Centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste a interceptat un mesaj audio prin care Osama bin Laden, fostul lider al-Qaeda, saluta revolutiile din Tunisia si Egipt si cere musulmanilor din aceste tari sa se "ridice", pentru a profita de o oportunitate "istorica", relateaza AFP.

Mesajul a fost difuzat de site-ul As Sahab si dureaza aproximativ 12 minute, rastimp in care bin Laden vorbeste despre revolutiile arabe si despre un "vant al schimbarii" de care musulmanii trebuie sa profite cat mai curand.

bin Laden recomanda crearea unui Consiliu care sa decida care este cel mai bun moment pentru raspandirea revolutiei in lumea araba.

"Orice intarziere ar putea provoca pierderea acestei oportunitati si declansarea inainte de ora exacta ar creste numarul victimelor", spune fostul lider al al-Qaeda, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste, SITE.

"Cred ca vantul schimbarii va sufla in intreaga lume musulmana, cu voia lui Allah", spune bin Laden, in acest mesaj postum.

Potrivit unui comunicat anterior al al-Qaeda, bin Laden a inregistrat acest mesaj cu o saptamana inainte de a fi ucis in asaltul fortelor americane din 2 mai.

Este "o mare si rara oportunitate istorica de ridicare a Ummah (comunitatea islamica) si de a va elibera de sub servitutea stabilita de conducatori, de legile oamenilor si de dominatia occidentala", a declarat bin Laden.

"Este un mare pacat si o imensa ignoranta ratarea acestei oportunitati pe care Ummah o asteapta de decenii. Profitati deci de acest avantaj, distrugeti idolii si restabiliti dreptatea si credinta", adauga el.

In acest mesaj care evoca revolutiile din Egipt si din Tunisia, dar nu mentioneza miscarile populare din Libia, Siria si Yemen, bin Laden avertizeaza si impotriva negocierilor si compromisurilor.

"Tuturor revolutionarilor liberi din toate tarile: continuati-va initiativa si nu va incredeti in negocieri, pentru ca nu exista o cale dreapta intre poporul adevarului si poporul minciunii", adauga el.