Sase persoane, printre care patru civili, au fost ucise in luptele care continua joi la Sanaa intre fortele fidele presedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh si partizanii celui mai puternic lider tribal din tara, a anuntat agentia oficiala SABA, preluata de AFP.

UPDATE1 28 de persoane au murit dupa o explozie care s-a produs intr-un depozit de munitii din Sanaa care apartine clanului Al-Ahmar.

Potrivit unui mesaj SMS din partea ministerului Apararii, depozitul de munitii ii apartinea lui Hamid al-Ahmar, fratele seicului Sadek al-Ahmar. Aceste informatii nu au putut fi confirmate din surse independente.

UPDATE Presedintele Saleh a ordonat arestarea celui mai puternic lider tribal

Bilantul victimelor ajunge astfel la 50, de la inceputul confruntarilor, luni, 23 mai.

Luptele s-au extins miercuri seara in regiunea Arhab, la nord de aeroportul international din Sanaa. Acest aeroport fusese deja inchis in cursul serii si zborurile au fost deturnate spre Aden, cel mai mare oras din sudul tarii.

Trupele fidele sefului statului, care refuza in continuare sa demisioneze, in ciuda valului de contestare populara, se lupta cu partizanii celui mai puternic lider tribal din tara, seicul Sadek al-Ahmar, seful tribului Hached, care s-a alaturat miscarii de protest.

Potrivit unui comunicat al ministerului de Interne, "fiii lui Al-Ahmar si banda lor au lansat mai multe obuze in cartierului Al-Hasaba", unde au loc lupte de luni.

Combatantii tribali au preluat miercuri controlul asupra mai multor cladiri publice, printre care sediul agentiei SABA si compania aeriana nationala Yemenia. Dar agentia continua sa difuzeze comunicate oficiale.

Seicul Al-Ahmar, seful puternicei uniuni tribale Hached, este fiul unuia dintre cei mai influenti lideri tribali, seicul Abdallah Al-Ahmar, care a decedat. Fratele sau, Hamid al-Ahmar, este un om de afaceri renumit care conduce partidul islamist de opozitie Al-Islah.

Ciocnirile au inceput dupa ce presedintele a refuzat duminica sa semneze un acord de tranzitie pasnica, elaborat de monarhiile arabe din Golf.

Statele Unite au anuntat miercuri ca au cerut familiilor personalului diplomatic si angajatilor care nu sunt esentiali pentru functionarea serviciilor americane sa paraseasca Yemenul.