Bruxelles a cerut un "upgrade" major al dispozitivelor de securitate la centrala de la Cernavoda care sa tina cont de faptul ca e amplasata intr-o zona seismica, dupa notificarea din partea Romaniei a proiectului de construire a doua noi reactoare, potrivit agentiei italiene TMNews. Comisia a cerut de asemena dispozitive de protectie care sa-i permita sa reziste la un incident aviatic si chiar la un atac cu racheta. In acelasi timp, Radio Europa Libera sustine ca centrala de la Cernavoda s-ar afla printre "cele mai nesigure" cinci centrale nucleare.

Potrivit unei liste vehiculate de Comisia Europeana si citata de agentia italiana TMNews, printe tarile UE cu cele mai ridicat risc seismic se afla Romania, Italia Portugalia si Grecia. Romania este singura tara care detine o centrala nucleara, spre deosebire de Portugalia, Grecia si Italia.

Problemele legate de centrala nucleara de la Fukushima, dupa cutremurul si valul tsunami de saptamina trecuta au readus in discutie subiectul mai amplu al sigurantei centralelor nucleare. In lumina de evenimentelor, Radio Europa Libera a intocmit un clasament cu alte cinci centrale nucleare care ar putea ridica semne de intrebare in privinta sigurantei.

Centrala nucleara Metsamor din Armenia

Metsamor a fost construita in timpul anilor 1970, la aproximativ 30 km vest de capitala armeana din Erevan, in orasul Metsamor. In 1988, in zona s-a produs un cutremur de 6,9 grade, epicentrul fiind la doar 75 km distanta de centrala. Autoritatile au dezactivat atunci operatiunile la centrala, insa ea a fost repusa in functiune sapte ani mai tarziu, dupa ce tara a pierdut accesul la sursele de energie din Turcia si Azerbaidjan, in urma conflictului pentru enclava Nagorno-Karabach cu Azerbaidjan. Centrala nucleara va fi dezafectata in 2017, insa ea continua sa furnizeze 40% din energia Armeniei.

Flota militara de submarine nucleare a Marii Britanii

Marea Britanie detine o flota de submarine atomice cu rachete balistice nucleare. Documente recent declasificate de ministerul apararii de la Londra sustin ca ar fi avut loc o serie de incidente care au ridicat semne de intrebare cu privire la modul cum au fost proiectate aceste submarine. Un document publicat de cotidianul britanic Daily Telegraph, anul trecut sustine ca unui submarin nuclear britanic i s-ar fi permis sa paraseasca portul cu valvele de siguranta defecte, ceea ce ar fi impiedicat "racirea" reactorului in caz de urgenta. Un alt incident mentionat de Europa Libera este cel al coliziunii dintre un submarin britanic si unul francez in 2009, pe care guvernele ambelor state l-ar fi catalogat drept "minor".

Centrala nucleara de la Cernavoda, Romania

Centrala nucleara de la Cernavoda din Romania a fost conceputa in anii '80 de o companie canadiana si prima unitate a inceput sa functioneze in 1996. Radio Europa Libera aminteste despre situatia din luna ianuarie, cand unul dintre reactoare a trebuit sa fie inchis pentru desfasurarea de activitati de mentenanta. In timp ce Romania nu este la fel de activa seismic ca Japonia, un cutremur asemanator celui din anul 1977 ar putea periclita siguranta centralei.

Centrala nucleara Leningrad, Rusia

Situatia centralei Leningrad ar putea fi cea mai ingrijoratoare, sustine Radio Europa Libera. Situata la doar 70 de kilometri de Sankt Petersburg, al doilea oras ca marime al Rusiei, cu o populatie de aproape 5 milioane, se pare ca au avut loc mai multe incidente la sistemele de racire de-a lungul anilor. Primul incident de acest fel a fost semnalat in anul 1975, iar urmatoarele in 1992, 2005 si 2009. In anul 2005, explozia de la unul din reactoare s-a soldat cu doua victime.

Uzina Enrico Fermi din Statele Unite ale Americii

Uzina este situata pe malul lacului Michigan intre Detroit si Toledo. Enrico Fermi are 2 reactoare dintre care numai unul este in functiune. Reactorul numarul 1 s-a topit partial in 1966, dar nu au fost inregistrate scurgeri radioactive. A fost scos din functiune in 1975. Cel de-al doilea reactor este construit la fel ca si cele de la Fukushima. In 2003 a fost oprit pentru cateva ore din cauza unei avarii. Desi nu este situat intr-o regiune seismica, scrie Europa Libera, tornadele si inundatiile sunt frecvente in acea zona. Anul trecut, in luna iunie o tornada a trecut la distanta foarte mica de cele doua turnuri de racire ale reactorului.

Nuclearelectrica: Centrala de la Cernavoda rezista la cutremurele care se pot produce in Romania

Centrala nucleara de la Cernavoda a fost proiectata sa reziste la cutremure cu magnitudinea de opt grade pe scara Richter, iar seismele care se pot produce in Romania pot avea o intensitate maxima in intervalul de 7-7,5 grade, se arata intr-un comunicat transmis de Nuclearelectrica si citat de Mediafax.

"In cazul unui cutremur, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, adica se asigura urmatoarele functii: oprirea reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara", se spune in comunicat. Compania de stat noteaza ca in Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atat de mare ca a celui care a avut loc vineri in Japonia, de 8,9 grade.

Tehnologia de securitate nucleara CANDU 6, utilizata de centrala de la Cernavoda, prevede doua grupe de sisteme speciale care sunt proiectate pe principii de actionare diferite, amplasate in locatii distincte si cu surse de actionare independente.

"Aceste caracteristici de securitate confera suficiente argumente pentru continuarea proiectului Unitatilor 3 si 4", se arata in comunicat.