Rezolutia adoptata joi seara de Consiliul de Securitate al ONU, privind autorizarea unei zone de excludere aeriana in Libia si luarea "tuturor masurilor necesare"- ceea ce presupune o actiune militara - pentru protejarea civililor, reprezinta o victorie majora a diplomatiilor franceza si britanica, e de parere Richard Gowan, expert in probleme de securitate a Africii si in chestiuni privind Natiunile Unite la European Council on Foreign Relations. Gowan crede ca avioanele aliate vor participa la impunerea zonei de interdictie aeriana, insa "este aproape inevitabil ca fortele occidentale vor incepe in curand sa atace unitatile terestre ale lui Gaddafi".

Richard GowanFoto: ECFR

Adrian Novac: Ce inseamna de fapt rezolutia ONU si care sunt efectele sale?

Richard Gowan: Rezolutia ofera un mandat surprinzator de mare pentru o actiune a statelor occidentale impotriva lui Gaddafi. Foarte putini experti in chestiuni legate de ONU au prevazut asta. Faptul ca documentul a fost aprobat de Consiliul de Securitate al ONU este un succes major pentru diplomatiile britanica si franceza, in contextul in care cele doua tari au insistat pentru aceasta rezolutie cu mult inainte sa o faca altii, in special americanii.

A.N.: Vom vedea prin urmare avioanele aliate realizand bombardamente impotriva instalatiilor militare libiene?

R.G.: La inceput, aparatele occidentale vor fi utilizate in principal pentru a impune o zona de interdictie aeriana, dar probabil ca acest lucru nu va fi suficient. Este aproape inevitabil ca fortele occidentale vor incepe in curand sa atace unitatile terestre ale lui Gaddafi.

Specialistii occidentali care planifica actiunile militare trebuie ca spera in prezent ca vor fi capabili sa puna suficienta presiune pe Gaddafi in urmatoarele saptamani pentru a-l determina sa acepte o incetare a focului - daca razboiul se prelungeste mai mult de 2-3 luni, va fi costisitor sa se mentina patrule aeriene constante deasupra Libiei.

A.N.: Ce crezi despre schimbarea de atitudine a Administratiei Obama?

R.G.: Administratia americana a actionat lent, insa diplomatia sa prudenta s-a asigurat mai intai ca Rusia si China au decis sa nu-si exprime dreptul de veto in legatura cu rezolutia legata de Libia. O abordare mai agresiva din partea Statelor Unite ar fi putut aliena Moscova si Beijingul.

A.N.: Ce crezi despre pozitiile abordate de China si Rusia (n.red care joi s-au abtinut de la vot, fara insa sa-si exercite dreptul de veto)?

R.G.: China are interese economice majore in Libia, iar regimul de la Beijing a fost tulburat de evenimentele de-acolo. Spre deosebire de alti analisti, nu sunt la fel de surprins ca oficialii chinezi au acceptat rezolutia.

De asemenea, cred ca Rusia a inteles ca, daca isi va utiliza dreptul de veto, va pierde o gramada de prieteni din lumea araba.

* Nota autorului: Interviul cu expertul ECFR a fost realizat inainte ca Libia sa anunte vineri ca a declarat "incetarea imediata" a focului in intreaga tara, pentru a proteja civilii si a se conforma rezolutiei adoptate joi seara de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.