Un nou incendiu a izbucnit marti seara la reactorul 4 de la centrala Fukushima 1, nori de fum si de aburi fiind vazuti deasupra centralei. Desi autoritatile au anuntat ca incendiul a fost stins, nivelul radiatiilor in zona a fluctuat periculos de la ora la ora, fapt ce a determinat compania TEPCO sa evacueze temporar din centrala muncitorii considerati de intreaga presa japoneza ca "adevarati eroi". Purtatorul de cuvant al guvernului nipon a anuntat ca sistemele de izolare de la reactorul 1 si 3 au fost avariate.

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger a calificat accidentul nuclear din Japonia drept "apocalipsa", apreciind ca autoritatile locale au pierdut practic controlul situatiei in centrala de la Fukushima, relateaza AFP: "Vorbim de apocalipsa si cred ca acest cuvant este foarte bine ales", a afirmat el, in fata unei comisii a Parlamentului european din Bruxelles. "Practic, totul este in afara controlului", a adaugat el. "Nu exclud ce e mai rau in orele si zilele care urmeaza", a spus oficialul european.

Tarile membre ale UE au decis marti sa efectueze teste de rezistenta asupra centralelor nucleare de pe batranul continent la cutremure, valuri tsunami si atacuri teroriste, in urma valului de accidente care au avut loc in Japonia, a anuntat Comisia Europeana.

Un nou cutremur puternic, cu magnitudinea 6, s-a produs marti seara la sud-vest de Tokyo, unde imobilele s-au clatinat. Epicentrul seismului a fost localizat in prefectura Shizuoka, la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de capitala, si in apropierea muntelui Fuji, zona in care cutremurele au fost cel mai puternic resimtite, potrivit Agentiei de meteorologie japoneze.

Vezi imagini LIVE transmise de postul national japonez (lb. engleza)

UPDATE 16.10: Efectele colaterale: Partidul Verzilor din Germania a cistigat 3 puncte in sondaje (sursa: Reuters), desi cancelarul Angela Merkel (centru - dreapta) a anuntat inchiderea reactoarelor nucleare mai vechi de 31 de ani

UPDATE 14.49: Doua cisterne al armatei SUA se indreapta spre centrala nucleara Fukushima 1 pentru a ajuta la racirea reactoarelor. Ele nu vor fi operate de militari americani, ci de angajatii TEPCO (sursa: CNN)

UPDATE 14.46: Daune severe la containerul reactorului 3 sint "putin probabile" - purtator de cuvint al Guv. Japonez (sursa: Kyodo)

UPDATE 14.44:Franta si Marea Britanie isi vor continua politica energetica nucleara

UPDATE 13.48: Sportul nipon, cel mai dificil moment din istorie

UPDATE 13.45:China suspenda autorizarea de noi centrale nucleare

UPDATE 13.43: Peste 12.000 de moerti si disparuti in Japonia - bilant oficial, citat de CNN

UPDATE 13.35: Politia ia in calcul folosirea tunurilor de apa pentru racirea Reactorului 4 - Kyodo

UPDATE 13.16: CNN anunta ca autoritatile au detectat urme de substante radioactive in apa de la robinet pe o raza de 80 km in jurul centralei Fukushima 1. Teste suplimentare realizate ulterior au indicat disparitia radiatiilor

UPDATE 10.59:Imparatul Japoniei s-a adresat natiunii, cerind solidaritate

UPDATE: Personalul de la Fukushima a fost evacuat temporar, anunta AFP.

UPDATE: Radioactivitatea a crescut brusc, dar apoi a scazut, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului nipon, Yukio Edano, citat de AFP.

UPDATE: Camera de izolare de la reactorul 3 a fost partial distrusa, confirma autoritatile.

UPDATE: Kyodo News: Sistemele de izolare de la reactorul 1 si 3 de la centrala Fukushima 1 ar putea fi avariate

UPDATE: Crestere puternica a radioactivitatii la Fukushima, potrivit AFP.

UPDATE: Potrivit AFP si Kyodo News incendiul de la reactorul 4 a fost stins. Informatia este confirmata si autoritatile nipone.

UPDATE: TEPCO a declarat ca are in vedere dispersarea, din elicopter, peste centrala Fukushima, de acid boric pentru stingerea incendiului, potrivit site-ului televiziunii msnbc.

UPDATE: In imaginile prezentate de televiziunile nipone se vede un nor de fum deasupra centralei.

UPDATE: TEPCO, compania energetica care administreaza centrala nucleara Fukushima 1, confirma pentru Kyodo News ca din reactorul 4 iese fum si exista din nou pericolul scurgerii de materiale radioactive. Mai multi muncitori ar fi fost raniti. Nu exista un numar oficial al ranitilor.

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6, s-a produs marti seara la sud-vest de Tokyo, unde imobilele s-au clatinat. Epicentrul seismului a fost localizat in prefectura Shizuoka, la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de capitala, si in apropierea muntelui Fuji, zona in care cutremurele au fost cel mai puternic resimtite, potrivit Agentiei de meteorologie japoneze.

O explozie a fost semnalata marti dimineata la reactorul 2 de la Fukushima 1. Cladirea care izoleaza reactorul 2 pare sa fi fost deteriorata. Purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano, a vorbit despre o "posibila deteriorare a bazinului de condensare", partea de jos a vasului de izolare pentru racirea reactorului si pentru controlul presiunii din interiorul camerei.

  • Centralele si reactoarele afectate

Cetrala Fukushima 1 sau Daichi, afectata de cutremur si tsunami vineri, are 6 reactoare. Acesta este situata la 250 km nord de Tokyo, metropola populata de 35 de milioane de locuitori.

Reactorul 1

  • Sistemul de racire cazut. O explozie a avut loc luni. Situatia s-a remediat, iar nivelul apei in reactor a fost crescuta la normal. Camera de izolare este avariata.

Reactorul 2:

  • Sistemul de racire a cazut luni. Nivelul apei a scazut atat de mult incat barele de uraniu din interiorul acestuia au fost "complet expuse". Autoritatile au inceput apoi injectarea de apa in reactor, iar nivelul apei a fost crescut la 2 m pentru ca ulterior sa scada din nou periculos lasand barele de uraniu a expusw. Nivelul radiatiilor in zona centralei s-a dublat fata de restul zilei de luni.
  • O explozie a fost confirmata marti dimineata la reactorul 2. Cladirea care izoleaza reactorul 2 a fost deteriorata. Presiunea reactorului a fost stabilizata pentru moment
  • UPDATE: Agentia Internationala pentru Energie Atomica a anuntat ca este posibil ca miezul reactorului 2 al centralei nucleare Fukushima 1 sa fi fost usor avariat - relateaza France Presse.

Reactorul 3

  • Doua explozii s-au inregistrat luni, dar reactorul nu a fost afecat ci doar acoperisul carcasei. Acest accident a fost evaluat la nivelul 4 pe o scara de la 0 la 7 in ceea ce priveste accidentele nucleare.
  • UPDATE Nivelul apei din reactor a fost crescut la 30 de cm si presiunea este in curs de stabilizare. Camera de izolare este avariata, a anuntat marti purtatorul de cuvant al guvernului nipon.

Reactorul 4

  • Reactorul 4 de la Fukushima1 a fost cuprins de flacari marti dimineata. Nivelul de radiatii a crescut semnificativ in reactor, iar autoritatile au facut apel pentru evacuarea populatiei pe o zona de 30 de km in jurul centralei Fukushima1
  • UPDATE Marti seara: Un nou incediu a fost semnalat, oficilaii TEPCO confirmand ca din reactorul 4 iese fum si exista din nou pericolul scurgerii de materiale radioactive.

Centrala nucleara Fukushina 2 sau Daini. Are in componenta 4 reactoare.

  • 3 din cele 4 reactoare au probleme si au pierdut controlul asupra presiunii in cursul zilei de vineri. Presiunea a fost stabilizata in interiorul reactoarelor, dar au fost afectate grav vasele de izolare.

Centrala nucleara de la Tokai

  • Pompa de apa pentru sistemul de racire s-a defectat. A fost activitat sistemul de siguranta, o alta pompa a fost pusa in functiune, iar temperatura reactorului scade in mod regulat. Situatia reactoarelor este stabila.

Centrala nucleara de la Onagawa cu 3 reactoare

  • O crestere peste normal a nivelului radiatiilor. Ulterior s-a constatat ca radiatiile proveneau de la o centrala nucleara vecina, Fukushima.
  • Toate cele trei reactoare de la complexul Onagawa functioneaza normal in prezent

Dintre cele 55 de reactoare nucleare care functioneaza in Japonia, 11 au fost afectate de cutremur, potrivit Autoritatii franceze pentru Securitate Nucleara (ASN).