Cancelarul german Angela Merkel a criticat concediile si sistemele de pensii ale tarilor din Europa de Sud, pe care le considera prea generoase, potrivit presei germane, citata de AFP.

Merkel, furioasa pe lenesii EuropeiFoto: Reuters

"Ar trebui ca in tari ca Grecia, Spania, Portugalia sa nu se iasa la pensie mai devreme ca in Germania, ca toata lumea sa faca putin aceleasi eforturi, este important", a declarat marti Merkel, la o manifestatie organizata de partidul conservator CDU in oraselul Meschede, din vestul tarii.

"Nu putem sa avem o moneda comuna iar unii sa aiba concediu din plin si altii putin, pe termen lung acest lucru nu functioneaza", a adaugat ea, potrivit presei germane.

Nici cancelarul nici partidul sau conservator nu au putut sa confirme aceste declaratii, discutate pe larg in presa.

Germania s-a lasat rugata anul trecut pentru a acorda ajutor Greciei. Berlinul a aprobat apoi sustinerea Irlandei si Portugaliei.

Afirmatiile Angelei Merkel, cea care a propus un pact pentru competitivitate care ar putea forta statele membre, daca va fi adoptat, sa-si coordoneze politicile nationale legate de impozite, taxe si varsta de pensionare, au fost criticate imediat de opozitie.

Seful grupului ecologistilor din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit, a declarat, pentru Spiegel Online: "Cand vorbim de convergenta sociala si economica, trebuie sa lasam cliseele si prejudiciile la vestiare".

Liderul Partidului Social-Democrat (SPD), Sigmar Gabriel, a acuzat-o pe Merkel ca "inteteste sentimentul anti-européan."

Angela Merkel reafirma frecvent angajamentul european al Germaniei si beneficiile pe care le reprezinta moneda unica europeana.

Dar in coalitia pe care o conduce (conservatorii de la CDU/CSU si liberalii din FDP) se inmultesc nemultumirile legate de mecanismele de asistenta care pot afecta, in cele din urma, veniturile contribuabililor germani.