de a pleca la serviciu ca o roaga sa fie acasa la ora 10 a.m. pentru ca trebuie sa vina cosarul si sa verifice cosurile de fum. Ana, fetita mea, in varsta la acea vreme de 24 de ani, a intrebat-o pe matusa, cum se va intelege cu respectiva persoana pentru ca nu cunoaste limba. I s-a spus ca nu este nevoie, ca cine va suna la ora 10 va fi cu siguranta cosarul, ea doar sa-i deschida iar el, va sti unde sa mearga si ce sa faca. Ok ! La fix 10 suna, i se deschide usa, Ana ii spune in germana ca nu vorbeste germana. Tipul, un tanar de vre-o 27 de ani, super zambitor si jovial o intreaba daca este italianca. i se raspunde ca nu, apoi daca este frantuzoaica, spaniola, etc. raspuns acelasi. intrebata fiind din ce tara este i se raspunde Romania. In clipa, tot zambetul si toata jovialitatea i-au disparut, i-a cazut fata si glont s-a dus la treaba lui. Singurul lucru pe care a putut in aceste conditii sa-l mai faca fata mea pentru a fi inteleasa bine a fost sa-l faca fascist si neo-nazist.
2) Intr-una din zile, plimbandu-se prin oras si intrand prin diverse magazine (voia sa-si cumpere niste pantofi), vazand gama atat de variata, ca si preturile de altfel, s-a gandit sa-si noteze pe agenda cat costa perechea aia de la acel magazin ca apoi, sa viziteze si alte magazine si sa faca comparatie. Nici n-a apucat bine sa scrie ca *un om vigilent* din multime, s-a repezit la ea, i-a smuls carnetelul din mana, vociferand tare pe limba lui. S-au strans in jurul ei toti oamenii din magazin, furiosi nevoie mare, iar din toata harmalaia a putut intelege ca era considerata spioana rusoaica. Bine inteles ca in 2 minute a aparut politia, au luat-o, au dus-o la sectie, si abia acolo s-a lamurit totul. Pentru Ana, experienta a fost traumatizanta. Intrebare: nemtii au procedat corect ?eu zic ca DA.
-Lucrati pentru mine!
Hitler si apoi Sovieticii au aplicat aceeasi poltica.
In Grecia procentul celor care lucreaza la guvern e mult mai ridicat decat in Germania.
In toate tarile functionarii se plang ca muncesc mult, insa nu produc nimic.