“Rezolutia ONU ofera un mandat surprinzator de mare pentru o actiune a statelor occidentale impotriva lui Gaddafi. Foarte putini experti in chestiuni legate de ONU au prevazut asta”, a declarat pentru HotNews.ro Richard Gowan, expert ECFR. Care va fi pozitia Romaniei acum, in aceasta chestiune, dupa schimbarea de ton a Administratiei Obama?

ContributorsFoto: Contributors.ro

- Vinerea trecuta (11 Martie), Presedintele Basescu a declarat ca Romania nu sustine o solutie militara in Libia si ca este impotriva adoptarii de catre Uniunea Europeana a unei interdictiei de non fly zone, precizand ca este o misiune pe care si-o poate asuma doar NATO. Franţa şi Marea Britanie au cerut intervenţie imediată, impunerea unei zone fără zboruri în Libia.

- Joi, 18 Martie, Consiliul de Securitate al ONU a votat autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea “tuturor masurilor necesare”- ceea ce presupune o actiune militara – pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Zece dintre cele 15 state ale Consiliului au votat in favoarea rezolutiei, in timp ce Rusia, China si Germania s-au abtinut.

- Germania a anuntat ca nu va trimte niciun sodat in Libia, guvernul de la Berlin fiind sceptic cu privire la optiunea unei interventii militare in aceasta tara.

- Franta, Marea Britanie, Statele Unite (dar si Danemarca şi Polonia) doresc o operatiune in forta in Libia.

Care este opinia voastra:

  • Ce pozitie ar trebui sa adopte Romania in cazul unei interventii militare in Libia?
  • Vi se pare ca pana acum pozitia Romaniei in cazul interventiei militare a fost una pragmatica sau una ezitanta?

Libia a declarat “incetarea imediata” a focului in intreaga tara, pentru a proteja civilii si a se conforma rezolutiei adoptate joi seara de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, a afirmat vineri ministrul libian de externe, Moussa Koussa.

Intrebarile pe care si le pune comunitatea internationala par a fi acum:

- Va fi razboi, in sensul ca va exista o actiune militara de a-l rasturna pe Gaddafi sau acesta se va retrage singur?

- Armistitiul propus de Libia e doar un bluff, o tragere de timp si vor urma negocieri pentru plecarea lui Gaddafi?