Akihito, imparatul Japoniei, a avut miercuri prima iesire publica de la cutremurul din 11 martie, intr-un discurs televizat calificat drept "fara precedent" de Reuters. Akihito s-a declarat "extrem de ingrijorat" de criza nucleara si le-a cerut oamenilor sa se ajute reciproc.

Imparatul AkihitoFoto: Reuters

Avind o mima extrem de sobra, Akihito, in virsta de 77 de ani, a spus ca problemele de la reactoarele nucleare ale centralei Fukushima au fost imposibil de prevazut.

Cele mai mari posturi tv din Japonia si-au intrerupt emisia pentru a difuza discursul imparatului. "Sper din adincul inimii ca oamenii, mina in mina, vor arata compasiune si vor trece peste aceste momente dificile", a spus imparatul Japoniei, care le-a cerut concetantenilor sai "sa nu-si piarda speranta".

Akihito a afirmat ca se roaga ca fiecare victima a seismului si a valului tsunami sa poata fi salvata.

Imparatul a marturisit ca "a fost impresionat" de calmul si disciplina concetatenilor sai.

Potrivit lui Akihito, "inimile comunitatii internationale sunt alaturi de Japonia".

CNN a precizat ca un discurs al imparatului japonez este extrem de rar, fiind rezervat, de obicei, momentelor de criza sau de razboi. Analistii sunt de parere ca interventia imparatului intareste declaratiile anterioare facute de premierul Naoto Kan, care a afirmat ca Japonia traverseaza cea mai grava criza de dupa al Doilea Razboi Mondial.