China a anuntat suspendarea acordarii de autorizatii pentru centralele nucleare aflate in faza de proiect si pregateste un amplu plan de verificare a securitatii centralelor sale dupa criza japoneza, a anuntat miercuri Guvernul de la Beijing. Reuters noteaza ca anuntul reprezinta un semnal clar de domolire a ambitiilor Chinei de extindere nucleara, dupa criza de la centrala nucleara Fukushima din nord-estul Japoniei.

Consiliul de stat din China, reunit sub conducerea premierului Wen Jiabao, i-a asigurat, insa, pe cetatenii chinezi ca nu trebuie sa se teama de eventuale radiatii dupa incidentele de la centrala nucleara Fukushima.

In plus, Consiliul de stat a anuntat ca "Vom suspenda temporar aprobarile pentru proiectele de noi centrale nucleare, inclusiv cele aflate in faza preliminara de constructie", potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii de Guvernul de la Beijing.

"Trebuie sa intelegem urgent importanta si urgenta securitatii nucleare, iar dezvoltarea puterii nucleare in cele mai sigure conditii trebuie sa fie prioritara", mai arata Executivul chinez.

In plus, Consiliul de stat chinez mai solicita utilizarea "celor mai avansate standarde" pentru a fi asigurata securitatea la centralele nucleare aflate in constructie.

China incearca sa isi extinda puterea nucleara astfel incat sa scape de dependenta de carbuni, in urmatorii 10 ani.

28 de reactoare nucleare se afla in acest moment in faza de constructie, pe teritoriul Chinei.